Overslaan naar belangrijkste inhoud

7 min read

Social media strategie: complete handleiding

Laatst gewijzigd 3 april 2022

Social media is niet meer weg te denken uit onze samenleving, en dus ook niet uit onze ondernemingen. Het is tegenwoordig bijna onmogelijk om een succesvol bedrijf te hebben zonder dat je social media in je bedrijfsstrategie integreert, en een heuse strategie voor je sociale media uitstippelt. Hoe doe je dit en wat houdt dit juist in? In deze handleiding vind je alle details.

Hoe kunnen sociale prestaties worden gecontroleerd? 

Eerst en vooral moeten we kijken naar hoe we onze prestaties op vlak van social media kunnen meten, met of zonder een strategie. Dit gebeurt meestal aan de hand van betrokkenheid (engagement) en het bereik (reach). Deze twee termen vertellen je hoeveel mensen je boodschap hebben gezien, en hoeveel daarvan ook actief hebben deelgenomen hieraan, door bijvoorbeeld een like te plaatsen, een comment te schrijven, je boodschap te delen, enz.

Waar begin je?

Een social media strategie opstellen vergt tijd en inzicht. Hoe begin je hier juist aan, en zijn er bepaalde voorbeelden van social media strategieën die je gewoonweg kan overnemen en op je bedrijf kan toepassen? Het antwoord is tweeledig. Natuurlijk kan je een concurrent vinden die het heel goed doet op vlak van social media en het voorbeeld zoveel mogelijk volgen. Zo zal je waarschijnlijk in de goede richting bewegen. Toch is het een beter idee om een unieke strategie op te stellen die jouw bedrijf juist uniek profileert. Zo word je geen kopie van je concurrenten, maar hopelijk een betere en unieke concurrent.

Natuurlijk is het een goed idee om een marktstudie in je niche uit te voeren en interessante ideeën te integreren in jouw toekomstig social media plan. Toch is het aangeraden om vooral een uniek punt van jouw merk of bedrijf te vinden, en dat naar voren te brengen, zodat je unieke content de wereld instuurt en aan je (potentiële) klanten toont.

Je social media strategie zou in de perfecte wereld gebaseerd moeten zijn op de customer journey van je klanten. Daarom is het dus belangrijk hier een erg goed zicht op te hebben, en in elke fase van de klantreis een social media kanaal te vinden dat voor extra touchpoints met je potentiële klanten kan zorgen. Social media kan je niet enkel nieuwe klanten opleveren, maar ook helpen om bestaande klanten trouw te maken of je klantenservice te ondersteunen.

Indien je doelpubliek veel tijd doorbrengt op social media, kan het voor hen ook handig zijn om je klantenservice te contacteren via deze kanalen. Er bestaan tegenwoordig tal van interessante tools die je omnichannel klantenservice kunnen vervolmaken, zoals Facebook chatbots of live chats met je supportmedewerkers via Facebook Messenger. Heb je een publiek dat eerder professioneel is? Dan kan je gebruik maken van Google Business Messages, bijvoorbeeld.

Profileren van jouw doelpubliek 

Een van de belangrijkste regels in business: ken je klanten. Wie zijn ze? Wat doen ze? Waar zoeken ze informatie wanneer ze een probleem hebben of een product willen aanschaffen? Welke woorden en taalstijl gebruiken ze en wie zijn hun idolen? Welke figuren volgen ze op social media – of dit nu Instagram, Facebook of TikTok is? 

Het is van levensgroot belang om te begrijpen uit welke profielen je doelpubliek bestaat, en hoeveel verschillende persona er (ongeveer) zijn. Dit is namelijk een van de meest bepalende factoren voor je social media plan, en vooral de kanalen die je in gebruik gaat nemen. Het zou namelijk niet al te logisch zijn om op een jong platform zoals TikTok te gaan adverteren als je doelpubliek 50-plussers zijn, of jongeren gaan zoeken op LinkedIn. 

Het creëren van inhoudelijke pijlers

Een van de basis beslissingen in je social media strategie zijn de inhoudelijke pijlers. Dit zijn de onderwerpen die de basis zijn van je content, en waar jij dus content over creëert. Zo zorg je ervoor dat je inhoud duidelijk gestructureerd is, en dat gebruikers zich gemakkelijk een idee kunnen vormen over wat voor content jij juist deelt. Zo kun je op een eenvoudige manier je doelpubliek aantrekken, en deel je ook waardevolle inhoud voor je publiek. Meestal is het goed om je tot een 4 à 5 pijlers te houden, zodat je niet teveel verspreide content hebt. Vaak is een van de pijlers ook de kern van je content en je bedrijf.

Een voorbeeld is sportmagazine X. In hun social media plan zullen er waarschijnlijk een vijftal pijlers zijn, zoals gezonde voeding, verschillende sporten en bekende sportfiguren. Dit sportmagazine gaat bijvoorbeeld niet over medische aandoeningen schrijven, zoals diabetes.  Door de pijlers vast te leggen, maak je duidelijke grenzen waar je wel en niet over schrijft. 

Inzicht in frequentie 

Hoe vaak moet je posten om je doelpubliek tevreden te houden? Dit is opnieuw een vraag die meerdere antwoorden heeft. Het is namelijk sterk afhankelijk van wat je merk of product is, en hoe uitgebreid je posts zijn. Als je posts eerder informatief zijn en lange tekst bevatten, raadt men in het algemeen aan om 3 tot 4 keer per week te posten. Indien je content eerder esthetisch is, of je vooral producten wilt tonen aan je (potentiële) klanten, kan je dagelijks posten. Het is dus een uiterst gevoelig onderwerp, en kan het best worden bestudeerd tijdens het opmaken van je professionele social media plan.

Influencers

Een andere tool die je tegenwoordig overal op social media ziet zijn de zogenaamde influencers. Dit zijn niet alleen bekende mensen of publieke figuren, maar ook mensen die hun social media accounts voldoende hebben uitgebreid dat ze een groot doelpubliek hebben. Hun publiek is zodanig groot, dat ze ook als een heuse marketingcampagne gebruikt kunnen worden door je product te promoten, gebruiken of aan te raden. 

Het gebruik van influencers kan enorm waardevol zijn voor je social media strategie, maar op slechts een voorwaarde: de influencers moeten zorgvuldig worden uitgekozen voor jouw specifieke niche. Ze moeten dus niet enkel zo veel mogelijk gelijkend zijn aan een persona uit jouw doelpubliek, maar vooral veel personen uit jouw doelpubliek als hun eigen publiek hebben. Dit is niet altijd even eenduidig af te leiden, en daarom is het ook belangrijk om de juiste personen voor jouw merk of product te vinden. Een product proberen te promoten via een influencer wiens publiek totaal verschillend is van jouw doelpubliek zal namelijk weinig tot geen resultaat opleveren.

Bereik

Zoals we reeds in het begin van dit artikel aanhaalden, is het bereik – samen met de betrokkenheid – een van de twee basisfactoren van de content die je deelt. Je wilt natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen je boodschap onder ogen krijgen. Dit kan door verschillende manieren gebeuren, meestal door te betalen. Heel af en toe kan een post viraal worden omdat het zeer grappig of opvallend is en door enorm veel gebruikers steeds verder en verder wordt gedeeld. Maar meestal zal je toch gebruik moeten maken van advertenties op social media.

Het is wederom belangrijk om je social media campagnes te bouwen rond je customer journey en doelpubliek. Kies de kanalen waar je doelpubliek het meest vertoeft, en zorg ervoor dat je social media kanalen de customer journey ondersteunen door alle fases heen.

Gebruik rapportage in jouw voordeel

De meeste sociale netwerken geven tegenwoordig een hele hoop interessante inzichten over je social media posts, helemaal gratis. Je kan niet enkel het bereik en betrokkenheid van elke post zien, maar ook informatie over je volgers op social media, waar ze vandaan komen, enz. Deze inzichten kunnen heel interessant zijn bij het vormen van personae uit je doelpubliek, bijvoorbeeld. 

Je kan ook gemakkelijk testen wat voor soort content beter presteert, of je volgers liever esthetisch content zien of eerder lange, informatieve posts. Ook bij het lanceren van campagnes op social media, zoals via Facebook Business Manager, kan je een goudmijn aan informatie halen uit de rapporten die ter jouw beschikking worden gesteld. Welke advertentie zorgt voor een hogere doorklikpercentage? En welke post zorgt ervoor dat de mensen naar je website doorklikken? Gebruik de gegevens die je krijgt, of het nu gaat om content of advertenties, om ze te analyseren en aan de hand daarvan je social media plan aan te passen en te verbeteren.