Overslaan naar belangrijkste inhoud

Artikel 6 min read

COP27 en ESG: Waar bedrijven bij de conferentie van dit jaar op moeten letten

Aangezien dit jaar de COP27 plaatsvindt, kijken we naar de belangrijkste topthema's waar bedrijven op moeten letten en rekening mee moeten houden bij het plannen van hun eigen ESG-toewijding en -acties.

Door Subarna Ganguly, Geschreven door een medewerker van Zendesk

Laatst gewijzigd 31 augustus 2023

Het is tijd voor onze wake-up call. We worden gewaarschuwd dat we ons op het kantelpunt naar onomkeerbare klimaatverandering bevinden. En het bewijs is overal om ons heen en staart ons recht aan.

Van de talloze bosbranden in Zuid-Europa tot de recordbrekende hittegolven over het hele continent en ongewoon warm weer eind oktober, deze extreme gebeurtenissen dragen bij aan de toenemende bezorgdheid over klimaatverandering en de verwoestende effecten ervan.

Het is het uur van de waarheid, en het is nu of nooit om een verenigd en sterk standpunt in te nemen om klimaatverandering te bestrijden. Dit jaar vindt de klimaattop COP27 plaats en we hopen we dat deze een sterke opinie en robuuste positieve actie met zich meebrengt.

Terwijl belangrijke besluitvormers van de overheid, het bedrijfsleven en niet-gouvernementele organisaties (NGO's) in Egypte samenkomen voor de COP27-top, zal de uitdaging voor bedrijven zijn hoe ze inspanningen op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG) kunnen stimuleren die mensen, bedrijven en de planeet ten goede komen. Voor degenen onder ons die in de technologiesector werken, zal dit een herinnering zijn aan de verantwoordelijkheid die we hebben om te innoveren en anders te denken over hoe we kunnen bijdragen aan de strijd om de uitstoot te verlagen.

Het opnemen van ESG-doelstellingen in hun strategie wordt steeds noodzakelijker voor elk bedrijf dat de concurrentie voor wil blijven en zinvolle veranderingen wil creëren. Huidige consumenten onderzoeken hoe de merken waarmee ze in contact staan handelen rondom belangrijke kwesties met betrekking tot klimaatverandering, sociale rechtvaardigheid en bedrijfsethiek. Volgens PwC zou meer dan driekwart (76 procent) “relaties verbreken met bedrijven die werknemers, gemeenschappen en het milieu slecht behandelen.”

Hier kijken we naar de belangrijkste topthema's waar bedrijven op moeten letten en rekening mee moeten houden bij het plannen van hun eigen ESG-toewijding en -acties.

De klimaatconferentie van de Verenigde Naties (VN): Een kort overzicht

De eerste VN-klimaatconferentie werd gehouden in 1995 toen vertegenwoordigers van landen die zich hadden toegewijd aan het VN-raamverdrag inzake klimaatverandering (UNFCCC) in Berlijn bijeenkwamen. Het UNFCCC was een verdrag dat in 1992 door veel landen over de hele wereld werd ondertekend en dat de gemiddelde wereldwijde temperatuurstijging moest beperken. Sindsdien is de Overeenkomst van Parijs misschien wel de meest opvallende uitkomst van de COP-klimaatconferenties. In de overeenkomst, die in 2015 tijdens de COP21-top in Parijs werd opgesteld, werd vastgesteld de opwarming van de aarde ruim onder de 2° C te houden, met als doel deze tot 1,5 °C te beperken. De COP26-top, die vorig jaar in Glasgow plaatsvond, bracht 197 landen samen om sneller actie te ondernemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de klimaatverandering te bestrijden.

COP27: Wat is de focus bij de klimaatconferentie van dit jaar?

Het gesprek over klimaatverandering wordt in november voortgezet tijdens de COP27 in Egypte, waarbij financiën, fossiele brandstoffen en industrie waarschijnlijk stevig in de schijnwerpers zullen staan. De belangrijkste aandachtsgebieden zijn:

  1. Decarbonisatie van industrie en transport

    Koolstofintensieve activiteiten, materialen en brandstoffen vormen een enorme uitdaging in het streven naar het bereiken van de 1,5 °C-doelstelling van de Overeenkomst van Parijs. Er zijn aanzienlijke investeringen en planning nodig om koolstofintensieve materialen en brandstoffen geleidelijk af te bouwen en te vervangen door schonere, groenere opties. Gesprekken over deze kwesties zullen waarschijnlijk door veel leiders uit het bedrijfsleven en de industrie worden gevolgd, omdat ze ernaar streven om decarbonisatie in hun beleid en activiteiten op te nemen.

  2. Klimaatadaptatie

    Volgens het meest recente IPCC Assessment Report leven bijna 3,3 miljard mensen in zeer kwetsbare klimaatgebieden. Financiering voor klimaatadaptatie is daarom van cruciaal belang om gemeenschappen die het meeste risico lopen te ondersteunen. Maar naast de voor de hand liggende humanitaire, ecologische en ethische motivaties om dit te doen, is er ook een sterke business case voor klimaatadaptatie. Hier zal de aandacht van de zakelijke en industriële leiders op de COP27 zeker naar uitgaan.

  3. Natuur

    Natuur en landgebruik zullen een sleutelrol spelen bij het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5 °C. De toekomst van landgebruik, voedselproductie en het beschermen van natuurlijke omgevingen, zoals bossen en oceanen, is een belangrijk aandachtsgebied. Bij de discussie rondom dit onderwerp zullen waarschijnlijk natuurbeschermingsgroepen, wetenschappers, activisten en NGO's betrokken zijn.

  4. Voedsel en water

    Er valt nog veel te bespreken over de onderwerpen voedselsystemen, watervoorziening en het effect van overstromingen en droogte veroorzaakt door klimaatverandering. De landen, gemeenschappen en bedrijven die het meest worden getroffen, zullen daarom waarschijnlijk het debat over voedsel- en waterveiligheid hoog op de COP27-agenda laten staan. De extreme overstromingen en droogtes van het afgelopen jaar zullen ook een prioriteit vormen.

Waar gaat de Europese Unie (EU) zich op richten op de COP27?

De EU heeft benadrukt dat haar belangrijkste prioriteiten voor de COP27 het beëindigen van subsidies voor fossiele brandstoffen, het geleidelijk afbouwen van het gebruik van steenkool, het verminderen van methaanemissies en het afstemmen van de doelstellingen met betrekking tot het 1,5 °C-doel zullen zijn.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, legt uit: "We moeten onophoudelijk werken om ons aan te passen aan onze klimaatbeheersende natuur, onze eerste bondgenoot. Daarom zal onze Unie op de VN-biodiversiteitsconferentie in Montreal later dit jaar aandringen op een ambitieuze mondiale overeenkomst voor de natuur. En dat zullen we ook doen op de COP27 in Sharm el-Sheikh."

ESG: Bedrijven zijn de drijvende kracht achter verandering

Aansturen op 1,5 °C is een wereldwijde inspanning. Dit betekent dat bedrijven wereldwijd hun bijdrage moeten leveren aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en tegelijkertijd het welzijn van zowel werknemers als het milieu in hun toeleveringsketens moeten beschermen. Nu handelen door middel van planning en beleid is essentieel voor bedrijven die vooruitgang willen meten, een verschil willen maken en zichzelf toekomstbestendig willen maken tegen elke aanscherping van de regelgeving in het volgende decennium.

Wat de uitkomst van COP27 ook is, als bedrijven zijn we verantwoordelijk voor het prioriteren van ESG en het integreren van groenere, schonere processen in onze dagelijkse activiteiten. Hierbij moeten we moedig, fantasierijk en veerkrachtig zijn en ons snel aanpassen aan veranderende omstandigheden.

ESG en technologie

Het momentum van bedrijven in de richting van ESG groeit, vooral in Europa. Volgens onderzoek uit 2022 van het Harvard Law School Forum on Corporate Governance beschrijft bijna een derde (31 procent) van de Europese beleggers ESG als ‘centraal’ in hun investeringsbenadering, vergeleken met 22 procent in Azië-Stille Oceaan en 18 procent in Noord-Amerika.

Met andere woorden, het is duidelijk dat ESG en de overgang naar een koolstofarm bedrijfsmodel een steeds belangrijkere rol zullen spelen in de besluitvorming en planning van bedrijven.

Dus, welke acties moeten bedrijven nu ondernemen? Het antwoord zal natuurlijk voor elke organisatie anders zijn. Hierbij kan technologie echter helpen. Het gebruik van de juiste technische oplossingen kan bedrijven in staat stellen om afval te verminderen, de efficiëntie te verhogen en emissieverlagende activiteiten te ondersteunen, zoals werken op afstand en hybride werken.

We zien technologie vaak als een hulpmiddel om de productiviteit en winst te verhogen, maar het kan ook een krachtige bondgenoot zijn voor ESG-activiteiten en -metingen. De start van de COP27 herinnert ons aan de urgentie van het aanpakken van klimaatverandering. Hoewel de gehele taak groot en ontmoedigend lijkt, kunnen we allemaal de middelen gebruiken die ons ter beschikking staan om onze kleine rol te spelen bij het tot stand brengen van de benodigde verandering en het verzekeren van onze overleving.

Verwante verhalen

Artikel
13 min read

30 vragen over klantbegeleiding die je elke sollicitant moet stellen

Om het team van je dromen samen te stellen kun je de volgende vragen over klantbegeleiding gebruiken.

Artikel
6 min read

2020: 6 nieuwe salestrends die je kunt gebruiken om je resultaten te optimaliseren

Omnichannel, personalisering en zelfs aankopen via spraakapparaten: leer de meest relevante trends kennen om in 2020 en in de nabije toekomst meer te verkopen