Overslaan naar belangrijkste inhoud

6 voorbeelden van salesdashboards (en hoe je ze samenstelt)

Met een gepersonaliseerd salesdashboard stel je een slimmer, lucratiever salesteam samen.

Gids over de verschillende soorten salesdashboards

Laatst gewijzigd 11 mei 2023

De groei van je bedrijf hangt af van je doelen. Als je geen ambitieuze, haalbare doelen stelt, stagneert je bedrijf: het loopt wel door, maar komt eigenlijk niet verder. Doelen vormen vaak een soort routekaart: hier staan we nu en daar willen we naartoe. Maar als je wilt uitstippelen hoe je een bepaalde bestemming bereikt, maar je wel weten waar je nu bent.

Zo werkt het ook bij sales.

Salesdoelen zijn lastig te behalen. Maar ze worden nog minder haalbaar als je niet precies weet waar je je op dit moment bevindt.

En daarbij komt het salesdashboard van pas. Als je het op de juiste manier gebruikt, zie je op een salesdashboard in realtime toegankelijke gegevens waarmee al je teams hun strategieën kunnen bijschaven en hun werk optimaal kunnen doen. Je salesdashboard werkt in feite als een GPS voor je salesdoelen. Met het juiste salesdashboard weet je precies waar je bent, hoe ver weg je huidige doelen zijn en op welke punten je je salesstrategie mogelijk moet aanpassen om je doelen te behalen.

In deze gids krijg je een overzicht van wat een salesdashboard is en nemen we vijf voorbeelden van populaire soorten dashboards onder de loep.

Wat is een salesdashboard?

Met een dashboard bedoelen we salestechnologie waarmee je je meest recente prestatiecijfers visueel weergeeft. Zo krijg je een helder overzicht van op resultaten gebaseerde gegevens, zoals sales tot nu toe, sales per regio, leadconversiepercentage, salesgroei en nog veel meer.

Je kunt ook metingen op basis van activiteiten bijhouden, zodat je kunt zien hoeveel gesprekken zijn gevoerd, hoeveel e-mails zijn verzonden en hoe snel leads gemiddeld reageren bij verschillende benaderingsmethoden.

Dashboards zijn essentieel voor bedrijven die hun omzet willen verhogen en ambitieuze groeidoelen willen stellen. Zonder salesdashboard moet je duizelingwekkende hoeveelheden gegevens helemaal zelf analyseren. Het handmatig samenvoegen van al die salescijfers is een absurd vermoeiende taak, waarbij bovendien kostbare menselijke fouten op de loer liggen.

Een goed salesdashboard vormt dan ook een mooie oplossing. Hiermee worden je meest recente salesgegevens in eenvoudig te interpreteren grafieken geordend, waardoor je mensen waardevolle tijd besparen en met meer inzicht, motivatie en nauwkeurigheid kunnen werken.

Er zijn natuurlijk verschillende dashboards die voor allerlei statistieken en omstandigheden zijn ontworpen. Laten we wat nader ingaan op de vijf meest gebruikte soorten dashboards aan de hand van voorbeelden van Zendesk Sell.

Prestatiedashboard van verkopers

rep performance dashboard

Wat is een prestatiedashboard van verkopers?

Op een prestatiedashboard van verkopers kunnen verkopers en managers de prestaties van afzonderlijke medewerkers en teams in realtime volgen. Prestatiedashboards kunnen doorgaans helemaal naar wens worden aangepast, zodat je alleen de cijfers zien die je wilt bijhouden.

Er zijn allerlei variabelen die belangrijk zijn voor verkopers en managers, dus de meeste dashboards bevatten opties waarmee je het volgende kunt bijhouden:

  • Aantal nieuwe deals per maand (in dit boekjaar)
  • Aantal nieuwe deals deze maand
  • Prognose voor deze maand
  • De meest waardevolle huidige deals
  • De omzet van deze maand
  • De pipelinedekking van deze maand

Op de beste salesdashboards worden deze cijfers gedurende de dag in realtime bijgewerkt. Zo hebben verkopers niet alleen zicht op hun eigen persoonlijke statistieken, maar ook op die van hun team.

Waarom is een prestatiedashboard van verkopers nuttig?

Als je salescijfers in realtime bijhoudt, kunnen je verkopers en managers hun prestaties ter plekke bekijken. En doordat deze gegevens in een visueel aantrekkelijk, helder overzicht worden weergegeven, kunnen ze gemakkelijker op koers blijven en hun quota halen.

De twee belangrijkste voordelen van het prestatiedashboard van verkopers zijn echter verbeterde coaching van verkopers en een betere klantervaring.

Als managers de prestaties van verkopers goed kunnen vergelijken op basis van harde cijfers, kunnen ze ook in kaart brengen op welke gebieden meerdere verkopers wat hulp kunnen gebruiken. Een van de uitdagingen bij het ontwikkelen van succesvolle technieken voor salescoaching is achterhalen waar je verkopers nu eigenlijk hulp bij nodig hebben. In het prestatiedashboard van verkopers worden punten die goed gaan en punten die minder goed gaan helder uitgelicht, waardoor managers gerichte trainingen kunnen samenstellen die tot echte resultaten leiden.

En naarmate de verkopers beter worden in hun werk, wordt ook de klantervaring verbeterd. Potentiële en bestaande klanten hebben niet alleen baat bij beter onderlegde verkopers, maar ook bij verkopers die zicht hebben op hun hele pipeline. Doordat cijfers als ‘open deals’ worden bijgehouden op het prestatiedashboard van verkopers, zien zij precies wanneer ze potentiële klanten te lang laten wachten. Zo wordt de kans groter dat verkopers potentiële klanten op tijd opnieuw kunnen benaderen, waardoor ze de band met klanten verbeteren en meer converteren.

En als je salesdashboard in je CRM-systeem is opgenomen, kunnen je andere afdelingen, die zich niet met sales bezighouden, aan de hand van je gekozen statistieken hun eigen targetingkeuzen maken. Als de marketingafdeling bijvoorbeeld toegang heeft tot het dashboard en ziet dat de cijfers tegen het eind van de maand stokken, kunnen ze hun materiaal nog snel aanpassen, bijvoorbeeld met twee-voor-de-prijs-van-één-aanbiedingen of een extra actie aan het eind van de maand.

Het salesteam kan natuurlijk met marketing om de tafel gaan zitten en zulke gesprekken persoonlijk voeren, maar waarom zou je een hele vergadering inplannen, die bovendien tijd kost, als je marketingmensen ook gewoon even op het dashboard kunnen kijken?

Een prestatiedashboard van verkopers samenstellen

De belangrijkste stap voor het samenstellen van een doeltreffend prestatiedashboard is bepalen welke cijfers je wilt bijhouden. Het is natuurlijk gemakkelijk om gewoon alles bij te houden, maar dat hoeft niet per se nuttig te zijn voor je verkopers. Een handig prestatiedashboard is helder en overzichtelijk, zonder al te veel getallen. Kies vijf à zes belangrijke cijfers waarvan je denkt dat je team er het meest aan heeft.

Je kunt altijd handmatig een dashboard maken in Excel, maar dan hebben je verkopers wel nóg meer vensters om tussen te wisselen. Een uitgebreid CRM-platform biedt niet alleen de mogelijkheid aanpasbare dashboards samen te stellen, maar kan ook worden geïntegreerd met je salessoftware, zodat je gegevens nauwkeurig en actueel blijven.

Dashboard voor salesgesprekken

calls dashboard

Wat is een dashboard voor salesgesprekken?

Op een dashboard voor salesgesprekken worden actuele gegevens over het aantal salesgesprekken en de lengte en succespercentages van de gesprekken van je verkopers weergegeven. Je kunt zo’n dashboard voor salesgesprekken het beste integreren met de powerdialer en gespreksopnamefuncties van je CRM-platform, zodat de gegevens over gesprekken automatisch in het systeem worden ingevoerd. Je kunt ze echter ook handmatig invoeren als je deze functies niet hebt.

OPMERKING: We raden wel aan in een CRM-systeem met dit soort functies te investeren, zodat je gegevens gemakkelijker kunt analyseren. Bovendien profiteer je van meer efficiëntie en nauwkeurigheid als je mensen met minder verschillende programma’s hoeven te jongleren.

Op een dashboard voor salesgesprekken worden een aantal geselecteerde cijfers over salesgesprekken gemeten waarmee je meteen aan de slag kunt. Zoals je ziet in de bovenstaande afbeelding van Zendesk Sell kunnen hieronder de volgende cijfers vallen:

  • Aantal uitgaande gesprekken (er geldt vaak een quotum voor dit cijfer, dus het is essentieel dat verkopers dit rechtstreeks kunnen bijhouden)
  • Gemiddelde duur van uitgaande gesprekken
  • Aantal inkomende gesprekken
  • Gemiddelde duur van inkomende gesprekken
  • Aantal uitgaande gesprekken per week
  • Aantal uitgaande gesprekken per maand
  • Aantal inkomende gesprekken per maand
  • Aantal uitgaande leadgesprekken per verkoper (top 10)
  • Aantal uitgaande dealgesprekken per verkoper (top 10)
  • Gemiddelde duur van uitgaande gesprekken per verkoper
  • Gemiddeld aantal uitgaande gesprekken per dealresultaat
  • Aantal uitgaande gesprekken per gespreksresultaat (dit gaat niet over wel of niet gesloten deals, maar over de vraag of het gesprek is aangenomen en of er wel of geen voicemailbericht is achtergelaten)
  • Gemiddelde duur van uitgaande gesprekken per dealresultaat

Afhankelijk van je bedrijf, je salesteam en je technologische vaardigheden kun je meer of minder van dit soort cijfers gebruiken, maar al deze opties moeten wel beschikbaar zijn in je dashboard voor salesgesprekken.

Bij veel dashboards voor salesgesprekken kun je de gegevens ook filteren op tijd, leadeigenaar, leadeigenaarteam, leadeigenaargroep, dealeigenaar, dealeigenaarteam en dealeigenaargroep.

Waarom is een dashboard voor salesgesprekken nuttig?

Dashboards voor salesgesprekken zijn onmisbaar voor het beheren van quota en het plannen van salestactieken. Met een dashboard voor salesgesprekken blijven je verkopers op schema doordat het aantal gevoerde gesprekken wordt vastgelegd, maar ook hoelang ze duurden en wat de uitkomst was. Daarnaast krijgen verkopers een seintje om actie te ondernemen als iets te lang duurt. Op het dashboard kun je bovendien de lijst met de beste verkopers in realtime bijwerken, waardoor er een gezond competitief element ontstaat.

Verkopers werken naar verschillende quota toe in een maand (of dag), maar sommige zijn sneller dan andere. Het is echter enorm inefficiënt om salesgesprekken handmatig in tabellen onder te brengen, zeker als verkopers ook moeten bijhouden hoelang de gesprekken duren en wat de uitkomst is!

Met dashboards voor salesgesprekken houd je dit soort informatie eenvoudig bij.

Ook krijg je handig inzicht in de salestactieken van een team. Door het aantal uitgaande gesprekken te vergelijken met hoe vaak er wordt opgenomen op specifieke dagen en tijdstippen, kunnen salesmanagers precies vaststellen wanneer het het beste moment is om potentiële klanten te bellen. Verkopers kunnen aan de hand van deze gegevens ook naar afzonderlijke leads kijken. Als ze iemand niet weten te bereiken op een specifiek tijdstip, kunnen ze gemakkelijk schakelen en het op een ander moment een week later proberen.

Een dashboard voor salesgesprekken samenstellen

Dashboards voor salesgesprekken zijn heel lastig samen te stellen als je niet over software voor het monitoren of bijhouden van gesprekken beschikt. Als je verkopers gespreksgegevens handmatig moeten invoeren, leidt dit geheid tot onnauwkeurigheid en frustratie – iets wat je juist wilt voorkomen.

Als je een dashboard voor salesgesprekken wilt gebruiken, heb je in ieder geval een powerdialer nodig die je kunt integreren. Maar zoals altijd raden we wel aan het eenvoudig te houden. Met een CRM-systeem als Zendesk Sell krijg je toegang tot een ingebouwd dashboard voor salesgesprekken, samen met software waarmee gesprekken worden gemonitord en je gegevens automatisch worden beheerd.

Activiteitendashboard

activity dashboard

Wat is een activiteitendashboard

Op activiteitendashboards worden de details van specifieke salesactiviteiten met betrekking tot je salesproces bijgehouden. Ze worden doorgaans op een CRM-systeem aangesloten, waarna bepaalde activiteiten, zoals autodialergesprekken en e-mails, automatisch worden vastgelegd. Op activiteitendashboards worden allerlei activiteiten met betrekking tot quota bijgehouden, wat nuttig is voor bedrijven die verbeteringen willen doorvoeren of cijfers over activiteiten willen bijhouden.

Op een activiteitendashboard worden de volgende cijfers bijgehouden:

  • Aantal activiteiten met betrekking tot leads per maand en per soort activiteit
  • Aantal activiteiten met betrekking tot deals per maand en per soort activiteit
  • Gemiddeld aantal activiteiten met betrekking tot gesloten deals
  • Aantal activiteiten per regio
  • Aantal activiteiten per leadbranche

Al deze cijfers kunnen op tijd, activiteiteigenaar, leadeigenaar, leadeigenaargroep en dealeigenaar worden gefilterd.

Waarom is een activiteitendashboard nuttig?

Activiteitendashboards zijn ideaal om bij te houden welke activiteiten het meest tot geslaagde deals of conversies leiden. Als je naar de frequentie van bepaalde activiteiten met betrekking tot quota kijkt, kun je analyseren op welke activiteiten je verkopers zich moeten richten.

In het voorbeeld hierboven zie je bijvoorbeeld dat de gele balk voor ‘gevoerde gesprekken’ tussen juni 2020 en april 2022 flink fluctueerde. Maar als je naar het gedeelte met activiteiten met betrekking tot gesloten deals kijkt, ietsje lager, zie je dat het aantal gevoerde gesprekken amper invloed had op het percentage geslaagde deals. Dit betekent dat het aantal gesprekken per deal voor dit bedrijf niet per se bepalend is om een potentiële klant te converteren.

Een activiteitendashboard samenstellen

Het enigszins lastige aan activiteitendashboards is dat je ook interne software nodig hebt waarmee informatie automatisch wordt bijgehouden. Verkopers kunnen voltooide activiteiten handmatig op het dashboard invoeren, maar dat is juist wat je ze uit handen wilt nemen met deze software. Idealiter begin je dan ook met een automatisch CRM-systeem als Zendesk Sell. Dit CRM-platform beschikt over functies voor autodialertracking, taakbeheer en e-mailmonitoring, zodat je zeker weet dat alle activiteiten de hele dag door worden vastgelegd.

Productendashboard

products dashboard

Wat is een productendashboard?

Op een productendashboard worden de succescijfers en quota van je bedrijf bijgehouden, voor zowel het aantal als het soort producten dat je verkoopt. Het is niet per se het meest geliefde dashboard voor bedrijven die maar één hoofdproduct aanbieden, maar deze dashboards bieden wel belangrijke inzichten voor bedrijven met meerdere producten of basisproducten die kunnen worden uitgebreid.

Zoals je ziet in het voorbeeld van een productendashboard van Zendesk Sell worden op deze dashboards allerlei cijfers bijgehouden:

  • Aantal gewonnen deals (vandaag)
  • Waarde van verkochte producten (vandaag)
  • Producten – aantal verkochte artikelen (vandaag)
  • Gemiddelde korting op verkochte producten
  • Gemiddelde totale korting op deals
  • Aantal artikelen verkocht per maand
  • Waarde van gewonnen deals ten opzichte van aantal producten
  • Aantal verkochte producten per dealbron (met name nuttig voor b2b-verkopers die met distributeurs werken)
  • Het hoogste aantal gewonnen deals per product (top 10)
  • Het hoogste aantal verloren deals per product (top 10)
  • Aantal verkochte artikelen per verkoper
  • Waarde van verkochte producten per verkoper

Je kunt deze cijfers ook sorteren op tijd, dealeigenaar, dealeigenaarteam en dealeigenaargroep.

Waarom is een productendashboard nuttig?

Productendashboards zijn een van de handigste dashboards voor grote b2b-bedrijven die meerdere producten tegen verschillende prijzen verkopen. Je ziet er live gegevens over productsales – essentieel voor het beheren en aanpassen van de voorraad, distributeurs, salesplannen en marketingplannen.

Productendashboards en voorraad: Strategisch voorraadbeheer wordt veel eenvoudiger als je toegang hebt tot uitgebreide gegevens over wat je verkoopt, wat niet en welke producten vaak samen worden gekocht. Door het productendashboard te analyseren, kan je voorraadteam bepalen welke producten meer moeten worden ingeslagen, wat er binnenkort uit kan en welke producten je het best in een bundel kunt aanbieden.

Productendashboards en distributeurs: Productendashboards vormen een eenvoudige manier om de sales via distributeurs in de gaten te houden zonder telkens vergaderingen te hoeven organiseren. Door bij te houden waar producten worden verkocht, kunnen je teams gemakkelijk zien welke distributeurs het goed doen en houden ze zicht op productontwikkelingen. Deze ontwikkelingen kunnen vervolgens naar je voorraad- en marketingafdelingen worden doorgestuurd, zodat zij voortaan efficiënter kunnen plannen.

Productendashboards en salesplannen: Worden je producten niet verkocht, dan is het gewoon tijd om je salesplan aan te passen. Of dit betekent dat je iets aan een product of een tactiek moet aanpassen verschilt per situatie, maar als je geen realtime productupdates op een dashboard krijgt, weet je überhaupt niet dat er iets moet veranderen.

Bovendien, als je bijhoudt welke producten elke dag worden verkocht, kunnen je verkopers gemakkelijker cross- en upsellen. En als ze kunnen zien welke producten hun collega-verkopers combineren, kunnen ze beter bepalen welke producten goed samengaan in een bundel.

Een productendashboard samenstellen

In tegenstelling tot de vorige dashboards waarover we het hadden, zijn productendashboards niet alleen afhankelijk van de salesafdeling. Je hebt pas echt iets aan een productendashboard als je sales-, marketing- en voorraadafdelingen op één lijn zitten. Het heeft weinig zijn om producten op een samenhangende en doelgerichte manier bij te houden als die drie afdelingen niet met dezelfde gegevens werken.

Productendashboards zijn juist bedoeld om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. En dat krijg je het gemakkelijkst voor elkaar met een CRM-systeem voor sales dat iedereen in je hele bedrijf gebruikt. Als je afdelingen via één systeem met elkaar zijn verbonden, zorg je ervoor dat iedereen toegang heeft tot dezelfde getallen en kan samenwerken om de cijfers bedrijfsbreed te verbeteren, niet alleen die van afzonderlijke afdelingen.

Leaddashboard

leads dashboard

Wat is een leaddashboard?

Op leaddashboards worden ingevoerde leads, beoordelingen en conversies dagelijks bijgehouden. Afhankelijk van de grootte van je bedrijf kan het dashboard rechtstreeks worden gebruikt door je salesteam of door een speciaal subteam dat leads verzamelt.

Ondanks branchebrede inspanning is en blijft leads verzamelen een van de lastigste aspecten van sales. Het is ook een van de vervelendste. Leads invoeren en beoordelen duurt lang, zeker als je dit handmatig doet – het kost uren en uren die je verkopers veel beter aan productieve gesprekken met potentiële klanten kunnen besteden. Leaddashboards zijn bedoeld om het proces voor het verzamelen van leads gemakkelijker te beheren.

Zoals je in het bovenstaande leaddashboard van Zendesk Sell kunt zien, worden de volgende cijfers bijgehouden op zo’n dashboard:

  • Aantal toegevoegde leads
  • Aantal geconverteerde leads
  • Aantal toegevoegde leads per maand
  • Aantal geconverteerde leads per maand
  • Aantal actieve leads per status
  • Aantal afgehaakte leads per reden
    • Onder deze redenen vallen ‘geen budget’, ‘niet de besluitvormer’ en ‘niet het juiste moment’

Deze categorieën kunnen nog verder worden opgesplitst per tijd, leadeigenaar, team of groep.

Waarom is een leaddashboard nuttig?

Leaddashboards worden voornamelijk gebruikt voor het bijhouden van quota, het sorteren van leads en pipelinebeheer. Net als een prestatiedashboard van verkopers worden op leaddashboards cijfers over leads en conversie in realtime toegevoegd, zodat verkopers hun eigen prestaties kunnen volgen en tegelijkertijd hun collega’s in de gaten kunnen houden. Dankzij deze cijfers kunnen verkopers bovendien ook hun conversiepercentage zien, en niet alleen conversie-aantallen. Dat is essentieel voor de quota bij sommige bedrijven.

Leaddashboards zijn verder bijzonder nuttig bij het sorteren van leads en pipelinebeheer. Door bij te houden waarom sommige leads afhaken, kan je salesteam het kaf van het koren scheiden: degenen met wie het echt niets wordt loslaten en leads voor wie het niet het juiste moment is even op een lager pitje zetten totdat de tijd wel rijp is. Zo heb je in de volgende cyclus minder nieuwe leads nodig en weet je zeker dat je geen kansen misloopt.

En wat betreft pipelinebeheer: door de status van actieve leads bij te houden, weten verkopers waar in het conversieproces leads zich bevinden en welke leads onmiddellijk aandacht nodig hebben. Het is heel lastig om al je afzonderlijke leads te volgen en tegelijkertijd de veelbelovende exemplaren persoonlijke aandacht te geven. Op het leaddashboard worden je leads op volgorde van prioriteit geordend, zodat je verkopers precies weten waarop ze zich moeten richten.

Een leaddashboard samenstellen

Stap één bij het samenstellen van een leaddashboard is achterhalen waar je leads vandaan komen. Haal je je leads uit marketing (MQL’s), sales (SQL’s) of allebei? Koppel je je dashboard met software waarmee je automatisch leads kunt verzamelen? Heb je een speciaal team dat zich bezighoudt met het beoordelen van leads of regelt je salesteam het verzamelen en beoordelen?

Neem daarnaast je plan onder de loep waarmee je leads van scores voorziet. Doe je dit automatisch of handmatig? Als je het handmatig doet, heb je een dan een werkblad dat in je dashboard moet worden opgenomen?

Zodra je deze vragen hebt beantwoord, kun je via Excel een leaddashboard samenstellen of het eenvoudiger aanpakken door in een CRM-systeem op basis van leads te investeren. Je kunt alles natuurlijk gescheiden houden. Maar als je je dashboards met elkaar integreert, stroomlijn je de verwerking van belangrijke leadgegevens door alles overzichtelijk, nauwkeurig en relevant te houden. Bovendien kun je gegevens zo gemakkelijk naar andere gerelateerde dashboards verplaatsen, zoals het dealdashboard.

Dealdashboard

deals dashboard

Wat is een dealdashboard?

Het dealdashboard kun je zien als het broertje of zusje van je leaddashboard. Hierop worden vergelijkbare cijfers bijgehouden. Dit dashboard worden met name gebruikt voor het bijhouden van quota, kwaliteitsbeheer van dealwaarden en beheer van salespipelines. Op de beste CRM-platforms worden relevante gegevens automatisch vanuit je leaddashboard in je dealdashboard geïmporteerd als je bedrijf met beide systemen werkt.

Zoals je kunt zien in het bovenstaande dealdashboard van Zendesk Sell worden de volgende cijfers over deals op zo’n dashboard bijgehouden:

  • Waarde van gewonnen deals (per dag)
  • Aantal gewonnen deals (per dag)
  • Aantal verloren deals (per dag)
  • Aantal niet-beoordeelde deals (per dag)
  • Aantal toegevoegde deals (per dag)
  • Dealprognose per maand
  • Aantal actieve deals per pipelinefase
  • Aantal gewonnen deals per kenmerk (branche, naam, verkoper, pipeline, bron)
  • Aantal toegevoegde deals per maand
  • Aantal gewonnen deals per maand
  • Aantal verloren deals per reden (te duur, slechte communicatie na eerste contact, naar concurrentie gegaan)
  • Top 10 gewonnen deals (op basis van waarde)

Je kunt deze cijfers verder sorteren op tijd, dealeigenaar, team en groep.

Waarom is een dealdashboard nuttig?

Het dealdashboard werkt net iets anders dan de andere dashboards omdat de voordelen ervan pas op de lange termijn naar voren komen. In tegenstelling tot andere dashboards die we hebben besproken, wordt het dealdashboard niet zo vaak bijgewerkt, omdat het aantal gesloten of verder gekomen deals op een bepaalde dag niet eens in de buurt komt van het aantal benaderde leads, verkochte producten of gevoerde gesprekken.

Dat betekent echter niet dat het dealdashboard niet nuttig is.

Het dealdashboard is essentieel voor nauwkeurige prognoses, pipeline-evaluatie en salestactieken op de lange termijn. Door de gegevens op het dealdashboard te analyseren, kunnen je teams de verwachte sales inschatten (op basis van tijdlijnen), de voortgang van deals bijhouden en feedback krijgen over in hoeverre hun tactieken werken.

Het dealdashboard is ook bijzonder nuttig voor salesmanagers. Door deals tijdens het salesproces te volgen, kunnen managers in kaart brengen in welke pipelinefasen deals vastlopen en die probleempunten aanpakken door middel van training of nieuwe salesplannen.

Managers kunnen ook de strategie aanpassen aan de hand van informatie uit het cijfer ‘aantal gewonnen deals per dealbron’. Als een groot percentage geslaagde deals uit één of twee specifieke bronnen afkomstig is, kunnen ze meer verkopers op leads zetten die hier vandaan komen. En als bepaalde bronnen tot helemaal geen deals leiden, kunnen managers bij verkopers aangeven dat ze daar geen kostbare tijd aan hoeven te verspillen.

Een dealdashboard samenstellen

Het dealdashboard is misschien wel het eenvoudigst zelf samen te stellen en te beheren. Het komt echter pas écht goed uit de verf als je het met alle dashboards combineert die we hierboven hebben toegelicht. De prestaties van verkopers, percentages over uitgaande gesprekken, productcijfers en leadquota hebben stuk voor stuk invloed op het al dan niet slagen van een deal. Het beste dealdashboard kun je dan ook eenvoudig opnemen in de rest van je systemen voor salesanalyse.

Het begint een beetje eentonig te worden, maar we kunnen het niet vaak genoeg herhalen: eenvoud leidt tot succes. Goedlopende bedrijven kiezen er niet voor niets voor hun dashboards samen te voegen in één uitgebreid CRM-systeem. Met een CRM-platform voor sales hoef je zelf geen dashboards te bouwen – die zijn namelijk al voorgeprogrammeerd, om jou tijd en kopzorgen te besparen. Bovendien hoef je geen eindeloze hoeveelheden informatie handmatig in te voeren. Je kunt je CRM-systeem namelijk met al je andere salessoftware integreren. En het allerbelangrijkste: je hoeft je geen zorgen te maken over gegevenstransparantie tussen afdelingen, omdat iedereen in je hele bedrijf toegang heeft tot dezelfde gestroomlijnde gegevens.

Met een CRM-systeem geef je je salessucces gewoon een flinke impuls dankzij oplossingen die op basis van gegevens werken.

Aanpasbare dashboards

Het kan natuurlijk dat je bedrijf een specifieker dashboard dan deze vijf nodig heeft. Het goede nieuws? Met het juiste platform kun je dashboards niet alleen aanpassen, maar doe je dat ook in een handomdraai. Je kiest eerst welke cijfers je wilt zien en kunt vervolgens je eigen query’s aanmaken en de gegevens waartoe je toegang hebt in beeld brengen.

Met een effectief CRM-systeem als Zendesk Sell kun je gegevens op eindeloos veel manieren visualiseren. Het is de bedoeling dat je salesgegevens voor jou werken, niet andersom. Salesdoelen zijn altijd lastig te bereiken. Maak het jezelf dan ook niet nóg moeilijker met gegevens waar je niets aan hebt.

Klaar om een gratis salesdashboard uit te proberen?

Zendesk Sell is een modern CRM-systeem voor kleine bedrijven, grote organisaties en alles daartussenin. Hiermee krijgen salesteams nuttige inzichten in hun salesproces op basis van gegevens. Dankzij salesinformatie en -analyses kunnen teams en verkopers een kant-en-klaar of aanpasbaar dashboard gebruiken om de cijfers goed in de gaten te houden en een prognose van de winst te krijgen.

Benieuwd naar hoe je verder komt met behulp van een salesdashboard? Probeer Zendesk Sell dan gratis uit met een proefperiode van 14 dagen. Met dit CRM-systeem dat je twee weken gratis kunt uitproberen, kun je met je eigen dashboards experimenteren en tegelijkertijd allerlei andere functies uittesten, zoals softwareoplossingen voor salesdialers, pipelinebeheer, software voor contactbeheer, software voor het verzamelen van leads en software voor leadbeheer.

Vraag vandaag nog een demo aan en pak de regie over je salesgegevens.

Met Zendesk Sell kunnen salesteams het salesproces ondersteunen met inzichten en informatie, vanaf het moment dat een potentiële klant zich in de pipeline bevindt tot het moment dat deze klant wordt.

Wil je hier meer over weten? Lees dan gerust verder.

Til je salesprestaties naar een hoger niveau met Zendesk Sell