Overslaan naar belangrijkste inhoud

De 10 beste platforms voor salesbetrokkenheid: een complete gids

Met een compleet platform voor salesbetrokkenheid richt je persoonlijke contactmomenten in waarmee je leads converteert.

Een gids over de beste platforms voor salesbetrokkenheid

Laatst gewijzigd 11 mei 2023

Salessoftware is op dit moment heel actueel. En waarschijnlijk blijft dat nog wel even zo. Volgens Aragon Research groeit de branche in 2023 naar verwachting tot $ 5 miljard.

Allerlei bedrijven ontdekken hoe ze met salestechnologie hun werkzaamheden kunnen stroomlijnen. En software voor salesbetrokkenheid is een van de populairste tools op de markt.

In deze uitgebreide gids bespreken we hoe bedrijven met behulp van een platform voor salesbetrokkenheid de communicatie in iedere stap van het klanttraject kunnen versoepelen. En dat terwijl hun teams op één lijn blijven zitten en sneller deals sluiten.

We beantwoorden de volgende vragen over de functies en voordelen van platforms voor salesbetrokkenheid. Vervolgens vertellen we wat momenteel de 10 beste platforms zijn.

Wat is een platform voor salesbetrokkenheid?

Software voor salesbetrokkenheid vormt een digitaal hulpmiddel waarmee bedrijven meer grip krijgen op het contact met hun klanten. Deze software vormt als het ware het snijpunt tussen sales- en marketingprocessen, waardoor je contactmomenten kunt opstellen waar de klant iets aan heeft. Bovendien profiteert ook je bedrijf ervan.

Oplossingen voor salesbetrokkenheid zijn met name nuttig voor bedrijven die het lastig vinden om op een georganiseerde en gestandaardiseerde manier contact met klanten te leggen. Tijdens je zoektocht naar meer informatie over dit onderwerp heb je vast weleens de term ‘CRM’ zien langskomen: Customer Relationship Management, oftewel beheer van klantrelaties. CRM-software biedt namelijk veel van de functies die oplossingen voor salesbetrokkenheid ook bieden.

Sommige platforms voor salesbetrokkenheid bestaan uit complete apps die je in hun geheel met je CRM-software kunt integreren, waardoor je gemakkelijk tussen deze twee kunt schakelen. Veel complete CRM-platforms bevatten daarnaast zelf al betrokkenheidsfuncties.

Wat kun je met platforms voor salesbetrokkenheid?

En wat kun je er niet mee? Bedrijven zetten dit soort platforms in voor tal van doeleinden, zoals:

 • Automatisering van saleshandelingen als opvolgmails versturen
 • Klantinzichten verkrijgen, waardoor je gemakkelijker betere leads vindt
 • Contact opnemen met klanten via de platforms van hun voorkeur
 • Allerlei dagelijkse taken en activiteiten organiseren
 • Salesgegevens analyseren en rapporten aanmaken, zodat je tot betere beslissingen komt
 • En nog veel meer

Platforms voor salesbetrokkenheid zijn echte manusjes-van-alles. Bedrijven kunnen er echter vooral effectief, vanuit één overkoepelend platform, mee communiceren met bestaande en potentiële klanten. Daardoor profiteren klanten altijd van positieve contactmomenten via de kanalen van hun voorkeur.

Waarom zou je aan een platform voor salesbetrokkenheid moeten beginnen?

Deze platforms winnen gestaag aan populariteit, waardoor meer en meer bedrijven de voordelen ervan ontdekken. Reken dus maar dat je concurrenten er binnenkort ook mee aan de slag gaan.

Voor een snelle, positieve en zorgeloze aankoopervaring voor je klanten kun je eigenlijk niet zonder een platform voor salesbetrokkenheid. Zo komen je verkopers over hulpmiddelen te beschikken om taken te automatiseren en ieder contactmoment in je pipeline tot een momentje van excellentie te promoveren. Als je verkopers toegang hebben tot precieze, georganiseerde en actuele informatie, kunnen ze de salescyclus versnellen en lucratiever maken – en daarmee blijf je de concurrentie voor.

Wat zijn de voordelen van software voor salesbetrokkenheid?

 • Je pakt alles veel georganiseerder aan.
  Je hoeft namelijk niet meer te jongleren met tabbladen en spreadsheets. Als je verkopers alles wat ze voor hun werk nodig hebben op één plek kunnen vinden, kunnen ze sneller en efficiënter werken. En dat heeft weer als voordeel dat ze het contact met de klant beter kunnen aanpakken. Nog mooier is dat je dankzij de toegenomen overzichtelijkheid minder risico loopt op miscommunicatie en misrekeningen, wat je weer reputatieschade of zelfs financiële gevolgen scheelt.
 • Je weet altijd wat de volgende stap wordt.
  De beste software voor salesbetrokkenheid omvat een pipelineplanner. Hiermee kun je een pipeline op maat uitwerken, waarmee verkopers langs duidelijke stappen toewerken naar deals.
  Met zo’n planner zien verkopers precies in welke fase van het klanttraject klanten zich bevinden. Ze hoeven dan dus niet meer op hun geheugen of eerdere communicatie terug te vallen om de volgende stap te bepalen.
 • Daardoor kunnen ze sneller een deal afronden.
  Software voor salesbetrokkenheid bevat meestal een aantal automatiseringsfuncties. Dat betekent dat veel van de taken in het verkoopproces sneller en automatisch kunnen verlopen. Daardoor dicht je de communicatievacuüms die ontstaan als verkopers het zo druk hebben dat ze niet aan eenvoudige, maar onmisbare administratieve taken toekomen.
 • Je treedt in contact met klanten voordat je concurrenten dat doen.
  In de wereld van de sales is het soms echt ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Dus als je niet snel genoeg contact legt met leads, is de kans groot dat kapers op de kust hun slag al hebben geslagen.
  Platforms voor salesbetrokkenheid bevatten doorgaans sjablonen en geautomatiseerde handelingen. Daarmee kun je gepersonaliseerd contact met leads verzorgen, meteen zodra je ze duidelijk in beeld hebt, ook als je al allerlei werk op je bordje hebt liggen. Zo zorg je ervoor dat jouw kennismakingsmail, en niet die van je concurrenten, als eerste in de inbox van een interessante lead belandt.
 • Je kunt ruimte voor verbetering blootleggen.
  Platforms voor salesbetrokkenheid verzamelen gegevens over de salesresultaten. Die gegevens kun je gebruiken voor prognoses en voorspellingen. Met dit soort functies kom je bovendien te weten welke delen van de pipeline beter kunnen en moeten. Daarnaast zie je duidelijk welke marketingstrategie de beste leads oplevert.
  En als je weet welke bedrijfsprocessen het beste bij je klanten aankomen, kun je die processen juist versterken. Dat leidt uiteindelijk weer tot meer deals.

Waaraan herken je goede software voor salesbetrokkenheid?

Met het juiste platform kun je je productiviteit en omzet echt naar een hoger niveau tillen. Maar met de verkeerde keuze kom je alleen maar van een koude kermis thuis.

We leggen je graag uit welke functies er absoluut niet in het platform van je keuze mogen ontbreken.

 1. Centraal communicatiebeheer
  Bij de beste platforms voor salesbetrokkenheid kunnen verkopers alle informatie die ze voor het contact met de klant nodig hebben op één plek vinden. De verkoper kan dan via één centraal dashboard contact met klanten opnemen via het medium dat zij het prettigst vinden, van e-mail tot telefoon en van sociale media tot sms’jes.
  Dit soort platforms bevatten vaak ook functies waarmee je snel eerdere contactmomenten met klanten kunt opvragen en bekijken. Daarmee krijg je diepgravend inzicht in het soort contact dat verkopers met hun klanten proberen te leggen.
 2. Functies voor het aanmaken en beheren van gestandaardiseerd verkoopmateriaal
  Met software voor salesbetrokkenheid kunnen bedrijven gestandaardiseerd verkoopmateriaal maken en beheren. Telefoonscripts en e-mailsjablonen die helemaal op maat zijn gemaakt en met een speciale gedachte erachter zijn opgesteld, leiden tot veel betere resultaten dan wanneer je je verkopers gewoon ter plekke hun praatje laat verzinnen. En als je zo’n telefoonscript of e-mail met een gedachte erachter opstelt, moet je ervoor zorgen dat je verkopers er gemakkelijk toegang toe hebben en ze goed weten te gebruiken.
  Tools voor salesprospecting zijn handig bij koude acquisitie, zowel telefonisch als per e-mail. Met een algemeen e-mailsjabloon of script voor koude acquisitie dat gemakkelijk kan worden gepersonaliseerd, kunnen je verkopers consistente, maar toch persoonlijke verkooppraatjes houden. Bovendien is het zaak dat je in je software scripts en sjablonen eenvoudig kunt bijwerken. Dit is allemaal bedoeld zodat iedereen de meest actuele versie gebruikt.
 3. Tools voor de automatisering van workflows
  Hoe sneller je contact kunt leggen met leads, des te groter de kans dat je ze in klanten omtovert. Daarom is automatsering cruciaal als je op grote schaal aan je salesbetrokkenheid werkt.
  Door steeds terugkerende taken te automatiseren, zijn verkopers niet zo veel tijd kwijt aan gegevens invoeren, afspraken inplannen en informatie nasturen. Met software voor salesbetrokkenheid kun je handelingen instellen die automatisch worden geactiveerd, zodat je interessante leads precies op het juiste moment benadert: wanneer ze interesse tonen. Ook als je zelf ergens anders mee bezig bent.
  Een voorbeeld: op het moment dat een nieuwe lead via je landingspagina een e-mail stuurt, kan op het platform automatisch een persoonlijke welkomstmail worden geactiveerd als reactie hierop. De klant weet dan wat de volgende stap is – en je verkoper hoeft zelf niets te doen.
 4. Leads verzamelen, van scores voorzien en onderhouden
  Bedrijven moeten niet alleen leads kunnen verzamelen, maar ze ook van scores kunnen voorzien en kunnen volgen. Net als software voor het verzamelen van leads omvat salesbetrokkenheid een proces waarbij je leads vindt, categoriseert en in groepen onderverdeelt voordat je je product of dienst daadwerkelijk aan de man probeert te brengen.
  Nadat je systeem voor leadscores heeft vastgesteld welke leads het meest veelbelovend zijn, kunnen je verkopers zich richten op de potentiële klanten van wie de kans het grootst is dat ze een aankoop doen. Als de leads vervolgens in je funnel zitten, hebben je verkopers tools nodig om leads te volgen. Ze weten dan welke stappen ze kunnen ondernemen om die gekwalificeerde leads in klanten te converteren.
  Veel platforms voor salesbetrokkenheid bevatten ook software voor salesfunnels, waarmee je leads kunt verzamelen en tijdens het proces de band met ze kunt onderhouden. Zo kunnen verkopers leads op de juiste manier door de funnel leiden en waardevolle content aanbieden, zodat ze geïnteresseerd blijven.
 5. Analyse van salesresultaten
  Een platform voor salesbetrokkenheid werkt ook met software voor salesrapportage. Hiermee kom je over een nauwkeurig overzicht te beschikken van hoe ver je team is in het halen van doelen. Daarnaast kun je zo verbeterpunten in het salesproces in kaart brengen.
  Met een tool voor salespipelines kun je een plan op maat uitstippelen voor het gewenste klanttraject. Ook krijgen verkopers een goed beeld van hoe ver hun leads zijn. Verder zien ze welke stappen ze moeten zetten om een deal uiteindelijk te sluiten.

War is het verschil tussen platforms voor salesbetrokkenheid en platforms voor salesondersteuning?

De termen salesondersteuning en salesbetrokkenheid zijn gemakkelijk door elkaar te halen. Dat kan dus erg verwarrend zijn. Die verwarring wordt voornamelijk veroorzaakt door het feit dat sommige functies die beide platforms bevatten, hetzelfde doel dienen.

We gaan echter wat dieper in op het belangrijkste verschil. Bij salesondersteuning ligt de nadruk erop dat agents alle informatie krijgen die zij en hun klanten op een bepaald moment nodig hebben. Ondersteuning is er juist meer op gericht dat verkopers die informatie op zo’n manier kunnen communiceren dat hun boodschap het best aankomt bij de klant.

Wat is het beste platform voor salesbetrokkenheid?

Zendesk Sell

Zendesk Sell Sales Engagement Platform

Bron

De vernieuwers bij Zendesk weten dat salesbetrokkenheid lastig kan zijn. Daarom doen ze hun best alles zo eenvoudig mogelijk te houden. Met Zendesk Sell hebben ze dan ook een uitgebreid platform voor het beheer van klantrelaties ontwikkeld met een breed scala aan effectieve functies voor salesbetrokkenheid. Het platform bevat gebruiksvriendelijke functies waarmee je naadloos contact kunt houden met klanten via het kanaal van hun voorkeur, essentiële klantgegevens kunt verzamelen en analyseren en gestandaardiseerd materiaal kunt beheren. Eenvoudig gezegd kunnen verkopers met Sell efficiënt communiceren met de juiste mensen en begrijpen wat wel en wat niet werkt.

Zendesk Sell is bovendien voorzien van effectieve tools waarmee je hoogwaardige leads verzamelt. Het programma werkt met kunstmatige intelligentie om leads snel te kwalificeren en naar de juiste verkoper door te sturen, waardoor die contact kan houden met de leads van wie het het waarschijnlijkst is dat ze een aankoop zullen doen, voordat de concurrentie erbij kan.

Zendesk Sell is een CRM-cloudplatform voor sales dat ook als mobiele app beschikbaar is. Het is geschikt voor zowel kleine als grote bedrijven. Bovendien kan dit platform prima met je meegroeien. Zo weet je zeker dat je klantenbestand niet zo groot wordt dat je software het niet meer aankan.

Functies:

 • CRM-salesdashboard
 • Leads verzamelen
 • Salesbetrokkenheid
 • Tools voor prospecting
 • Automatisering van workflows
 • Rapporten en analyses

Clearbit

Clearbit Sales Engagement Platform

Bron

Clearbit is software voor marketinggegevens die speciaal op b2b-bedrijven is gericht. De software toont actuele gegevens die steeds elke 30 dagen worden vernieuwd. Het platform bevat daarnaast een tool voor prospecting waarmee gebruikers toegang krijgen tot 200 miljoen contactpersonen. Zo kunnen ze parameters instellen om de ideale potentiële klanten te vinden.

Met de Enrichment-functie van Clearbit worden de nieuwste gegevens automatisch toegevoegd aan de contactpersonen in je CRM-database. De software zoekt ook deels zelf naar leads door bezoekers op de bedrijfswebsite te volgen. Clearbit kent vervolgens een score toe aan die leads en stuurt ze door naar de juiste verkoper.

Functies:

 • Leads vastleggen
 • Metrics van prestaties
 • Campagnebeheer
 • E-mailmarketing
 • Voorstellen genereren

HubSpot

Hubspot Sales Engagement Platform

Bron

HubSpot bevat vijf hubs: marketing, sales, klantenservice, tools voor contentbeheer en bedrijfsvoering. Net als Zendesk is dit een CRM-platform dat ook salestools bevat. De betrokkenheidsfunctie is te vinden in de saleshub van HubSpot.

HubSpot beschikt over een aanpasbare visuele pipeline, zodat gebruikers in realtime kunnen zien waar elke klant zich bevindt. Daarnaast houdt de software e-mails en telefoongesprekken bij, die automatisch in de CRM-database worden vastgelegd. HubSpot kan worden geïntegreerd met de meeste grote communicatiekanalen, waaronder e-mail en sociale media.

Functies:

 • Contactbeheer
 • Aanbevelingen volgen
 • Prognoses
 • Database van klanten
 • Leadbeheer

Zoho SalesIQ

Zoho SalesIQ Sales Engagement Platform

Bron

Zoho SalesIQ stamt af van Zoho CRM, een grotere CRM-database. Dit systeem is bedoeld om te worden geïntegreerd met een CRM-systeem en andere communicatiekanalen. De software is gericht op timing en verzamelt gegevens over klanten en leads met als doel heel precies vast te stellen op welk moment een verkoper het best contact kan opnemen.

Zoho SalesIQ bevat ook een livechatfunctie, zodat gebruikers in realtime met klanten kunnen communiceren. Daarnaast kunnen gebruikers een chatbot instellen en aanpassen waarmee klanten eenvoudige gesprekken kunnen voeren en waaraan ze niet al te ingewikkelde vragen kunnen stellen wanneer het hen uitkomt.

Functies:

 • Integraties van derden
 • Websitebezoekers volgen
 • Live chat
 • Content aanmaken
 • Rapportage/analyses

Apollo.io

Apollo.io Sales Engagement Platform

Bron

Apollo.io is voornamelijk bedoeld om verbeterpunten in de zakelijke werkwijzen van gebruikers in kaart te brengen voor bedrijven die meer deals willen sluiten. Door gegevens te verzamelen en te analyseren, worden gebruikers aangespoord nuttige werkwijzen te ontwikkelen en te gebruiken die de beste resultaten opleveren.

Met de tool voor het zoeken van potentiële klanten van Apollo.io kunnen gebruikers miljoenen potentiële contactpersonen doorzoeken. De software biedt daarnaast een integratie waarmee prospecting specifiek via LinkedIn kan plaatsvinden. De leads met de hoogste scores worden rechtstreeks aan een CRM-database toegevoegd.

Functies:

 • Beheer van oproeplijsten
 • Correlatieanalyse
 • Tools voor samenwerking
 • Prioritering
 • Tools voor prospecting

Freshsales

Freshsales Sales Engagement Platform

Bron

Freshsales is een platform dat verkopers bij het volledige proces ondersteunt, van het aantrekken van leads tot het sluiten van deals. Freshsales biedt een allesomvattend overzicht van de interacties van elke lead met de bedrijfscontent. Ook kunnen gebruikers aanpasbare webformulieren aanmaken om gegevens vast te leggen en kunnen ze interacties van gebruikers met webpagina’s en e-mails volgen.

Daarnaast is Freshsales bedoeld om terugkerende handelingen zo veel mogelijk te automatiseren. Het platform is voorzien van een AI-chatbot, genaamd Freddy, die in realtime met klanten kan praten. Verder bevat het platform tools voor interne samenwerking, zoals een integratie met Slack, waardoor teams soepeler met elkaar kunnen communiceren.

Functies:

 • Lead nurturing
 • Gegevensbeheer
 • Door gebeurtenissen getriggerde acties
 • Automatisering van workflows
 • Mobiele toegang

Mailshake

Mailshake Sales Engagement Platform

Bron

Mailshake kan worden geïntegreerd met de meeste populaire CRM-platforms. Het platform is erop gericht leads meteen nadat ze zijn ontdekt automatisch te benaderen.

Mailshake automatiseert en beheert uitgaande e-mailcampagnes en bevat personaliseringsmogelijkheden, binnen zowel de communicatie zelf als de communicatiereeksen. Daarnaast verzamelt de software gegevens over interacties van klanten en krijgen gebruikers te zien welke leads hun e-mails hebben bekeken en op bedrijfslinks hebben geklikt. Ook biedt Mailshake integraties met Outlook, G Suite, Slack en allerlei andere populaire communicatiekanalen.

Functies:

 • Dynamische content
 • Sjabloonbeheer
 • Abonneebeheer
 • Door gebeurtenissen getriggerde acties
 • Leadbeheer

Salesloft

Salesloft Sales Engagement Platform

Bron

Salesloft is zo ontworpen dat teams van grote organisaties soepeler kunnen samenwerken. Het platform beschikt over één dashboard met alle communicatiekanalen. Daarnaast kun je met één klik vanaf welk apparaat dan ook bellen of berichten sturen.

In de Modern Revenue Workspace, zoals het dashboard heet, komen geautomatiseerde handelingen, communicatie, playbooks en nog veel meer samen. Gebruikers kunnen een pipeline op maat en playbooks aanmaken, die ze vervolgens aan verkopers kunnen uitdelen om de uitstraling van het bedrijf te stroomlijnen. De software voorspelt daarnaast sales en bevat resultaatdashboards, zodat verkopers kunnen zien hoe ze het doen.

Functies:

 • Tools voor prospecting
 • Distributie van leads
 • Database van klanten
 • Interactie volgen
 • Afsprakenbeheer

Pipeline

Pipeline Sales Engagement Platform

Bron

Pipeline is ook een CRM-platform met nuttige functies voor contact tussen verkopers en potentiële klanten. Het is speciaal zo ontworpen dat kleine en middelgrote bedrijven deals sneller kunnen sluiten. De software biedt onbeperkte opslagruimte voor alle zakelijke documenten, gegevens en communicatie.

Met Pipeline kun je e-mailcampagnes organiseren en bijhouden welke klanten bedrijfscontent openen en downloaden. Teams kunnen ook intern binnen het systeem communiceren en de toestemmingsfunctie gebruiken, waarmee ze informatie met specifieke teamleden kunnen uitwisselen. Verder biedt Pipeline integraties met populaire zakelijke apps als G Suite en Quickbooks.

Functies:

 • Integratie interne chat
 • Leads beoordelen
 • Integratie met sociale media
 • Automatisering voor marketing
 • E-mailmarketing

Salesforce Sales Cloud

Salesforce Sales Cloud Sales Engagement Platform

Bron

Salesforce Sales Cloud, het gedeelte voor salesbetrokkenheid van het CRM-platform van Salesforce, is bedoeld om gegevens rechtstreeks uit je CRM-systeem te halen. Die gegevens worden vervolgens in de sales- en marketingprocessen opgenomen.

Salesforce verzamelt automatisch gegevens om bedrijfsoffertes en facturen aan te vullen met de juiste informatie. Ook kunnen gebruikers de producten volgen die aan hun deals gerelateerd zijn en schema’s instellen voor herbevoorrading. Verder verzamelt Salesforce gegevens voor het voorspellen en bijhouden van de voortgang en hebben gebruikers op hun mobiele telefoon toegang tot het platform, waardoor ze overal kunnen werken.

Functies:

 • Lead nurturing
 • E-mailmarketing
 • Pipelinebeheer
 • Prognoses
 • Dashboard met activiteiten

Hoe kies je het juiste platform voor salesbetrokkenheid?

Je moet op een aantal dingen letten wanneer je een platform voor salesbetrokkenheid kiest. Sta stil bij de volgende vragen, zodat je de juiste software voor je bedrijf kunt uitzoeken.

 • Gebruik je al een CRM-platform? En zo ja, kun je daar functies voor salesbetrokkenheid aan toevoegen?
 • Kun je een platform voor salesbetrokkenheid vinden dat je kunt integreren met de platforms (e-mail, CRM etc.) die je al gebruikt?
 • Hoe groot is je bedrijf? Sommige platforms zijn specifiek voor kleine of grote bedrijven bedoeld, terwijl andere flexibel zijn en met je kunnen meegroeien.
 • Welke functies van software voor salesbetrokkenheid zouden het nuttigst zijn voor jouw specifieke salesproces en klantenbestand?

Het kan spannend zijn om met een nieuw platform aan de slag gaan. Maar gelukkig bieden veel platforms tools en trainingsmateriaal, zodat je team zo snel mogelijk met de software kan leren werken.

Je kunt bijvoorbeeld extra letten op platforms die je gratis kunt uitproberen. Op die manier kunnen jij en je teamleden het systeem eerst testen om te zien of het bij jullie past voordat je een contract afsluit.

Veelgestelde vragen

Klaar om software voor salesbetrokkenheid uit te proberen?

Wil je software voor salesbetrokkenheid eens proberen? Zendesk Sell is een gebruiksvriendelijk platform met de beste functies voor salesbetrokkenheid.

Zendesk beschikt al over een effectieve CRM-database voor sales waaruit betrokkenheidstools informatie kunnen halen. En dankzij de toegankelijke interface kunnen gebruikers de betrokkenheid meteen gaan verbeteren.

Ben je wel nieuwsgierig, maar wil je niet meteen ergens aan vastzitten? Zendesk biedt een proefperiode van 14 dagen waarin je de tijdbesparende automatiseringsopties, pipelinetools en organisatorische functies kunt uitproberen.

Til je platform voor salesbetrokkenheid naar een hoger niveau met Zendesk Sell