Overslaan naar belangrijkste inhoud

CRM-software

Ook al veranderen klantrelaties voortdurend, dankzij effectieve CRM-software blijven ze persoonlijk.

Complete guide over de beste CRM-software

Laatst gewijzigd 23 januari 2024

CRM-technologie in je bedrijf integreren is niet altijd eenvoudig. In 2022 is het echter noodzakelijk geworden.

Of je nu wilt voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), je salesstrategie en CRM wilt integreren, leads wilt ontdekken, het aantal conversies wilt verhogen of klanten tevreden wilt stellen, het is belangrijk om de beste CRM-software voor je bedrijf te kiezen.

In deze recent bijgewerkte gids lees je alles wat je moet weten over CRM-software: wat een CRM-systeem is, de voordelen, de soorten en tools, hoe je het beste CRM-platform voor je bedrijf kiest en de 10 beste CRM's voor 2022.

Wat zijn de belangrijkste functies van een CRM-systeem?

De beste CRM-software voor sales in 2022 moet (bijna) al de volgende functies bieden:

Gecentraliseerd contactbeheer

Software voor contactbeheer waarmee je naast het opslaan van namen en gegevens van potentiële en huidige klanten in een gecentraliseerde database met contacten nog veel meer kunt doen. Met deze onmisbare CRM-functie kun je ook:

  • Contacten categoriseren, groeperen en doorzoeken, zodat je je marketing- en salesstrategieën kunt aanpassen;
  • Alle interacties, e-mails, oproepen en berichten volgen zodat je je communicatie slim kunt timen en personaliseren.

Pipelines coördineren en automatiseren

Een van de meest interessante functies van een goed geïntegreerd CRM-systeem is de mogelijkheid om de productiviteit van de salespipeline te verhogen. Bij het ontwikkelen van gestroomlijnde processtappen voor CRM-sales kun je met een CRM-tool:

  • De prospectie en leadgeneratie automatiseren;
  • De identificatie van gekwalificeerde leads stroomlijnen met behulp van tools voor het scoren van leads;
  • Gepersonaliseerde offertes opstellen op basis van gedetailleerde klantendata;
  • Successen en missers bijhouden;
  • Waardevolle inzichten opdoen over waarom deals uiteindelijk wel of niet doorgaan.

Geef je salesteams de tijd om kennis te nemen van de best practices voor CRM's, zodat ze ten volle kunnen profiteren van deze tijdbesparende tool voor de salespipeline.

Het is namelijk zonde als je team alle functies van je CRM-software niet optimaal kan benutten.

Een gebruiksvriendelijk CRM-dashboard

Je CRM-dashboard is de realtime interface waar je team elke dag mee te maken krijgt. Om je CRM goed te integreren moet je er dus voor zorgen dat deze gebruiksvriendelijk en aanpasbaar is.

Wat de doelstellingen, werkwijzen en structuur van je team ook zijn, het dashboard van je CRM moet de volgende tools bieden.

  • Agenda's, notities, afspraken en taken die gemakkelijk bij te houden zijn.
  • Visueel georganiseerde e-mails, oproepen en berichten.
  • Analyses voor de beste deals, nieuwe deals, gesloten deals, enz.
  • Een tool om de omzetdoelstellingen en informatie over de pipeline te volgen
  • Prognoses van de sales- en prestatiemetrics

Met een aanpasbaar dashboard zorg je ervoor dat jij en je team niet overweldigd worden door onnodige gegevens.

Kies dus voor een CRM met een flexibel en overzichtelijk dashboard zodat je je werk kunt organiseren en prioriteit kunt geven aan CRM-inzichten.

Op data gebaseerde CRM-rapporten

Een van de krachtigste functies die een CRM biedt, is het verzamelen, ordenen en analyseren van de belangrijkste sales- en marketingmetrics.

Door eenvoudig waardevolle CRM-rapporten te genereren krijg je uitgebreid inzicht in je sales- en marketingactiviteiten.

Zo ben je in staat om…

  • Snel de belangrijkste factoren te bepalen voor succesvolle klantinteracties;
  • Je salesprocessen te verbeteren;
  • De gebieden op te sporen die het meest gebaat zijn bij verbetering.

CRM-toepassingen: mobiel en in de cloud

De meeste CRM-oplossingen bieden tegenwoordig mobiele CRM-toepassingen in de cloud, die overal toegankelijk zijn.

Uit de laatste trends blijkt zelfs dat teams die mobiele en cloudgebaseerde CRM-oplossingen gebruiken bijna drie keer zo effectief zijn in het behalen van salesquota's dan teams die geen mobiele CRM-systemen gebruiken.

Nu steeds meer werknemers thuis werken, moeten bedrijven gemakkelijk op afstand toegang bieden tot klantendata. Dankzij mobiele en cloudgebaseerde tools beschikken teams over een opslagplaats voor data met uniforme processen, procedures, workflows en tracking, waar ze op elk moment toegang tot hebben.

CRM-functies over de hele linie

De volgende functies zijn algemeen, maar niet universeel. Bepaal waar je CRM aan moet voldoen om de beste oplossing voor je bedrijf te vinden.

  1. Krachtige prospectiefuncties
  2. Software voor leadbeheer en het scoren van leads
  3. Salesprognoses en data-analyses
  4. Automatisering van e-mail
  5. Beheer van salesprestaties
  6. Naadloze integraties
  7. Campagnebeheer
  8. De mogelijkheid om je eigen CRM samen te stellen

Voordelen van software voor het beheer van klantrelaties

De integratie van een CRM-platform in de workflow van je bedrijf kan een grote verandering betekenen voor afdelingen zoals marketing, sales, klantenservice, IT en financiën, maar heeft ook enorme voordelen.

Hieronder bekijken we drie manieren waarop een CRM-platform positieve invloed kan hebben op je bedrijf.

Een hogere klanttevredenheid

Met een CRM-systeem creëer je meer dan alleen een gecentraliseerde opslagplaats voor klantendata. Een goed systeem kan ook worden geïntegreerd met platforms voor klantenservice en helpt je te begrijpen wanneer je klanten hulp nodig hebben.

Tevreden klanten zijn trouwe klanten, en trouwe klanten bevelen je bedrijf aan bij hun vrienden en netwerk. Gebruik CRM-analyses om te begrijpen waarom en wanneer klanten ontevreden zijn. Pas vervolgens je je processen daarop aan. Herhaal!

Verhoog de productiviteit door slimme automatisering

CRM-automatiseringstools moeten intuïtief en tijdbesparend zijn, en je agents meer capaciteit geven om zich te concentreren op wat ze het liefste doen: het bevorderen van succesvolle klantrelaties en het sluiten van deals.

Dankzij geautomatiseerde CRM-processen zijn bedrijven er bijvoorbeeld in geslaagd de tijd die nodig is om voorstellen in te dienen, terug te brengen van dagen tot uren. Op die manier besparen ze veel geld.

Sommige deskundigen schatten zelfs dat ongeveer een derde van alle salestaken kan worden geautomatiseerd en dat bedrijven die salesautomatisering toepassen 53% hogere conversieratio's en een 3,1% hogere jaarlijkse groei hebben.

Verbetering van de communicatie en coördinatie tussen afdelingen

Het implementeren van CRM-technologie is de beste manier om je inspanningen op gebied van marketing en sales op elkaar af te stemmen.

Met een CRM-platform voor sales is het eenvoudig om gegevens tussen afdelingen te delen. Zo kun je in realtime nagaan waar klanten zich in de pipeline bevinden, supporttickets controleren en een uniforme klantervaring bieden.

Dankzij CRM-technologie kunnen marketingteams de beste leads identificeren, kunnen salesteams de communicatie personaliseren en begrijpen klantenserviceteams precies wat elke klant nodig heeft. Bovendien stelt het je in staat om de activiteiten tussen je afdelingen te coördineren.

Wat zijn de verschillende soorten CRM-software?

Zoals we hierboven beschreven, kan CRM-software een groot aantal functies hebben.

Elke CRM-software heeft zijn sterke en zwakke punten. Als je dus de unieke behoeften van je bedrijf kent, kun je bepalen welke software het beste bij je past. De volgende typen CRM-software komen vaak voor:

Analytische CRM

Analytische CRM-software is vooral aantrekkelijk voor bedrijven die zich willen verdiepen in datavisualisatie en -analyse.

Dit soort software richt zich op het volgen van klantbehoud, de tijdlijnen van pipelinecyclussen, inkomsten en salesgegevens.

Deze platforms gaan verder dan eenvoudig contactbeheer en bieden salesprognoses en geavanceerde metrische analyses voor diegenen die meer met data willen doen.

Operationele CRM

Operationele CRM-oplossingen zijn gericht op bedrijfsbeheer, waarbij marketing- en salesautomatisering op de voorgrond staan.

Deze CRM-platforms leggen de nadruk op contactbeheer, het scoren en beheren van leads, en het bijhouden van campagnes. Zo geven ze een nuttige boost aan bedrijven die hun operationele efficiëntie willen verbeteren.

Collaboratieve CRM

Bij collaboratieve CRM-oplossingen draait alles om het tevreden stellen van klanten. Ze zijn erop gericht het klantbehoud en de klanttevredenheid te verbeteren door de informatiestroom tussen teams te stroomlijnen.

Bij dit type platform ligt de nadruk op het delen van gegevens tussen marketing, sales en klantenservice, en zelfs tussen verkopers en externe belanghebbenden. Zo wordt de communicatie gecentraliseerd en de interactie met klanten gepersonaliseerd.

Welke tools kun je integreren met CRM-software voor sales?

Wanneer je een nieuw CRM-systeem in je workflow integreert, is het handig om niet vanaf nul te beginnen. Kies daarom voor een CRM-tool die gemakkelijk kan worden geïntegreerd met je bestaande softwaresystemen.

Dankzij CRM-integratie kun je je CRM naadloos koppelen met andere applicaties van derden die je wellicht al gebruikt. Een dergelijke integratie bespaart je veel onnodig heen en weer klikken tussen verschillende toepassingen.

Elk CRM-programma heeft zijn eigen interface en leercurve, maar ze moeten allemaal soepel kunnen worden geïntegreerd met de apps die je bedrijf momenteel gebruikt. Gebruik ze om allerlei verschillende systemen met elkaar te koppelen en gecentraliseerde communicatie mogelijk te maken.

De volgende tools kunnen vaak worden geïntegreerd met CRM-software:

E-mail

De integratie van e-mail met je CRM levert een handige bijdrage aan de communicatie en planning. Met CRM-programma's in de cloud waarbij je mobiele apps kunt gebruiken wordt het nog gemakkelijker om e-mails te versturen en te lezen vanaf elke locatie.

Agenda's

De meeste CRM-systemen kunnen gemakkelijk worden gekoppeld aan digitale agenda's zoals Google of Outlook, zodat je nooit een afspraak mist. Dankzij tweezijdige integratie kun je evenementen aanmaken in beide platforms en worden ze onmiddellijk gesynchroniseerd.

Communicatiesoftware

Aangezien tools zoals Slack en Zoom de afgelopen jaren erg gangbaar zijn geworden, is het niet meer dan logisch dat CRM-platforms ook met deze toepassingen kunnen worden geïntegreerd.

Chat met klanten en teamleden binnen je CRM-systeem zonder dat je er twintig browservensters voor open hoeft te houden.

Software om documenten te maken

Met professionele toepassingen voor het maken van documenten, zoals PandaDoc, kun je moeiteloos voorstellen, offertes, contracten en facturen maken.

Wanneer je ze integreert met een CRM, worden opgeslagen klantgegevens overgenomen en documenten automatisch ingevuld. Een CRM kan documenten zelfs opsturen voor een snelle (en juridisch bindende) elektronische handtekening.

Social media

In 2022 kunnen CRM-apps gemakkelijk worden geïntegreerd met social media-accounts op platforms als Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Je kunt ze zelfs gebruiken om posten op verschillende kanalen te automatiseren, voor duidelijke en consistente branding.

Boekhoudsoftware

Bespaar tijd bij het invoeren van data en maak je nooit meer zorgen over de nauwkeurigheid wanneer je boekhoudsoftware zoals QuickBooks, Xero of Freshbooks integreert met je CRM-systeem. Je hebt toegang tot informatie over facturen, klanttransacties en leveranciersgegevens wanneer je het maar nodig hebt.

De beste 10 softwaretools voor CRM

  1. Zendesk Sell

  2. HubSpot

  3. Less Annoying

  4. Creatio

  5. Apptivo

  1. Insightly

  2. iSales

  3. Salesforce

  4. Copper

  5. ZohoCRM

1. Zendesk Sell

Zendesk Sell sales CRM

Zendesk Sell is om verschillende redenen een van de beste CRM-systemen. Een van de handigste functies van Sell is het selfserviceportal, waarmee klanten zichzelf gemakkelijk kunnen helpen voordat ze je agenten lastigvallen.

Sell heeft een groot aantal toonaangevende CRM-tools (inclusief een gebruiksvriendelijke mobiele app) en is tegelijkertijd zeer gebruiksvriendelijk.

Met de intelligente tool voor e-mail van Sell kun je moeiteloos alle e-mailcommunicatie, realtime pushmeldingen, activiteitenrapportages en de automatisering van e-mailtemplates volgen.

Met de automatische kiezer kunnen agenten eenvoudig bellen, terwijl elk gesprek wordt vastgelegd en geregistreerd. Bovendien heb je toegang tot scripts, notities en kant-en-klare gespreksanalyses, waarmee je de frequentie, duur en resultaten van gesprekken in de gaten kunt houden.

Zendesk Sell is ook uitgerust met functies voor salesprospectie, waarbij je kunt profiteren van een nog onbenutte markt van meer dan 200 miljoen professionals. Bedrijven van elke omvang gebruiken Sell om prospects te identificeren en doelgerichte lijsten op te stellen met geverifieerde, betrouwbare en actuele gegevens.

Dankzij de intuïtieve en aanpasbare interface hoeft je team zich minder in te spannen om alle geweldige functies te gebruiken, zoals de mobiele en cloudgebaseerde toepassingen, het marketing-automatiseringssysteem en de gebruiksvriendelijke tools voor samenwerking.

Functies van de aanpasbare CRM-software voor sales van Zendesk:

  • Volgen en automatiseren van e-mails
  • Activiteitenrapportage
  • Salesdashboard en -rapportages
  • Mobiele CRM
  • Automatische kiezer met tekstmogelijkheid
  • Gespreksanalyses
  • Kant-en-klare integraties
  • Contactbeheer
  • Ontdekking en verificatie van prospects
  • Leadbeheer

Als je al je sales- en marketingtools op één plek kunt beheren en ze kunt integreren met je helpdesk, is dat positief voor je klantenservice.

2. Hubspot

Hubspot sales tool

Image credit

Hubspot is een populaire keuze voor bedrijven die net beginnen met software voor klantrelatiebeheer.

Het biedt een overzichtelijk dashboard waar al je belangrijkste CRM-tools samenkomen zodat je gegevens gemakkelijk te vinden zijn.

Hubspot kan naar wens worden aangepast, zoals de meeste CRM-tools, en biedt daarnaast functies zoals gespreksanalyses en het volgen van e-mails.

3. Less Annoying

Less Annoying CRM

Image credit

Als je je afvraagt “wat is een CRM systeem?” is Less Annoying wellicht het CRM-platform voor sales voor jou.

Op basis van de naam mag duidelijk zijn dat Less Annoying zich vooral onderscheidt door zijn eenvoud. Het is dan ook een goede keuze voor kleine bedrijven die voor het eerst een CRM willen gaan gebruiken.

Less Annoying heeft misschien niet zoveel functies als andere CRM-systemen, maar je betaalt dan ook niet voor functies die je niet nodig hebt.

4. Sales Creatio

Creatio sales system

Image credit

Sales Creatio is ontwikkeld voor middelgrote tot grote bedrijven en biedt de volledige functionaliteit van een tool voor klantrelatiebeheer. Zo kun je je sales, marketing en andere diensten allemaal vanaf één plek beheren.

Sales Creatio is gebaseerd op lowcode-technologie, waardoor het eenvoudig op veel manieren aangepast kan worden zonder dat je er kennis van coderen voor nodig hebt.

5. Apptivo

Apptivo CRM

Image credit

Apptivo biedt een indrukwekkend compatibel en volledig online CRM-systeem waarmee je je klantenzorg vanaf elk apparaat en met gebruik van elke browser kunt centraliseren.

Hoewel het niet zoveel functies als veel van zijn concurrenten biedt, beschik je via Apptivo nog steeds over meer dan 65 geïntegreerde toepassingen en een krachtig beheersysteem voor de salespipeline. Zo verspil je geen tijd bij het opsporen van potentiële klanten.

6. Insightly

Insightly CRM

Image credit

Als al je teamleden zeer goed overweg kunnen met Google, is Insightly wellicht een van de beste keuzes voor CRM-software.

Door gebruik te maken van je bestaande Google App-account, stelt Insightly je in staat om al je behoeften op het gebied van klantrelaties volledig te integreren met een programma waar je al vertrouwd mee bent. Zo heeft je team minder tijd nodig om nieuwe software te leren kennen.

Het gebrek aan 24/7-support van Insightly kan echter frustrerend zijn als je vragen hebt, vooral als je team verspreid over meerdere tijdzones werkt.

7. iSales

iSales sales tool

Image credit

iSales is een degelijk CRM-platform met een lange lijst functies, waaronder gegevensimport en -export, en berichtenverkeer in twee richtingen.

iSales biedt opties voor Voice over Internet Protocol, waardoor salesagents meer mogelijkheden hebben om contact op te nemen met leads en klanten.

8. Salesforce

Salesforce CRM

Image credit

Salesforce is een bekend zwaargewicht in de wereld van de CRM-technologie.

Dankzij kunstmatige intelligentie kunnen gebruikers veel van hun gebruikelijke workflows automatiseren. Het is een handige manier om te voorkomen dat je supportteams veel tijd kwijt zijn aan gegevensinvoer en om ze te helpen zich meer op de sales te richten.

Salesforce biedt een lange lijst met functies (waaronder Commission Management en Call Center Management), waardoor het soms meer toeters en bellen heeft dan een klein bedrijf nodig heeft.

9. Copper

Copper sales software

Image credit

Copper is een CRM-tool die net als Insightly speciaal werd ontwikkeld voor Google-gebruikers.

Mensen kiezen vaak voor Copper vanwege de mogelijkheid om G-Suite volledig te integreren. Hoewel de functies van Copper niet per se uniek zijn, roemen gebruikers vaak de prettige gebruikerservaring.

10. ZohoCRM

Zoho sales CRM

Image credit

Anders dan sommige van zijn concurrenten is ZohoCRM ontworpen om aan de behoeften van bedrijven van alle groottes te voldoen.

ZohoCRM biedt alle functies die je mag verwachten van hoogwaardige CRM-software. Je kunt zelfs gebruikmaken van kunstmatige intelligentie genaamd Zia. Bij ZohoCRM weten ze dat sommigen agenten graag multitasken, dus ontwikkelden ze Zia om ze wat werk uit handen te nemen.

Zia kan vragen beantwoorden, salesrapporten opvragen en zelfs notities maken.

Een overzicht van de beste CRM-software en -tools

Bekijk hoe onze 10 beste keuzes zich tot elkaar verhouden in deze handige vergelijkingstabel:



24/7 live support van een medewerker
Selfserviceportal
Leadgeneratie
Gebiedsbeheer
Data importeren/exporteren
Cloud
Mobiele app
E-mailmarketing
Zendesk Sell

Hubspot

X

Less Annoying

X

X

X

Creatio

X

X

Apptivo

X

X

Insightly

X

X

X

iSales

X

X

X

Salesforce

X

Copper

ZohoCRM

X

Hoe kies ik het juiste CRM-platform voor mijn bedrijf?

Het beste CRM voor je bedrijf kiezen, is niet eenvoudig. Op je verlanglijstje staan natuurlijk een groot aantal functies, uitstekende integratie, eenvoudige mobiele opties en veel capaciteit in de cloud. Vergeet echter niet dat je team het CRM-systeem dat je kiest, ook nog moet leren gebruiken.

Voordat je tot aanschaf overgaat, moet je weten wat de CRM-vereisten zijn van je bedrijf en een goed overzicht hebben van de technische kennis van je team.

Als je juiste software voor Customer Relationship Management kiest, kan dit de productiviteit van je team drastisch verbeteren. Dit is echter alleen het geval als de CRM-software gemakkelijk te gebruiken is. Goed onderzoek is belangrijk, want als je de verkeerde keuze maakt verspeel je veel tijd en energie.

Kosten zijn een andere factor waar bedrijven rekening mee moeten houden als ze een CRM-platform kiezen. Zorg er dus voor dat je je budget kent en inzicht hebt in de werkelijke implementatiekosten van de CRM-software die je hebt gekozen.

Zoals bij elke zakelijke beslissing kun je het beste alle CRM's die je overweegt met elkaar vergelijken en zo bepalen welke optie het beste bij jou en de workflow van je team past.

Wat is een goed moment om een CRM-systeem te implementeren?

Als je op zoek bent naar informatie over CRM-oplossingen, weet je waarschijnlijk al dat je bedrijf baat bij kan hebben bij een CRM.

Zelfs als je een relatief klein bedrijf runt, kan een CRM voor kleine bedrijven je productiviteit verhogen en je helpen om sneller te groeien, zonder overweldigd te raken.

Op een gegeven moment wordt het gewoon te ingewikkeld om alle gegevens over klanten en sales bij te houden. Als je teams verdrinken in de spreadsheets, lijsten met e-mailadressen en slecht georganiseerde e-mailsjablonen, dan is het wellicht tijd om CRM-software aan te schaffen.

Met CRM-software kun je je klantgegevens centraliseren en krijg je essentiële inzichten in de belangrijkste cijfers over je bedrijf, die je nergens anders kunt vinden.

Veelgestelde vragen over CRM-software

Probeer CRM-software uit

Zendesk Sell is een intuïtieve en krachtige CRM voor sales, ontworpen met klantrelaties in gedachten. Dankzij ons cloudgebaseerde CRM-platform heeft je hele team altijd en overal eenvoudig toegang tot informatie.

Het is eenvoudig: klanten zijn tevredener als ze zich gehoord voelen. Zendesk Sell biedt je de tools om tijdens elke fase van de klantervaring de interacties met klanten te personaliseren en de samenwerking tussen afdelingen te bevorderen.

Til je rapportages naar een hoger niveau met Sell