Overslaan naar belangrijkste inhoud

Artikel 4 min read

6 tips voor ondernemers om stress tegen te gaan

Naomi Humber, Head of Mental Wellbeing bij Bupa UK, vertelt ons wat de gezondheids- en zakelijke gevolgen zijn voor gespannen ondernemers die worstelen met stress, en geeft deskundig advies over hoe de gewoonte te doorbreken is.

Door Lilia Krauser, Geschreven door een medewerker van Zendesk

Laatst gewijzigd 23 februari 2024

Kleine bedrijven floreren wanneer werknemers op hun best zijn, en bedrijven moeten altijd ervan overtuigd zijn dat ze over de capaciteiten beschikken om de beste omstandigheden voor hun werknemers te bieden. Maar in het huidige economische klimaat moeten bedrijven harder dan ooit werken om het welzijn van het personeel te waarborgen en tegelijkertijd de bedrijfsresultaten te beschermen.

De Bank of England waarschuwde eind november 2022 al dat niet alleen Groot-Brittannië in recessie was, maar dat de neergang waarschijnlijk de langste zou zijn sinds het begin van de metingen. Tegelijkertijd blijkt uit schattingen dat ook Europa op een recessie afstevent. En ondanks dat november de eerste daling van de Europese inflatie in 17 maanden liet zien, zijn de prijzen nog steeds hoog.

Geen wonder dus dat 96 procent van de ondernemers zegt last te hebben van stress. Erger nog, ze vertelden onderzoekers dat ze niet weten hoe ze met deze stress moeten omgaan en het vaak opkroppen.

Stress kan verschrikkelijk zijn voor het individu, je kunt er ongelukkig van worden, het ondermijnt relaties en draagt zelfs bij aan geestelijke gezondheidsproblemen. Maar stress is ook een hinderpaal voor teamprestaties. Een recent onderzoek wees uit dat bedrijven in het VK elk jaar 17 miljoen werkdagen verliezen aan stressgerelateerd verzuim.

Het is echter niet allemaal kommer en kwel. Er zijn maatregelen die ondernemers kunnen nemen om zichzelf, hun werknemers en hun werkomgeving te ontstressen. De eerste stap is begrijpen hoe stress van invloed is en waarom het voor elke persoon in je team anders is.

Onze reactie op stress is zeer persoonlijk. We hebben ieder een eigen drempel voor de hoeveelheid stress waarmee we kunnen omgaan. Het is belangrijk dat je als teamleider weet wat de tekenen van stress zijn.

Je merkt misschien dat jezelf of anderen kortaf en prikkelbaar worden. Iemand die onder stress staat, kan zich overweldigd voelen en moeite hebben met het omgaan met taken of uitdagingen die ze normaal gesproken probleemloos zouden aanpakken. Ze kunnen tekenen van rusteloosheid vertonen en een onvermogen om zich te concentreren op het werk dat voor hen ligt.

Hoewel we allemaal onze individuele tolerantiegrens voor stress hebben, liogt deze grens niet vast. Door veerkrachtig werk is het mogelijk om de hoeveelheid stress waarmee je om kunt gaan te vergroten door na te denken over stressvolle ervaringen uit het verleden en hoe je ermee om kon gaan. Aan de hand van meer inzicht in je reactie kun je je stressdrempel opbouwen door aanpassing van je levensstijl en training van je gedrag.

Onderneem actie

Als regelmatig symptomen van stress op je werkplek beginnen of stress door omstandigheden snel een probleem zal worden, zijn hier enkele dingen die je kunt doen:

 • Maak werk beheersbaar door het te organiseren.

  Stel haalbare doelen voor jezelf en anderen. Verdeel taken in onderdelen en beschouw het voltooien van elk afzonderlijk onderdeel als een prestatie. Gebruik takenlijsten om op de hoogte van prioriteiten te blijven. Help iedereen de juiste balans tussen werk en privé te vinden.

 • Houd het reëel

  Deel zowel het goede als het slechte met je team, zodat ze eraan worden herinnerd dat jij net als zij een mens bent. Laat hen door middel van kleine interacties en het geven van aandacht zien dat hun werk wordt opgemerkt. Moedig anderen aan om hetzelfde te doen.

 • Blijf in conditie

  Eet een gezond, uitgebalanceerd dieet en zorg voor lichaamsbeweging, al is het maar door even de tijd voor een wandeling te nemen. Probeer het voor anderen zo gemakkelijk mogelijk te maken om hetzelfde te doen. Vermijd zelfmedicatie met alcohol, het eten van comfort food en andere ongezonde stressreacties.

 • Wees opmerkzaam

  Sommige mensen zijn gebaat bij ontspanningstechnieken als hulp bij het omgaan met stress. Deze omvatten opmerkzaamheid, meditatie, yoga en diepe ademhalingsoefeningen. Overweeg om ze uit te proberen en het voor anderen mogelijk te maken hetzelfde te doen.

 • Vind je balans

  Maak tijd om dingen te doen die je leuk vindt. Ontspannen is een zeer effectieve manier om je humeur te verbeteren. Boek tijd in je agenda voor pauzes en zorg ervoor dat je ze neemt. Je team zal zien dat je dit doet en dit voorbeeld volgen.

 • Weet waar je hulp kunt vinden

  Maak jezelf vertrouwd met beschikbare uitlaatkleppen om je te helpen ontspannen. Ondersteuningsprogramma's voor medewerkers (EAP), ziektekostenverzekeringen voor kleine bedrijven, arbeids- en gezondheidsvoorschriften en organisaties zoals Samaritans en Mind kunnen een groot verschil maken als je het moeilijk hebt.

Verwante verhalen

Artikel
8 min read

Personeelsoptimalisatie: De ultieme guide voor 2024

Personeelsoptimalisatie maakt processen efficiënter en werknemers productiever, en biedt meer flexibiliteit met betrekking tot je omzet. Lees er hieronder meer over.

Artikel
3 min read

Productiviteit over de hele wereld

De moderne wereld vraagt om ongekende productiviteit. Hoe meer je immers produceert, des te beter je…

Artikel
2 min read

Hoe bereken je de levenslange waarde van een klant?

Als bedrijf wil je graag weten wat een klant waard in en wat hij/zij je écht…

Artikel
4 min read

De twee grote speerpunten voor bedrijven die ook in de toekomst succes willen boeken

Wat maakt een bedrijf succesvol? Dat is een hoofdbreken dat veel mensen in het bedrijfsleven maar…