Overslaan naar belangrijkste inhoud

Software en tools voor het genereren van leads

Trek meer gekwalificeerde leads naar je bedrijf met software voor het genereren van leads.

Een handleiding voor de beste software voor het genereren van leads

Laatst gewijzigd 20 november 2023

Handmatig prospecteren voor sales is tijdrovend, waardoor je minder tijd kunt besteden aan andere activiteiten die geld in het laatje kunnen brengen. Met software voor het genereren van leads — of leadgeneratiesoftware — kun je het prospectingproces automatiseren en verfijnen. Je marketingteam kan er bijvoorbeeld campagnes mee opzetten die leads van hogere kwaliteit opleveren.

In deze uitgebreide gids beantwoorden we prangende vragen over lead generation software en hoe het werkt. Met deze informatie krijg je meer inzicht in hoe lead generation software je productiviteit en winst kan verhogen en met welke leadgeneratiesoftware je dit het snelst voor elkaar krijgt. Als je pagina's wilt overslaan, kun je in de inhoudsopgave hieronder klikken.

Wat is een leadgeneratiesysteem?

Leadgeneratiesoftware is een tijdbesparende marketing- en salesapp waarmee je automatisch meer leads kunt genereren en ze naar het juiste team kunt doorsturen. Het helpt je je naamsbekendheid te vergroten, meer gekwalificeerde leads aan te trekken en meer salesdeals te sluiten.

Leadgeneratie richt zich op de bovenkant van de salestrechter, waarbij je meestal leads haalt uit online kanalen zoals e-mail, social media en landingspagina's. De software verzamelt uit deze kanalen de contactgegeves van mensen die belangstelling hebben getoond voor jouw product of dienst.

Dat betekent dat je ze met beter inzicht kunt benaderen. Meer targeted marketingtactieken betekenen meer gekwalificeerde leads, wat zich uiteindelijk vertaalt in meer aantrekkelijke deals.

Is leadgeneratie een marketing- of een salestool?

In zekere zin is het beide. Het is de taak van marketing om materiaal te maken dat is gericht op je ideale klant en leads aantrekt. Op dat moment neemt sales de lead onder zijn hoede tot de deal is gesloten. Leadgeneratieprogramma's verfijnen de zoektocht naar leads en houden rekening met zowel sales als marketing. Een leadgeneratiesysteem is vaak onderdeel van een groter platform, zoals een CRM. Beide teams krijgen zo de beschikking voor nog meer handige toos om de productiviteit te stroomlijnen en de winst een boost te geven.

Waarom heb je leadgeneratiesoftware nodig?

De strijd om de aandacht van de consument vergt een voortdurende inspanning, maar zelfs voor de meest toegewijde teams kan het lastig zijn om de juiste klanten te identificeren en ermee in contact te komen. Elke dag krijgen bedrijven een ander adres of telefoonnummer, verlaten contactpersonen organisaties en worden er nieuwe bedrijven opgestart.

Met leadgeneratiesoftware hoef je minder tijd te besteden aan het opsporen van leads. En dat allemaal doordat contactgegevens automatisch worden bijgewerkt. Dat betekent dat je nooit met verouderde gegevens werkt.

Met een leadgeneratiesysteem kun je niet alleen klanten vinden, je kunt er de juiste klanten mee vinden. De meeste waardevolle klanten zijn klanten die:

 • Oprecht geïnteresseerd zijn in je product of dienst
 • Voldoende geld hebben om in jouw product of dienst te investeren
 • Met een probleem zitten dat jij kunt oplossen

Leadgeneratiesoftware is bijzonder handig omdat je er leads mee aantrekt die de meeste winst opleveren, terwijl het je minimale inspanning kost. Je salesteam kan zich namelijk volledig richten op klanten die hoogstwaarschijnlijk je product of dienst willen kopen. Je hoeft dus geen tijd te verspillen aan koude leads en je ontwikkelt zo een sterkere klantenkring.

Hoe werkt een leadgeneratieplatform?

Leadgeneratie is niet one-size-fits all. B2B- of B2C-bedrijven gebruiken leadgeneratieprogramma's namelijk op een andere manier. Sommige tools voor het genereren van leads zijn bedoeld om de klantbetrokkenheid te verbeteren, terwijl andere tools bijdragen aan het stroomlijnen van je proces voor salesgesprekken.

Welke aanpak je ook met jouw bedrijf hanteert, het idee is en blijft hetzelfde. Je wilt dat leads je naam kennen en je wilt ze binnenhengelen voordat ze naar de concurrent gaan.

Je kunt met allerlei verschillende tools leads genereren en hier vind je enkele van meest populaire tools:

 • Contentcreatietools: Sommige leadgeneratieplatforms bieden sjablonen aan voor het maken van content zoals blogs, white papers, infographics en e-books. Het delen van dit soort content op je website en via social media verhoogt de klantbetrokkenheid en je wordt erdoor beschouwd als een deskundige bron in jouw branche. Je kunt kijkers ook verplichten om contactgegevens achter te laten, voordat ze toegang krijgen tot langere content, zoals e-books of instructievideo's.
 • Tools voor het onderhouden van leads (lead nurturing): als iemand eenmaal in je pipeline belandt, moet je werken aan hun betrokkenheid, zodat ze uiteindelijk een gekwalificeerde lead worden. Dankzij leadgeneratie kun je genoeg informatie verzamelen om je contacten te targeten met gepersonaliseerde berichten via e-mailcampagnes of telefoontjes.
 • Lead scoring: leadgeneratiesystemen kunnen een numerieke waarde berekenen en toekennen aan je contactpersonen. Hoe hoger de score, hoe groter de kans dat die contactpersoon een aankoop doet. Leads krijgen een score op basis van diverse variabelen, waaronder de bedrijfstak, website-activiteit en bedrijfsgrootte. Handmatige lead scoring is moeilijk en tijdrovend, waardoor dit een van de krachtigste en meest tijdbesparende tools voor leadgeneratie is.
 • Leaddistributie: Zodra je programma een hoogwaardige lead heeft geïdentificeerd, worden hun gegevens automatisch doorgegeven aan de juiste verkoper, zodat deze een follow-up kan en de relatie verder kan uitbouwen.
 • Salesanalyses en rapportages: Leadgeneratie alleen zorgt niet automatisch voor meer winst. Je moet je analyses en rapportages goed onder de loep nemen om te zien wat werkt en wat niet. De moeite nemen om je analyses te controleren en vervolgens je proces aanpassen, kan wat tijd kosten, maar het is een noodzakelijke stap om ervoor te zorgen dat je leadgeneratiesoftware echt zin heeft.

Over welke functies beschikt leadgeneratiesoftware?

Als je op zoek gaat naar een leadgeneratiesysteem, let dan op deze vijf kenmerken.

Intuïtieve interface

Zelfs de meest krachtige software is volstrekt ineffectief als je niet weet hoe je 'm moet gebruiken. Marketingteams zijn experts op het gebied van marketing, niet webdevelopment. Ga op zoek naar leadgeneratieprogramma's met een intuïtieve interface en diverse trainingen. Dan kan iedereen in het team er eenvoudig gebruik van maken.

Integraties

Je gebruikt waarschijnlijk al verschillende zakelijke apps, dus de leadgeneratiesoftware die je kiest moet integraties bevatten. Zo kun je gegevens uitwisselen tussen je leadgeneratiesysteem en je CRM, e-mailapps en andere bedrijfsgerelateerde platforms die je momenteel gebruikt.

Door je leadgeneratiesoftware te integreren met je andere platforms hoef je niet voortdurend in je browser van tabblad te wisselen. Of je gegevens dubbelchecken op de verschillende platforms om er zeker van te zijn dat alles klopt.

Analyses

Nauwkeurige en actuele gegevens zijn van vitaal belang als je strategieën voor een betere bedrijfsvoering wilt maken. Elke leadgeneratiesoftware waarin je investeert moet een uitgebreide analyse- en rapportagefunctie hebben. Zo kun je de cijfers altijd in de gaten houden. Zo kun je gegevensgestuurde beslissingen voor verbetering nemen en vaststellen waar je tekortschiet.

Automatisering

Automatisering bespaart enorm veel tijd door te reageren op leads, gegevens te analyseren en leads te prioriteren. Je hoeft overigens niet elke taak op je to-do lijst te automatiseren, maar hierdoor heb je wel meer controle over wat je teams met hun tijd doen.

Customer relationship management

In je zoektocht naar leadgeneratiesoftware stuit je waarschijnlijk wel op CRM-tools — customer relationship management. Het genereren van leads is vaak onderdeel van CRM. Het valt namelijkl allemaal onder zorg voor je klanten in je salespipeline en het opbouwen van een loyaal klantenbestand.

Als je bang bent dat CRM op dit moment te groot voor je klinkt, maak je dan vooral geen zorgen. Een CRM voor kleine bedrijven is specifiek ontworpen om met je mee te groeien, terwijl je toch profiteert van alle voordelen van leadgeneratie, contactbeheer en salestracking.

Bij de meeste CRM-platforms kun je zelf steeds meer functies toevoegen. Dat betekent dat je kunt kiezen in welke functies je op een bepaald moment kunt investeren.

Wat zijn de voordelen van leadgeneratietools?

Meer inzicht in je klanten

Je klanten vertellen je echt niet zomaar wat ze denken. Je moet de juiste vragen stellen en de juiste gegevens verzamelen om hun pijnpunten beter te begrijpen. En waarom ze bij jou kopen (of niet).

Met programma's voor het genereren van leads kun je snel meer nuttige gegevens van je potentiële klanten vastleggen. Als je weet waarom mensen in de eerste plaats belangstelling tonen voor je product of dienst, kun je inspelen op de dingen die mensen interssant vinden. Hoe beter je je klanten begrijpt, hoe beter je je pitch en pipeline kunt afstemmen op hun specifieke behoeften.

Beter gekwalificeerde leads

Meer leads is niet altijd goed. Meer leads betekent meer werk, en als de meeste van je leads koud of lauw zijn, moet je uiteindelijk harder werken voor een lager rendement.

Leadgeneratiesoftware gebruikt leadscores om klantgegevens te analyseren en vast te stellen welke leads het meest waarschijnlijk bij je zullen kopen. Het volgt hun betrokkenheid, persoonlijke informatie en interacties met je bedrijf om te bepalen wie echt je tijd en moeite waard is.

Als je de leadwaarde kun je sneller de best gekwalificeerde leads bereiken. Nu je nog vers in hun geheugen ligt. En dat zet je de mensen die alleen maar aan het browsen waren even buiten beschouwing.

Verfijnde marketingtactieken

Dankzij krachtige analyserapportages kan je team precies zien welke marketingcampagnes de meest waardevolle leads hebben opgeleverd. Met deze informatie kun je ook campagnes opzetten die het goed doen bij de meest gekwalificeerde leads. Je trekt dan meer hoogwaardige klanten aan en je verspilt minder tijd aan koude leads.

Bespaar tijd over de gehele linie

Dit levert allemaal tijdwinst op. Leadgeneratie voorziet je verkopers van de meest relevante klantgegevens, zodat ze niet urenlang onderzoek hoeven te doen naar leads. Bovendien hoeven je verkopers minder tijd te besteden aan het najagen van koude leads. Dat betekent meer tijd voor de follow-up van degenen die echt interessant zijn.

Vissen in troebel water is tijdverspilling. Giswerk slokt je middelen op en je verspilt er kostbare uren en mankracht mee. Zie je bedrijf als een visserij. Met een leadgeneratiesysteem zie je precies waar de grootste vissen zwemmen, wat ze graag eten en wanneer ze zin hebben om te eten. En dat geeft je echt een voorsprong op de concurrentie.

Welke soorten leadgeneratie zijn er?

Er zijn twee hoofdtypen leadgeneratiesoftware: outbound leadgeneratie en inbound leadgeneratie. Sommige programma's voor het genereren van leads bevatten functies voor beide categorieën, terwijl andere zich beperken tot slechts één categorie.

Voordat je een leadgeneratieplatform kiest, moet je jezelf enkele belangrijke vragen stellen over hoe je momenteel leads vindt. En hoe je ze in de toekomst wilt vinden. De beste aanpak is investeren in software met functies voor zowel inbound als outbound leadgeneratie. Je kunt dan beide typen combineren voor maximale impact.

Outbound leadgeneratie

Bij outbound leadgeneratie leg je contact met mensen die weinig of geen kennis hebben van je bedrijf. Het gaat hier om activiteitn als koud bellen, e-mails voor salesprospecting, direct mailings en live-evenementen.

Outbound leadgeneratie gaat om B2B-sales. Dit betekent dat wat je verkoopt, bedoeld is om mensen te helpen geld te verdienen. Dat is al een goede manier om hun aandacht te trekken.

Outbound leadgeneratie is arbeidsintensief. Maar het is een beproefde methode om aandacht te krijgen van mensen die anders nooit kennis zouden maken met je product. Het is ook een goede manier om de concurrentie voor te zijn.

Soms komen de mensen die jouw product of dienst het hardst nodig hebben niet vanzelf op jouw pad, dus moet je ze proberen op te zoeken.

Hieronder staan enkele functies die je op platforms voor outbound leadgeneratie tegenkomt:

Inbound leadgeneratie

Inbound leadgeneratie houdt in dat je content en reclame maakt die potentiële kopers motiveert om met jou contact op te nemen. Het is populairder in B2C-sectoren, waar 'salesachtige' tactieken soms onoprecht of opdringerig kunnen overkomen.

De meeste activiteiten voor inbound leadgeneratie zijn digitaal, wat betekent dat ze doorgaans kosteneffectiever zijn. Inbound leadgeneratie houdt echter in dat je wacht tot mensen je vinden en contact met je opnemen, wat betekent dat ze op hetzelfde moment ook met de concurrentie contact op kunnen nemen.

Met inbound leadgeneratie maak je materialen die organisch leads aantrekken. Als je op zoek bent naar software met tools voor inbound leadgeneratie, ga dan op zoek naar deze functies:

 • Landingspagina's maken
 • Webformulieren
 • Livechatbots
 • Enquêteformulieren
 • Bezoekers tracken
 • Contentcreatie en -delivery

De beste 20 softwaretools voor leadgeneratie

Als je online zoekt naar platforms voor leadgeneratie, krijg je een duizelingwekkend aantal resultaten. Daarom hebben we een lijst samengesteld van enkele van de beste tools voor leadgeneratie.


 1. Zendesk Sell

 2. Unbounce

 3. LeadPages

 4. Pipedrive

 5. HubSpot

 6. Agile CRM

 7. CallPage

 8. AeroLeads

 9. Vainu

 10. LeadFuze

 1. LinkeLead

 2. LeadsBridge

 3. OptinMonster

 4. MaxTraffic

 5. LeadFeeder

 6. Sumo

 7. LeadBoxer

 8. Extole

 9. Rollworks

 10. RightHello

1. Zendesk Sell

Zendesk Sell

Zendesk Sell biedt ingebouwde tools voor salesbetrokkenheid, waaronder leadgeneratie, prospecteren en verrijkingsoplossingen. Dankzij deze functies kunnen je verkopers vervelende taken achterwege laten en zich weer richten op hun quota. Met Sell kun je gerichte prospectlijsten maken voor meerdere kanalen en aangepaste sjablonen bouwen, zodat je een overschot aan leads kunt creëren en contacten met een persoonlijke touch kunt benaderen.

Functies

 • Leads beoordelen
 • Salespipeline
 • Aangepaste sjablonen
 • Vastleggen van leads
 • Distributie van leads

2. Unbounce

Unbounce lead gen tool

Bron

Unbounce is een vooraanstaand landingspaginaplatform voor e-commerce, SaaS en bureaus, met functies voor het bouwen van landingspagina's, pop-ups en sticky bars.

Functies

 • Aanpasbare sjablonen
 • Formulierbouwer
 • Realtime bewerkingen
 • Rapporten/analyses
 • SEO-beheer

3. LeadPages

Leadpages Website & Landing Page Software

Bron

LeadPages is a landingspaginabouwer voor kleine bedrijven met functies voor het maken van landingspagina's, pop-ups, waarschuwingsbalken, die over meer dan 40 integraties beschikt.

Functies

 • Formulierbouwer
 • Standaard sjablonen
 • SEO-beheer
 • A/B-testen
 • Gegevens importeren en exporteren

4. Pipedrive

Pipedrive Sales CRM & Pipeline Management Software

Bron

Pipedrive is een leadmanagement- en CRM-platform voor salesteams dat pipelinemanagement en codevrije ontwikkelingsmogelijkheden omvat.

Functies

 • Gespreksopnames
 • Vastleggen van leads
 • Content delivery
 • Klantsegmentatie
 • Agenda/herinneringssysteem

5. HubSpot

HubSpot Sales CRM

Bron

HubSpot is een CRM voor teams in de groei. Het biedt functies voor leadbeheer en voor contact- en campagnebeheer.

Functies

 • Metrics van prestaties
 • Pipelinebeheer
 • Tools voor prospecting
 • Leads beoordelen
 • Lead nurturing

6. Agile CRM

Agile CRM

Bron

AgileCRM is een klantenrelatie- en autodialerprogramma voor kleine tot middelgrote sales- en marketingteams.

Functies

 • A/B-testen
 • Geautomatiseerde routering
 • Afsprakenbeheer
 • Gemengd callcenter
 • Gesprekslogs

7. CallPage

CallPage

Bron

CallPage is een platform voor salesgesprekken voor B2B-, B2C- en e-commerce-bedrijven met functies voor outbound leadmanagement, inclusief auto-dialer en livechat.

Functies

 • Distributie van leads
 • Dashboard
 • Beheer van bellijsten
 • Databases voor contactpersonen
 • Vastleggen van leads

8. AeroLeads

AeroLeads

Bron

AeroLeads is een prospectgeneratieprogramma voor het achterhalen van individuele en zakelijke contactinformatie.

Functies

 • Pipelinebeheer
 • Tools voor prospecting
 • Leads beoordelen
 • Vastleggen van leads
 • Integratie met leaddatabase

9. Vainu

Vainu

Bron

Vainu is een in Europa gevestigd leadgeneratieplatform met salesintelligence- en prospectingtools, voor bedrijven in alle sectoren.

Functies

 • Leads verifiëren/valideren
 • Pipelinebeheer
 • Databases voor contactpersonen
 • Vastleggen van leads
 • Gegevens importeren en exporteren

10. LeadFuze

LeadFuze lead prospecting tool

Bron

LeadFuze is een contactzoeker voor verkopers, recruiters en marketeers, en bevat functies als leadverificatie en segmentatie.

Functies

 • Tools voor prospecting
 • Databases voor contactpersonen
 • Distributie van leads
 • Lead nurturing
 • Leads beoordelen

11. LinkeLead

LinkeLead LinkedIn lead generation tool

Bron

LinkeLead is een leadgeneratieplatform dat speciaal is gebouwd om via LinkedIn Sales Navigator te zoeken naar klanten, partners en bedrijven.

Functies

 • Databases voor contactpersonen
 • Gegevens importeren en exporteren
 • Lead nurturing
 • Leads segmenteren
 • Tools voor prospecting

12. LeadsBridge

LeadsBridge lead gen tool

Bron

LeadsBridge is een leadgeneratieprogramma voor reclamebureaus, detailhandelaren, financiële dienstverleners en vastgoedbedrijven. Het bevat marketingtools voor social media en beschikt over meer dan 350 integraties.

Functies

 • Vastleggen van leads
 • Lead nurturing
 • Gegevens importeren en exporteren
 • Leadbeheer
 • Leads segmenteren

13. OptinMonster

OptinMonster lead gen tool

Bron

OptinMonster is een leadgeneratietool voor kleine bedrijven, bloggers, marketingbureaus en e-commercewebsites.

Functies

 • Tools voor prospecting
 • Vastleggen van leads
 • Leads segmenteren
 • E-mailintegratie

14. MaxTraffic

MaxTraffic lead gen tool

Bron

MaxTraffic is een marketingplatform met functies voor klantprofilering, exit intent, promotionele overlays en analyses.

Functies

 • A/B-testen
 • Aanpasbare CTA's
 • Druppelcampagnes
 • Vastleggen van leads
 • Geotargeting

15. LeadFeeder

LeadFeeder lead gen tool

Bron

LeadFeeder is een leadgeneratieplatform voor B2B-bedrijven, waarmee verkopers websitebezoeken kunnen bijhouden en zien waar ze vandaan komen.

Functies

 • Engagement-tracking
 • Source tracking
 • Leadmeldingen
 • Tools voor prospecting
 • CRM

16. Sumo

Sumo email capture tool

Bron

Sumo is een e-mailmarketingtool voor e-commercebedrijven met diverse integraties, voor onder andere MailChimp, Shopify en Campaign Monitor.

Functies

 • A/B-testen
 • Abonneebeheer
 • Sjablonen
 • Conversies bijhouden
 • Campagnebeheer

17. LeadBoxer

LeadBoxer lead capture tool

Bron

LeadBoxer is bedoeld voor B2B-bedrijven met een prominente online aanwezigheid. Het is een tool voor het genereren van leads met functies zoals gedragsanalyses en AVG-compliance.

Functies

 • Data-integratie
 • Engagement-tracking
 • Klantprofielen
 • Campagnebeheer
 • Doelgroeptargeting

18. Extole

Extole lead generation tool

Bron

Extole is een referral-softwareplatform dat door bedrijven wordt gebruikt voor het opbouwen van betrokkenheid en klantenbinding onder bestaande klanten.

Functies

 • Beheer van pleitbezorgers
 • Gamificatie
 • Leadbetrokkenheid
 • Analyses/ROI-tracking
 • Bonusbeheer
 • Multichannel-marketing

19. Rollworks

Rollworks lead generation tool

Bron

Rollworks, ontworpen voor B2B-bedrijven in de IT- en de dienstensector, is een platform voor leadgeneratie op basis van accounts. Het platform beschikt over tools voor doelgroepsegmentatie en campagnepersonalisatie.

Functies

 • Tools voor samenwerking
 • Engagement-tracking
 • Gegevensextractie
 • Contactbeheer
 • Leads beoordelen

20. RightHello

RightHello B2B lead generation tool

Bron

RightHello is een B2B-leadgeneratietool voor marketingbureaus, softwareontwikkelaars en tech start-ups.

Functies

 • Tools voor prospecting
 • Vastleggen van leads
 • Leads segmenteren
 • Campagnebeheer

Het beste leadgeneratieprogramma selecteren

Elk bedrijf is uniek, dus moet je moet goed nadenken over welke software je in je dagelijkse workflow integreert. Voordat je tijd en geld steekt in het leren van een nieuw platform, zou je eerst een leadgeneratieplan moeten maken door jezelf de volgende vragen te stellen.

 • Houd je je vooral bezig met inbound of outbound leadgeneratie?
 • Wat zijn je huidige doelen?
 • Wie is je doelgroep?
 • Waar vind je momenteel de meeste leads?
 • Hoe voorzie je je leads momenteel van een score?
 • Uit welke kanalen haal je de meeste betrokkenheid?
 • Welke kanalen gebruik je niet?
 • Maak je momenteel engagementcontent zoals blogs, video's en e-books? Zo niet, wil je dat in de toekomst wel gaan doen?

Veelgestelde vragen over leadgeneratiesystemen

Probeer leadgeneratiesoftware gratis uit

Als je denkt dat leadgeneratie een slimme investering is, heb je gelijk. Maar als je er nog niet aan toe bent om een tool aan te schaffen, probeer dan eens een gratis CRM-proefperiode met Zendesk Sell. Je kunt 14 dagen lang een tool voor leadgeneratie en betrokkenheid uitproberen, en erachter komen hoe groot de impact hiervan is.

Tijdens deze proefperiode van 2 weken heb je toegang tot de krachtige salesengagement functies en prospectingtools van Zendesk. Dankzij de gebruiksvriendelijke interface ben je in een mum van tijd met Zendesk Sell aan de slag en krijg je betere leads in je pipeline.

Probeer Zendesk Sell vandaag nog gratis uit.

Wil je hier meer over weten? Lees dan gerust verder.

Til leadgeneratie naar een hoger niveau met Zendesk Sell

Til leadgeneratie naar een hoger niveau met Zendesk Sell

Probeer Zendesk Sell