Artikel | 15 min read

Wat zijn klantprofielen? Een complete gids, voorbeelden en gratis sjablonen

Gebruik gegevens om uitgebreide klantprofielen op te bouwen, zodat je relevantere, gepersonaliseerde ervaringen kunt bieden.

Door David Galic, Auteur

Laatst gewijzigd 31 augustus 2023

Een gepersonaliseerde ervaring op basis van een klantprofiel: Een muziek-app die je luistergewoonten begrijpt en vergelijkbare artiesten of afspeellijsten aanbeveelt die je misschien leuk vindt.

Een uitzonderlijke gepersonaliseerde ervaring op basis van een klantprofiel: Een muziek-app die jouw gegevens van het afgelopen jaar gebruikt om een (fictieve) line-up voor een muziekfestival te maken op basis van de artiesten waar je het meest naar luistert, het evenement naar jou vernoemt en je een deelbare festivalposter stuurt.

Uit het Zendesk Customer Experience Trends Report 2023 blijkt dat 59 procent van de consumenten wil dat bedrijven de gegevens die ze over hen verzamelen, gebruiken om hun ervaring te personaliseren. Hoe kun je gegevens gebruiken om je klanten dat extra duwtje in de rug te geven dat hun ervaring van goed tot geweldig maakt? Door een datarijk klantprofiel van je doelgroep te maken.

Lees onze gids over hoe je klantprofielen kunt ontwikkelen, zodat je je klanten hypergepersonaliseerde ervaringen kunt bieden en hun loyaliteit en retentie kunt verhogen.

Wat is een klantprofiel?

Een klantprofiel is een document met belangrijke informatie over je ideale klant. Je kunt het gebruiken als een strategiegids, waarmee je gepersonaliseerde ervaringen kunt creëren.

Elk profiel moet pijnpunten, interesses, kooppatronen, demografische gegevens, motivaties, een interactiegeschiedenis en meer bevatten. Deze gegevens kunnen je bedrijf helpen te begrijpen hoe consumenten omgaan met je merk en producten, zodat je marketingcampagnes kunt aanpassen, berichten en gesprekken op maat kunt maken en persoonlijke ondersteuning kunt bieden.

Vergeet niet transparant te zijn tegenover klanten over welke gegevens je verzamelt en hoe je deze wilt gebruiken en opslaan. Laat je klanten altijd zelf beslissen of zij hun informatie willen delen of niet.

B2B- vs. B2C-klantprofielen

Er zijn twee soorten zakelijke klantprofielen: Business-to-business (B2B) en Business-to-customer (B2C). De gegevens die je voor klantprofielen verzamelt, variëren naargelang je een B2B- of B2C-bedrijf bent.

 • B2B-klantprofielen brengen het bedrijf in kaart dat je producten of diensten koopt, inclusief de grootte van het bedrijf, de sector, de locatie, de omzet en het publiek. Het profiel kan ook betrekking hebben op de besluitvormers bij de klant.
 • B2C-klantprofielen richten zich op individuele klanten en bevatten demografische gegevens zoals leeftijd, geslacht en voorkeuren over hun manier van leven.

Wat is klantprofilering?

Klantprofilering is het proces dat bedrijven gebruiken om klantprofielen op te stellen. Het doel is het identificeren, beschrijven en segmenteren van klanten op basis van talrijke kenmerken en variabelen, gebaseerd op hun persoonlijkheid, koopgewoonten en gedrag. Klantprofilering richt zich vooral op de pijnpunten en merkinteracties van je ideale klant.

Voordelen van klantprofilering

Voordelen van klantprofilering

Met klantprofilering beschik je over de gegevens die je nodig hebt om ervaringen op maat te creëren waar consumenten naar op zoek zijn. Dankzij deze gegevens krijg je inzicht in de beweegredenen van de klant om iets wel of niet te komen en ontdek je wat klanten het meest waarderen tijdens hun interactie met een merk. Hier vind je enkele voordelen die je bedrijf kan verwachten van klantprofilering.

De efficiëntie verbeteren door silo’s te verminderen

Betere personalisatie is meestal een probleem doordat gegevens niet zijn gekoppeld. Met een systeem dat gegevens van verschillende afdelingen aan elkaar koppelt, kunnen teams snel en efficiënt de klantgegevens vinden die ze nodig hebben. Met een groot overzicht over de klant krijgen agenten de juiste context om een gepersonaliseerde ervaring te creëren zonder dat ze tussen systemen te hoeven schakelen.

Loyaliteit stimuleren door gepersonaliseerde en proactieve ervaringen

Proactieve en gepersonaliseerde ervaringen aanbieden, is essentieel voor het opbouwen van vertrouwen en het bevorderen van klantenbinding. Volgens ons CX Trends Report zegt 60 procent van alle klanten dat ze kunnen zien wanneer ze gepersonaliseerde aanbevelingen van een merk ontvangen en dat ze die waardevol vinden. Als klanten het gevoel hebben dat een merk hen begrijpt, is de kans groter dat ze niet meer verder kijken. Gebruik de gegevens om met je klanten in gesprek te gaan en een betere band met ze op te bouwen.

Meer samenwerking tussen teams

Elk team binnen je bedrijf heeft waardevolle inzichten die je klantprofielen kunnen verbeteren. Door de samenwerking tussen teams te vergroten, kun je gerichte marketingcampagnes opzetten en gepersonaliseerde ondersteuning bieden voor geweldige klantervaringen. Een systeem als de Zendesk Agent Workspace helpt de samenwerking tussen teams te verbeteren door realtime informatie te vangen in één overzicht dat voor elke afdeling toegankelijk is.

Verkoop stimuleren

Klantprofilering laat je zien op welke groepen je je moet richten. Zo kan je salesteam leads van hoge kwaliteit identificeren en hun aanpak aanpassen. En dat betekent dat ze meer deals kunnen sluiten.

Stel dat uit een klantprofiel blijkt dat er belangstelling is voor een productfunctie die je bedrijf nu aanbiedt. Je kunt je berichtgeving dan aanpassen als je contact opneemt met de klant en het proces van het sluiten van een verkoop starten.

Inzichten verzamelen om op gegevens gebaseerde beslissingen te nemen

Relevante gegevens verzamelen en consolideren die mogelijk verspreid staan over verschillende systemen — met behulp van een customer data platform (CDP) — kan waardevolle inzichten opleveren, waarmee je weloverwogen beslissingen kunt nemen. Marketingteams kunnen over cruciale informatie beschikken die kan helpen bij het sluiten van een verkoop, terwijl de klantenservice over belangrijke gegevens kan beschikken voor een meer gepersonaliseerde marketingcampagne.

Typen klantprofilering

Het klantprofiel dat je wilt maken, bepaalt mede welke soorten gegevens je moet verzamelen. Hier vind je wat algemene manieren om je klanten in groepen in te delen om het best mogelijke klantenprofiel te creëren.

Demografisch

Demografische profilering definieert je klanten aan de hand van wie ze zijn. Dit type segmentatie groepeert klanten op basis van persoonlijke kenmerken zoals:

 • Leeftijd
 • Geslacht
 • Burgerlijke staat
 • Etniciteit
 • Inkomen
 • Functie
 • Opleiding

Marketing- en supportteams gebruiken deze informatie vaak om gepersonaliseerde berichten op te stellen en voorkeuren voor communicatiekanalen vast te stellen.

Psychografisch

Psychografische profilering definieert waarom klanten je producten of diensten kopen. Dit type klantprofilering groepeert klanten op basis van:

 • Persoonlijkheid
 • Standpunten
 • Meningen
 • Waarden en overtuigingen
 • Lifestyle
 • Religie
 • Politieke voorkeur

Hoewel dit type gegevens subjectief is en doorgaans het moeilijkst te achterhalen, kan het de meest waardevolle informatie in het klantenprofiel zijn. Dankzij deze gegevens krijgt je bedrijf inzicht in de gedachten en motivatie achter aankopen en hoe klanten over je merk denken (ook wel klantperceptie genoemd).

Gedrag

Gedragsprofilering definieert hoe klanten met je merk omgaan. Dit type segmentering groepeert klanten op basis van gedrag, zoals:

 • Aankooppatronen
 • Bestedingsgewoonten
 • Merkinteracties
 • Hoe ze je producten of diensten gebruiken
 • Soorten feedback

Bedrijven kunnen gegevens over gedrag gebruiken om upsell- en cross-sellmogelijkheden te identificeren, de algemene klantervaring te verbeteren en gepersonaliseerde aanbevelingen te doen.

Geografisch

Geografische profilering definieert je klanten aan de hand van hun fysieke locatie en waar zij winkelen. Dit type profilering groepeert klanten op basis van persoonlijke kenmerken, zoals:

 • Fysieke locatie
 • Taal
 • Cultuur
 • Werkplek

Geografische factoren, zoals klimaat, culturele invloeden, leveringsopties, en de behoeften en voorkeuren van een groep die wel of niet in de stad woont, zijn van invloed op het koopgedrag van klanten.

3 methodes om klanten te profileren

Klantprofilering zet klanten met vergelijkba(a)r(e) kenmerken, eigenschappen, gedrag, motivaties of besluitvormingsstijlen bij elkaar. Je kunt klantprofilering op drie manieren benaderen: psychografisch, typologisch en op basis van kenmerken.

Psychografische methode

De psychografische methode gebruikt de eigenschappen, kenmerken en lifestyle van de consument om marktsegmenten te definiëren. Deze methode behandelt:

 • Demografie: leeftijd, woonplaats, geslacht, burgerlijke staat, etniciteit, inkomen, toegang tot internet, functie, eigenwoningbezit en opleidingsniveau
 • Lifestyle: hobby’s, activiteiten, interesses, waarden, standpunten, meningen en gespreksonderwerpen (politiek, religie, mensenrechten, enz.)

Typologiemethode

De typologiemethode richt zich op waarom de consument interactie met jou zoekt. Deze methode definieert de klant aan de hand van zijn/haar motivatietype:

 • Need-based: klanten die alleen kopen wat ze nodig hebben.
 • Deal-based: klanten die op zoek zijn naar korting en het meeste belang hechten aan de prijs.
 • Impulse-based: klanten die worden gedreven door emoties en geld uitgeven op basis van gevoelens en impulsen.
 • Loyalty-based: klanten die altijd bij jou kopen en je promoten bij mensen in hun netwerk.

Methode voor merkkenmerken

De kenmerkenmethode richt zich op de eigenschappen die mensen verleiden tot een aankoop. Enkele gemeenschappelijke kenmerken van deze aanpak zijn:

 • Gemak: je maakt het voor kopers gemakkelijk om zaken met je te doen.
 • Personalisatie: je spreekt consumenten op persoonlijk vlak aan. Ze weten dat je ervaringen afstemt op hun specifieke wensen en behoeften.
 • Ergens bij horen: klanten hebben het gevoel dat ze deel uitmaken van een community. Ze leggen contact met andere klanten, letten goed op recensies en hebben regelmatig interactie met je.

Een klantprofiel aanmaken in 5 stappen

De meest succesvolle profielen bevatten meer dan alleen basisgegevens – ze moeten een breed scala aan gegevens bevatten die laten zien hoe je doelgroep met je merk omgaat. Als e een uitgebreid klantprofiel wilt opbouwen, heb je klantendatabasetools nodig om klantgegevens bij te houden. Zo maak je in vijf stappen een klantprofiel.

1. Gebruik sjablonen voor klantprofielen

Zelf een klantprofiel aanmaken kan een tijdrovend proces zijn. In plaats van helemaal opnieuw te beginnen, kun je kant-en-klare sjablonen voor klantprofielen gebruiken om je klantendata in te voeren en snel en gemakkelijk een profiel te maken.

2. De pijnpunten van klanten en oplossingen identificeren

De volgende stap is het identificeren van de meest voorkomende pijnpunten van klanten en hoe je product of dienst deze kan oplossen. Veel klanten hebben vergelijkbare pijnpunten en met klantprofielen kun je de overeenkomsten vinden.

3. Gemeenschappelijk(e) demografische gegevens en gedrag bepalen

Dit leidt tot de derde stap: gedeeld(e) demografische gegevens en gedrag bepalen. Gegevens over klantprofielen kunnen je helpen overeenkomsten te vinden tussen bepaalde klantgroepen, zoals kenmerken, locaties of motivaties. Zo kun je je klanten beter targeten en berichten, marketing en klantenservice personaliseren.

4. Feedback van klanten verzamelen en analyseren

Door feedback te verzamelen en te analyseren, kun je een beeld vormen van hoe je ideale klant er in verschillende klantgroepen uitziet. Je kunt feedback verzamelen via:

 • Klanttevredenheidsonderzoeken (CSAT, Net Promoter Score®, enz.)
 • Klantinteracties en interviews met klanten
 • Focusgroepen
 • Social media monitoren
 • Online beoordelingen
 • Communityfora

Als je deze kwantitatieve en kwalitatieve klantprofielgegevens hebt vastgelegd, kun je ze volgen en analyseren met een customer relationship management-systeem (CRM).

5. De juiste software vinden om gegevens van verschillende tools en systemen te integreren

Gebruik je CRM om je klantgroepen voortdurend te verfijnen en de gegevens te integreren in alle tools en systemen. De juiste CRM-software helpt je om gegevens van je huidige klanten te verzamelen, zoals de naam, locatie, geschiedenis en informatie over de hele customer journey, en zo uiterst nauwkeurige profielen op te stellen.

Sjablonen voor klantprofielen

Met onze sjablonen voor klantprofielen kun je direct aan de slag. Bij je gratis download krijg je vijf PDF’s die je zelf kunt invullen:

 • Sjabloon basis klantprofielen: Dit gemakkelijk scanbare sjabloon biedt je in één oogopslag alle basisinformatie die je nodig hebt.
 • Sjabloon uitgebreide klantprofielen: met dit sjabloon kun je dieper in de klantgegevens duiken, met veel ruimte om relevante klantgegevens toe te voegen.
 • Sjabloon B2B-klantprofiel: dit sjabloon biedt je de ruimte om belangrijke details van je ideale B2B-klanten toe te voegen, zoals bedrijfsgrootte, omzet, structuur, sterke en zwakke punten, locatie, budget, pijnpunten en oplossingen.
 • Sjabloon B2C-klantprofiel: dit sjabloon bevat alles wat je nodig hebt om een profiel te maken van B2C-klanten, inclusief hun professionele gegevens, de producten die ze gebruiken, de voordelen en uitdagingen van het productgebruik, pijnpunten en een samenvatting van de klant.
 • Scorekaartsjabloon Ideal Customer Profile (ICP of idealeklantprofiel): met het ICP-scorekaartsjabloon kun je een puntensysteem gebruiken om de mogelijke geschiktheid van een klant te beoordelen. De scorekaart omvat categorieën voor behoefte, tijdlijn, budget en beslissingsbevoegdheid.

Gratis sjablonen voor klantprofielen

Leer je ideale klant beter kennen met onze gratis sjablonen voor klantprofielen.

Voorbeelden van klantprofielen

Hier vind je een voorproefje van een aantal van onze sjablonen voor idealeklantprofielen. Download nu om te beginnen.

Basisklantprofiel

Het basisklantprofiel omvat demografische gegevens, de gebruikte producten of diensten, pijnpunten en oplossingen.

Basisklantprofiel

Download gratis klantprofielsjablonen

Scorekaart idealeklantprofiel (ICP)

Zoals eerder gezegd, helpt een ICP-scorecard je je potentiële klanten te evalueren aan de hand van een eenvoudig puntensysteem. De scores variëren van nul tot twee, afhankelijk van de mate waarin zij aan de toegewezen criteria voldoen. Als de score van een klant je drempel overschrijdt, is de kans groot dat je op een ideale klant bent gestuit.

Scorekaart idealeklantprofiel (ICP)

Download gratis klantprofielsjablonen

Zendesk Agent Workspace-klantprofiel

Het Zendesk Agent Workspace-klantprofiel laat je zien hoe een klantprofiel eruit ziet als je klantgegevens in één overzicht samenvoegt. In dit voorbeeld zie je een marketingprofiel met contactgegevens, activiteitsgeschiedenis, ticketinformatie, aanvullende klantgegevens en een volledige gespreksgeschiedenis.

Zendesk Agent Workspace-klantprofiel

9 tools die je kunt gebruiken om klantprofielgegevens te verzamelen

Consumenten bieden bedrijven dagelijks op tientallen manieren hun gegevens aan. Potentiële klanten kunnen je website bezoeken, met je merk in contact komen via social media, de klantenservice bellen, enzovoort. Bij elke interactie kun je klantgegevens vastleggen, maar die informatie is alleen van nut als je er toegang toe hebt, en idealiter bewaar je alles op één plaats.

Hier vind je een aantal tools waarmee je klantgegevens kunt verzamelen om klanten beter te begrijpen.

Formulieren

Met leadregistratieformulieren en enquêtes verzamel je de gegevens die de bouwstenen vormen van je idealeklantprofiel. Ze kunnen ook inzicht geven in klantenbinding en betrokkenheid.

1. Leadregistratieformulieren

Integreer een inschrijvingsformulier in je website en vraag bezoekers om hun contactgegevens achter te laten. In ruil daarvoor krijgen ze toegang tot iets, zoals een speciale kortingscode of een white paper. Je leert in welke producten of onderwerpen elke bezoeker geïnteresseerd is, terwijl je basisinformatie over ze verzamelt.

2. Enquêtes

Stuur enquêtes naar klanten die je product of dienst hebben gebruikt (en/of contact hebben gehad met je supportteam) om te ontdekken wat zij wel en niet goed vinden aan je aanbod. Je kunt die waardevolle klantenfeedback gebruiken om verbeteringen aan te brengen en betere klantenrelaties op te bouwen.

Communicatieplatforms

Uit informatie van communicatieplatforms kun je opmaken hoe consumenten met je merk omgaan.

3. E-mailmarketingplatforms

Haal gegevens uit de e-mailinteracties met je klanten, zodat je gerichte marketingprofielen kunt opbouwen. Als een klant bijvoorbeeld klikt op een e-mail over een specifiek product dat hij/zij nog niet heeft gekocht, kan dat een teken zijn voor een upsell. E-mailmarketingplatforms kunnen ook worden geïntegreerd met je CRM-software, zodat je een totaalbeeld krijgt van de mate van betrokkenheid van een klant bij je merk.

4. Social media

Volgen je klanten je social-mediakanalen? Zo niet, bedenk dan hoe je hun aandacht kunt trekken. Hebben ze veel van je Facebook-berichten geliked of gedeeld met hun vrienden? Reageren ze regelmatig op de tweets van je bedrijf? Zo ja, dan weet je dat het trouwe klanten zijn. Al deze informatie kan worden samengevoegd in een CRM dat je marketingteam kan gebruiken.

5. Klantenservicekanalen

Kom in contact met klanten waar ze zijn en bied ze gestroomlijnde ondersteuning met een omnichannel ervaring. Je kunt een gesprek beginnen op het ene kanaal en het later hervatten op een ander kanaal, zonder de context te verliezen. Dit leidt tot een flexibele, klantgerichte communicatiemethode die gegevens en de gespreksgeschiedenis vastlegt.

Webanalyses

Webanalyses laten je zien hoe je klanten online contact hebben met je bedrijf.

6. Google Analytics

Deze tool biedt diepgaand inzicht in de interacties van klanten op je website, zodat je kunt vaststellen wat werkt en wat niet. Je kunt zien wat de populairste pagina's zijn, meer leren over de interesses van je doelgroep en erachter komen wat bezoekers op je site doen.

7. Klantaccounts

Het geregistreerde account van een klant op je website of bedrijfsplatform levert basisinformatie op (zoals een naam, e-mailadres of voorkeursmethode voor communicatie). Als een klant tijdens het surfen op je website is ingelogd op zijn/haar account, kun je precies zien wat hij/zij daar doet.

Essentiële zakelijke tools

Gebruik deze tools om de interactie met klanten te vergemakkelijken, meer te weten te komen over hun aankopen en hun gegevens te verzamelen en te bewaren.

8. Platforms voor e-commerce en facturering

Tools zoals Shopify verzamelen informatie over hoe een klant aankoopbeslissingen neemt. Ze verzamelen ook belangrijke gegevens, zoals wat je klant heeft gekocht, hoeveel geld hij/zij heeft besteed en hoe vaak hij/zij bestellingen plaatst.

9. Klantenservicesoftware

Met open, flexibele klantenservicesoftware kun je al je gegevens uit verschillende bronnen integreren in je CRM, zodat je een volledig overzicht krijgt van de klant. Als je de informatie die je nodig hebt op één plaats hebt, begrijp je beter hoe je geweldige klantervaringen kunt creëren.

Zelfs als je dit soort tools gebruikt, hoef je niet per se elk datapunt meteen in een CRM te integreren. Je kunt zelf bepalen wat je erin opneemt op basis van de doelstellingen van je bedrijf.
Welke informatie je ook verzamelt, de centralisatie van gegevens helpt je team een consistente klantervaring te bieden.

Welke gegevens heb je nodig om een idealeklantprofiel op te stellen?

Hier vind je drie soorten gegevens die je nodig hebt om een idealeklantprofiel op te stellen.

Marketinggegevens van klanten

Marketingteams kunnen een consumentenprofiel gebruiken om een effectieve marketingcampagne met berichten op maat gesneden op te zetten, klantengedrag te voorspellen, en kooppatronen en trends vast te stellen.

Als je marketingteam bijvoorbeeld weet welke producten je klant eerder heeft teruggestuurd, stuurt het waarschijnlijk geen informatie meer over die specifieke artikelen sturen. Verder kan een doelmarktprofiel je marketingteam vertellen of een klant een e-mail over een bepaald product tientallen keren opent. Als ze op links hebben geklikt en nooit een aankoop hebben gedaan, is dat waarschijnlijk een teken dat de klant meer informatie over het artikel wil.

Salesgegevens van klanten

Salesteams kunnen de gegevens uit klantprofielen gebruiken om te bepalen hoe ze een klant moeten benaderen. De informatie in het consumentenprofiel kan een verkoper helpen een duidelijk beeld te krijgen van of een klant openstaat voor een upgrade of dat hij/zij geen behoefte heeft aan een upsell. Klantprofielen kunnen verkopers ook helpen betere prospects te vinden en meer deals te sluiten.

Met Zendesk kun je integraties aanpassen om klantactiviteiten (zoals wanneer ze een bestelling plaatsen) en klantkenmerken (zoals de kledingmaat) vast te leggen, waardoor verkopers meer context krijgen en de klant beter kunnen begrijpen.

Gegevens over klantenservice

Supportteams kunnen klantprofielen gebruiken om klantenservice op maat te bieden. Als een klant om hulp vraagt, worden de details van deze interactie vastgelegd. Dit biedt agenten waardevolle informatie over de klant, zodat ze elke ervaring kunnen personaliseren. Als je agenten bijvoorbeeld kunnen zien welke oplossingen een klant al heeft geprobeerd, zal dat de kwaliteit van hun support verbeteren.

Iedereen in het bedrijf is verantwoordelijk voor het creëren van een positieve merkervaring, dus een klantprofiel met veel data kan het leven van elke afdeling vergemakkelijken.

Gebruik je klantprofielgegevens om ervaringen te personaliseren

Als je profielen met veel data opbouwt, kun je je marketing, sales en klantenservice verbeteren doordat je kunt anticiperen op wat klanten nodig hebben. Als je al die gegevens hebt, kun je strategieën bedenken voor hoe je dingen verder gaat aanpakken.

Met een uitgebreid profiel weet je wie je klanten zijn en wat ze willen, voordat ze ook maar één vraag hebben gesteld. Je klanten zijn waarschijnlijk loyaler, omdat ze weten dat jij hun problemen kunt oplossen. Deze positieve ervaringen moeten leiden tot minder klantenverloop.

Gratis sjablonen voor klantprofielen

Leer je ideale klant beter kennen met onze gratis sjablonen voor klantprofielen.

Gratis sjablonen voor klantprofielen

Leer je ideale klant beter kennen met onze gratis sjablonen voor klantprofielen.

Sjablonen voor klantprofielenSjablonen voor klantprofielen