Overslaan naar belangrijkste inhoud

Zendesk vs. Jira

Om een geweldige klantervaring te leveren, heb je een platform nodig dat gebouwd is voor klantenservice. Vergelijk Zendesk en Jira en ontdek welk platform het beste is voor jouw bedrijf.

Zendesk vs. Jira Service Management Een gids ter vergelijking

Laatst gewijzigd 23 januari 2024

Zou jij ketchup op je pasta doen, in plaats van pastasaus? Ze zijn allebei van tomaten gemaakt, en de ingrediënten komen grotendeels overeen. Maar ketchup en pastasaus horen elk bij hun eigen soort gerecht - het smaakt niet goed als je ze door elkaar haalt.

Dat principe geldt dus ook voor de wereld van klantenservicesoftware. Om een fantastische klantervaring (CX) te creëren, wil je een platform dat speciaal is gebouwd voor klantenservice, geen productbeheersoftware die je in noodgevallen als vervanging kunt gebruiken.

Deze gids vergelijkt Zendesk met Jira Service Management, het klantenserviceplatform van Atlassian. Dit zijn slechts een paar van de voordelen van Zendesk, software waarmee je eenvoudig de allerbeste klantenservice kunt bieden.

Advantages of switching to Zendesk
  • Gebouwd voor klantenservice


    Als vertrouwde adviseur in de markt bieden we onze klanten de expertise en best practices die ze nodig hebben om hun klantervaring continu te verbeteren. Zendesk is toonaangevend op het gebied van digitale klantenservice en beschikt over een platform dat speciaal ontworpen is op CX.
  • Betere gebruikerservaring


    Zendesk biedt een eersteklas gebruikerservaring (UX) met een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface. Het platform verbindt klantgesprekken vanuit alle kanalen in één uniforme werkruimte voor supportmedewerkers om zo een geweldige omnichannel ondersteuningservaring te creëren.
  • Superieur product


    Met Zendesk krijg je een volgroeide en bekroonde oplossing die supportteams graag gebruiken. Zendesk hecht hoge waarde aan innovatie en werkt voortdurend verder aan het product om de klant- en werknemerservaring te verbeteren.

Meer informatie vind je in deze gids:

Vergelijking in één overzicht: Zendesk vs. Jira Service Management

Met deze vergelijkingstabel kun je snel zien hoe Zendesk het doet in vergelijking met Jira en welke tools en functies elk platform biedt. Deze functies zijn cruciaal om een uitzonderlijke klantervaring te kunnen bieden.

Wat je nodig hebt om de beste klantervaring te leverenBelangrijkste capaciteitenZendesk Jira Service Management

Prestaties leverancier

Beoordeling analisten

Leider

Niet opgenomen in evaluaties van analisten voor klantensupport

Focus

Eersteklas klantenservice

IT servicedesk

Hoge klanttevredenheid op schaal

Tijd tot waardevermeerdering en eigendomskosten

Eenvoudige configuratie

Eenvoudige goedkeuring

Lage implementatiekosten

Lagere totale eigendomskosten

Geïntegreerde omnichannel ervaring

Geïntegreerde omnichannel met status en workflows

Geïntegreerde omnichannel klantervaring

Geïntegreerde omnichannel interface voor supportmedewerkers

Geïntegreerde omnichannel analyse

Een naadloze ervaring voor supportmedewerkers

Real-time workspace voor supportmedewerkers

Aanpasbare workspace voor supportmedewerkers

De hele ervaring voor supportmedewerkers in één browsertabblad

Zijgesprekken

Krachtige workflow en automatiseringstools

Geavanceerde automatisering en workflows (SLA's + OLA's)

Op vaardigheden gebaseerde routering

Intelligente selfservice identificatie van hiaten in de inhoud

Geavanceerd inhoudbeheer voor zelfbediening en workflows

Nuttige inzichten

Aangepaste statistieken

Aangepaste rapportage

Aangepaste rapportage

Aanpasbare dashboards

Aangepaste toewijzing

Aangepaste correlatie

Succes en ondersteuning

Toonaangevende klantencommunity en evenementen

Support

Aangewezen succes

Lokale accountbronnen

Betrouwbaar en veilig platform

Betrouwbaarheid en schaalbaarheid

HIPAA-enabled

Locatie van gegevens

GDPR-bescherming op 3 niveaus

Jira vs. Zendesk: Vergelijking van functies

Jira vs. Zendesk

Jira is een geweldige tool die productmanagers en ontwikkelteams gebruiken, maar Jira is niet bedoeld om door middel van klantinteractie te zorgen voor omzetgroei en klantbehoud. Dat maakt het vergelijken van Jira en Zendesk een beetje appels en peren. Wel kunnen we erop ingaan hoe de functies zich tot elkaar verhouden.

Omnichannel serviceoplossing

Met Zendesk kun je overal ondersteuning bieden, zodat klanten je altijd kunnen bereiken via het communicatiekanaal van hun voorkeur. De Omnichannel klantenservice stelt je in staat om klanten waar dan ook te ontmoeten in live en asynchrone gesprekken. Klanten kunnen contact opnemen met je merk via berichtenkanalen zoals WhatsApp for Business, live chat, sociale media, e-mail en spraakgesprekken. Hoe je klanten ook contact met je opnemen, het gesprek wordt aan jouw kant nooit afgebroken.

Supportmedewerkers kunnen klanten volgen, prioriteiten toekennen en reageren binnen één gecentraliseerde workspace. Ze hebben ook toegang tot de klantgegevens en interactiegeschiedenis, zodat ze tijdens het hele klanttraject rijke, gepersonaliseerde gesprekken kunnen voeren.

Jira is geen omnichannel ondersteuningsoplossing. Hoewel het een helpcentrum en een webformulier biedt, heeft het geen omnichannel ervaring voor chat, spraak, sms of sociale kanalen. Dit maakt het moeilijk voor klanten om verbinding te maken en ondersteuning te krijgen, en dat betekent een ongemakkelijke of frustrerende ervaring.

Ervaring voor supportmedewerkers

Zendesk geeft evenveel prioriteit aan de ervaring voor supportmedewerkers als die van de klant. In de Workspace voor supportmedewerkers staat alle informatie die supportmedewerkers nodig hebben - er hoeft niet heen en weer geschakeld te worden tussen verschillende systemen, wat het werk vereenvoudigt. De intuïtieve interface heeft een contextvenster dat supportmedewerkers kunnen gebruiken om de klantgegevens en interactiegeschiedenis te bekijken, de inhoud van de kennisbank te doorzoeken en ondersteuningsintegraties te openen.

De automatisering stroomlijnt de workflows en de AI-bots sturen tickets naar de juiste bestemming om de werkdruk te verlichten. Samenwerkingstools zoals Zendesk Zijgesprekken stellen supportmedewerkers in staat om contact te leggen met teamgenoten of andere afdelingen, goedkeuring te verkrijgen, of gewoon een collega om hun mening te vragen zonder weg te hoeven gaan uit het ticket. Je kunt kiezen hoe je je bericht wilt delen, zoals Slack, e-mail of Microsoft Teams, en het gesprek wordt opgeslagen in het ticket.

Jira staat eerder bekend om ondersteuning voor IT en ITIL, vanuit projectbeheer in plaats van klantenservice. Jira heeft geen equivalent van de Workspace voor supportmedewerkers van Zendesk. Jira biedt alleen een complexe, niet-gebruiksvriendelijke interface die moeilijk te configureren en aan te passen is. Supportmedewerkers besteden veel tijd aan scrollen, schakelen tussen apps en systemen en gegevens kopiëren en plakken.

Jira mist ook een op regels gebaseerde SLA om te bepalen of het bedrijf aan de verwachtingen van de klant voldoet, en heeft geen op vaardigheden gebaseerde routering om het triageproces van tickets te automatiseren.

Analyses

Zendesk bevat rapportage- en analysesoftware waarmee je kunt analyseren, controleren en handelen op basis van wat je klanten nodig hebben. Zendesk biedt ingebouwde analysetools met kant-en-klare dashboards, zodat je meteen klantinzichten of statistieken over de prestaties van je team kunt verzamelen. Ook kunnen managers hun real-time, omnichannel dashboards aanpassen met point-and-click configuratie en rapporten aanpassen aan hun behoeften.

Jira heeft basisopties voor aangepaste rapportage, maar het ontbreekt aan geavanceerdere mogelijkheden. Dit maakt het voor het management een uitdaging om de benodigde informatie uit de statistieken te halen. Zonder deze data is het moeilijk om goed beredeneerde zakelijke beslissingen te nemen en processen te verbeteren.

Totale eigendomskosten

De Atlassian vs. Zendesk is de beste optie wat betreft totale eigendomskosten (TCO). Zendesk biedt meer waarde met een lagere TCO. De snelle installatie en het gebruiksgemak resulteren in lagere implementatie- en trainingskosten. Zo kunnen je teams de klanten blijven bedienen zonder tijd te hoeven besteden aan het leren van een nieuw systeem. Zendesk ondersteunt bedrijven van elke grootte en biedt flexibele, aanpasbare tools waarmee je de beste klantenservice op schaal kunt leveren.

Naarmate je bedrijf groter wordt, krijg je te maken met de verborgen kosten van Jira Service Management zien. Zo is Confluence, de kennisbank van Atlassian, een apart abonnement met beperkte native kanalen. Naast de licentiekosten kunnen de overstapkosten hoog oplopen als je bedrijf de mogelijkheden van een beperkt product ontgroeit.

Kennisbeheer

Zendesk stelt je in staat om je contentmanagers te voorzien van geïntegreerd kennisbeheer. Supportmedewerkers kunnen hun expertise bijdragen of artikelen direct vanuit hun workspace markeren, wat effectieve samenwerking en gedeelde workload mogelijk maakt. Daarnaast bieden AI-tools zoals Content Cues intelligente suggesties die de content up to date en juist houden. Je kunt je zelfbedieningsportal en helpcentrum ook aanpassen aan je verschillende merken en doelgroepen met kleuren, logo's, thema's, lettertypen en afbeeldingen.

Jira heeft geen geïntegreerd kennisbeheer. Eindgebruikers moeten overschakelen naar Confluence om toegang te krijgen tot de kennisbank en vervolgens de link kopiëren en plakken in het antwoord van de klant. Dit resulteert in langzamere reactietijd en lagere productiviteit van supportmedewerkers. Het platform biedt basisaanpassingen aan het helpcentrum die de zelfbedieningservaring beperken en gebruikers kunnen maar voor één merk een kennisbank maken.

Operationele flexibiliteit en schaalbaarheid

Flexibiliteit betekent dat je alert blijft en je snel kunt aanpassen aan veranderende behoeften en verwachtingen van klanten. Met een platform dat is gebouwd voor flexibiliteit en schaalbaarheid maakt Zendesk het je gemakkelijk - zodat je tijd en geld bespaart, zonder in te leveren op de klantenservice.

Met onze gebruiksvriendelijke interface kun je bijvoorbeeld snel wijzigingen aanbrengen zonder dat er een heel ontwikkelteam nodig is. Dankzij de plug-and-play integraties kun je apps toevoegen of omwisselen om de mogelijkheden van je systeem direct aan te passen. Bovendien geven onze aanpasbare rapportagetools je de benodigde inzichten om veranderingen door te voeren en zo de trends, markt en technologie op de voet te volgen en je klantervaring te blijven verbeteren.

Jira is moeilijk op te schalen en minder wendbaar vanwege de beperkte functionaliteit, de onhandige interface voor supportmedewerkers en de ontbrekende operationele statistieken. Beperkte operationele intelligentie betekent dat managers weinig inzicht hebben in de gegevens en trends die bijdragen aan de statistieken op papier. Zonder een raamwerk voor het opslaan van kenmerken van gebruikersprofielen kunnen managers de ervaring niet aanpassen voor verschillende soorten klanten.

Integraties

Zendesk heeft een brede en diepe set integraties die specifiek zijn ontworpen voor use cases in klantenservice. De Zendesk Marketplace bevat meer dan 1300 kant-en-klare apps en integraties. De opties blijven groeien terwijl Zendesk nieuwe en verbeterde aanpasbare integraties bouwt die de productiviteit verhogen, de workflows stroomlijnen en automatiseren en de AI-mogelijkheden verbeteren. Zendesk integreert ook naadloos met tools en add-ons van Salesforce, Slack, en, je raadt het, Jira.

Jira service management heeft 1000 apps op hun marktplaats, maar de meeste zijn alleen van toepassing op ITSM use cases zonder noemenswaardige CX-integraties zoals met Salesforce en Shopify.

Lees meer over de Zendesk Support voor Jira Software integratie.

Prijzen van pakketten: Zendesk vs. Jira Service Management

Jira vs. Zendesk: Paid plans

Zendesk is snel geregeld, en omdat het integreert met de systemen die je al gebruikt, hebben je medewerkers niet veel training nodig om ermee aan de slag te gaan. Veel bedrijven realiseren een snelle time-to-value door deze lagere implementatie- en trainingskosten.

Zendesk biedt een gratis plan voor startups dat zes maanden lang onbeperkt gratis toegang geeft tot het Zendesk-platform, het supportteam en de leiders van startups en CX-coaches. Hoewel Jira een gratis abonnement biedt voor kleine teams van maximaal 10 gebruikers, krijg je daar maar beperkte mogelijkheden mee.

Om je te helpen snel aan de slag te gaan, levert Zendesk inwerk- en trainingsmateriaal. Met Zendesk Professional Services zorgen onze toegewijde account- en succesteams ervoor dat het implementatieproces soepel verloopt. Naarmate je bedrijf zich ontwikkelt, kunnen onze CX-experts je helpen het platform aan te passen aan de veranderingen.

Elke maand organiseert Zendesk verschillende evenementen voor klanten om in contact te komen met productmanagers, beheerders, ontwikkelaars en andere klanten in het online discussieforum Zendesk Community. Deze actieve gemeenschapsruimte stelt klanten in staat om samen te werken en hun inzichten te delen met andere experts en om dieper in de producten van Zendesk te duiken.

Verhalen van klanten over het gebruik van Zendesk vs. Atlassian

Maar neem het niet slechts van ons aan: Dit zeggen merken die zijn overgestapt

Trade Me

Het Nieuw-Zeelandse bedrijf Trade Me is een e-commercebedrijf dat een handige plek biedt voor het kopen en verkopen van auto's, onroerend goed en allerlei andere dingen. Trade Me wilde zich meer richten op interne en externe klantenservice en stapte over van Jira Service Management naar Zendesk. Sinds de implementatie van Zendesk heeft Trade Me een CSAT-score van 95 procent bereikt. Ook steeg het aantal helpcentersessies met 43 procent en de workflowrouting met 80 procent.

"Ik zag het helemaal zitten, want iedereen in het team is gebaat met een oplossing als Zendesk. Ik wist dat het ons verder zou helpen, ons werk makkelijker zou maken en onmiddellijk impact zou neerzetten." Andrew Jessett, Hoofd interne systemen bij Trade Me

Lees meer over Trade Me en Zendesk.

Xero

Xero is een bekroond online boekhoudprogramma dat bekend staat om zijn gebruiksvriendelijkheid. Het begon als een klein bedrijf, maar groeide al snel met meer dan 600.000 abonnees in meer dan 180 landen in slechts vier jaar tijd. Xero koos Zendesk in plaats van de servicedesk van Jira om de activiteiten te stroomlijnen en centraliseren terwijl het bedrijf bleef groeien.

"Toen we elk product evalueerden, werd het heel duidelijk dat Zendesk het beste aansloot. Het voldeed aan al onze technische eisen, was in de cloud en gaf ons de flexibiliteit om eenvoudig nieuwe teams toe te voegen. Met kop en schouders stak Zendesk boven de concurrentie uit." Hadleigh Lynn, Teamleider Ondersteuning - Interne IT bij Xero

Lees meer over het succesverhaal van Xero.

Teamworks

Teamworks is een innovatieve samenwerkings- en organisatie-app voor professionele sportteams. Naarmate het bedrijf groeide, kreeg Teamworks behoefte aan flexibele klantenservicesoftware die mee kon schalen. Jira had beperkte mogelijkheden. Sinds de implementatie van Zendesk heeft Teamworks een CSAT-score van 100 procent behaald en behouden, en is de eerste reactietijd jaar na jaar met 93 procent verbeterd.

“We zochten een systeem dat eenvoudig in te stellen, te onderhouden en te optimaliseren was, en waarmee we meer inzicht konden krijgen in de supportbehoeften van onze klanten.” Faryn Roy, VP Customer Success bij Teamworks

Ontdek meer over de succesvolle overstap door Teamworks van Jira naar Zendesk.

Latitude Financial

Latitude is een financiële instelling die begon tijdens het hoogtepunt van de pandemie. De snelle groei van het bedrijf betekende dat het moest upgraden van een legacy systeem zoals Jira naar een systeem dat het toenemende ticketvolume aankon en klantgesprekken kon stroomlijnen voor soepelere ervaringen.

"We waren op zoek naar een omnichannel ervaring, op zoek naar AI en op zoek naar zelfbediening om kosten te besparen, maar we wilden ook de klantervaring verbeteren." Adam Howell, manager klantcontact bij Latitude Financial

Lees het volledige verhaal van Latitude Financial.

Veelgestelde vragen

Bekijk deze veelgestelde vragen om je te helpen beslissen of je voor Zendesk gaat.


Klaar om Zendesk te proberen?

Kiezen of overstappen tussen Zendesk en Jira is een grote beslissing, maar het kan makkelijker dan je denkt. Ons team zorgt voor een naadloze overgang en een probleemloze ervaring, zodat jij je er niet druk over hoeft te maken. Begin nu een gratis proefperiode om te zien hoe jouw bedrijf uitstekende klantervaringen kan creëren en sterkere relaties kan opbouwen met Zendesk.

Meer informatie over de prestaties van Zendesk vergeleken met de concurrentie

Er bestaan nog meer goede productvergelijkingen dan alleen Zendesk vs. Jira Service Management Lees hoe Zendesk zich onderscheidt van de concurrentie en waarom het je nieuwe softwareoplossing voor klantenservice gaat worden.

Lever uitmuntende klantervaringen met Zendesk