Overslaan naar belangrijkste inhoud

Wat is een mobiele CRM-app? Aanbevelingen voor wie op zoek is naar een mobiel CRM-systeem

Met een mobiel CRM-systeem heb je je bedrijf altijd bij je.

Een uitgebreide gids over mobiele CRM-apps

Laatst gewijzigd 13 juni 2023

Met persoonlijke afspraken op locatie komen je verkopers het meest tot hun recht, maar die werkwijze kent ook nadelen. Als je teams niet op kantoor werken, moeten ze snel vragen kunnen beantwoorden en reacties kunnen vastleggen – net zo snel en effectief als wanneer ze wel op kantoor hadden gezeten. Daarom stappen veel salesteams over op mobiele CRM-software.

In deze gids leggen we je de basis van mobiele CRM-systemen uit. Daarna bespreken we de populairste mobiele salesapps en leggen we je uit hoe je voor jouw bedrijf de beste CRM-oplossing vindt.

Wat is een mobiel CRM-systeem?

Een mobiel CRM-systeem is een volledig functionele salesapplicatie voor op je mobiele apparaat. Hiermee kun je alle functies van je CRM-platform onderweg gebruiken. Niet iedere verkoper werkt aan een bureau. Maar ook als je niet op kantoor bent, wil je gewoon gebruik kunnen blijven maken van de functies en voordelen van je CRM-systeem. Met een mobiele CRM-app blijft je salesteam ook in het veld net zo productief en georganiseerd als op kantoor.

Mobile CRM Software

Waarom is een mobiel CRM-systeem zo belangrijk?

Met je CRM-systeem vereenvoudig je je salespipeline, beheer je contactpersonen en behoud je zicht op essentiële klantinformatie, allemaal via je computer. Maar niet iedere verkoper werkt kantoorgebonden. Je CRM-software voor sales moet je salesteam kunnen bijbenen – en dat bedoelen we bijna letterlijk.

Je salesmedewerkers zijn nog weleens onderweg om contact te leggen met leads en klanten. Ze hebben bij dat soort uitstapjes een snelle en efficiënte manier nodig om belangrijke contactmomenten met de klant vast te leggen. Belangrijke informatie, zoals voorkeuren en resultaten van een bijeenkomst, kan kwijt of vergeten raken als je die pas in het systeem zet zodra je weer terug bent op kantoor.

Sommige salesmedewerkers schrijven daarom alles maar op in notitieboekjes of spreadsheets. Maar dan moeten ze al die informatie later nog steeds in het CRM-systeem invoeren. Dat soort dubbel werk is heel foutgevoelig.

Met een mobiele CRM-app heeft de niet-kantoorgebonden salesmedewerker alle functies van het CRM-systeem op een computer in handen, waardoor belangrijke informatie meteen op de juiste plek belandt. Zo weet je zeker dat er niets zoekraakt en niemand extra uren draait om dezelfde informatie nógmaals te loggen. Bovendien krijgen je managers een preciezer beeld van wat er zich allemaal buiten het kantoor afspeelt, zonder dat ze individuele salesmedewerkers om nieuws hoeven te vragen.

Mobile CRM Software

Hoe werken mobiele CRM-systemen voor sales?

We gaan een blik werpen op voorbeelden van hoe een mobiele CRM-app kan bijdragen aan het behalen van quota en hogere productiviteit.

Voorbeeld 1: onderweg

Een verkoper heeft net een bijeenkomst bij een klant gehad en daar een aantal nieuwe producten geïntroduceerd. De klant leek wel geïnteresseerd, maar moest eerst nog overleggen met een collega. De verkoper is inmiddels onderweg naar een andere afspraak. Hij krijgt een telefoontje: het is de klant. De verkoper neemt op – de klant heeft goed nieuws. Zijn bedrijf wil nog drie exemplaren van het nieuwe product bestellen, ter voorbereiding op een groot evenement. De klant geeft veel belangrijke informatie, allemaal in één keer. De verkoper zit echter achter het stuur en kan niet al rijdend aantekeningen maken. Gelukkig geeft dat niets, want het gesprek wordt via de geïntegreerde belfunctie van de mobiele CRM-app vanzelf opgenomen. De verkoper luistert het gesprek later terug en verwerkt de bestelling, gerustgesteld in de wetenschap dat er geen enkel detail verloren is gegaan.

Voorbeeld 2: in kaart gebracht

Een verkoper is onderweg naar afspraken met verschillende huidige en potentiële klanten. Om de juiste route te vinden, gebruikt hij een mobiele CRM-app, zonder gedoe met kaarten en lijsten. Via GPS ziet hij een kaart met de locatie van al zijn afspraken. Na iedere bijeenkomst geeft de app automatisch aan dat de afspraak heeft plaatsgevonden en ook de uitkomst van de afspraak wordt genoteerd. Dankzij de tijd die hij heeft bespaard op het invoeren van adressen en het bijwerken van de lijst, kan hij meer afspraken op één dag inplannen.

Voorbeeld 3: verbinding verbroken

Een verkoper die regelmatig afspraken heeft in gebieden zonder mobiel bereik, is bij een klant op bezoek. Die wil een administratieve wijziging doorgeven, maar door de slechte ontvangst is de klant bang dat de wijziging niet goed wordt doorgevoerd. Gelukkig kan de verkoper via de mobiele CRM-app gegevens ook offline beheren. Ook zonder internetverbinding is dat mogelijk. De klant weet zo zeker dat alle informatie juist wordt verwerkt. Bovendien hoeft de verkoper achteraf geen tijd meer te besteden aan het doorvoeren van de wijziging.

Wat zijn de voordelen van mobiele CRM-software?

Met mobiele salestools kun je alles wat je op een computer doet ook gewoon op je mobiele apparaat doen. En als je onderweg van alle CRM-functies gebruik kunt maken, profiteer je van meer flexibiliteit en vrijheid – met daarbij ook nog de volgende voordelen.

 • Altijd toegang tot je gegevens
  Of je nu even de pipeline wilt doornemen, de prestatiecijfers wilt bekijken of een contactpersoon wilt opzoeken, met mobiele CRM-software wordt het mogelijk. Je krijgt de informatie die je nodig hebt, zonder dat je terug hoeft naar je computer.
 • Meer responsiviteit
  Met een mobiele CRM-app kunnen verkopers meteen reageren. Contact met kantoor hoeft nooit meer te wachten totdat ze weer terug zijn. En dankzij de belintegraties kun je gesprekken tijdens de buitendienst alsnog vastleggen en van tags voorzien. Er raakt geen informatie verloren en je hebt ook geen dubbele invoerwerkzaamheden.
 • Alle taken goed in beeld
  Afspraken inplannen, e-mails versturen, bestelbevestigingen doorgeven, je dagelijkse takenlijst afwerken … Een verkoper kan dat allemaal onderweg doen, zonder stress of chaos.
 • Minder tijdverspilling
  Met een mobiel CRM-platform voor sales verminder je de hoeveelheid werk die je te wachten staat zodra je weer op kantoor bent. Daardoor krijg je zo veel mogelijk voor elkaar én kun je overbodige taken wegnemen.
 • Verhoog je klantbehoud
  Met mobiele CRM-apps voor sales kunnen klanten vaker contact opnemen met verkopers, waardoor ze sneller en efficiënter worden geholpen. Dat vertaalt zich weer in meer klanttevredenheid, wat zich uit in trouwe klanten. Ze hebben immers minder aanleiding om bij je weg te gaan en de concurrent op te zoeken.
 • Meer winst
  Als je team snel kan schakelen en meteen, op basis van gegevens, beslissingen kan nemen, weten ze ook meer deals binnen te halen. Dat scheelt weer tijd. Bovendien kunnen je teamleden vanaf hun mobiele apparaat al hun salesactiviteiten op orde houden. Zo kunnen ze de geijkte obstakels op weg naar succes mooi vermijden.

  Wat hebben klanten aan een mobiele CRM-app?


  Met een mobiele CRM-app beschikken je verkopers over een manier om snel te handelen, vragen te beantwoorden en bestellingen te verwerken. Ook als ze onderweg zijn. Voor klanten brengt dat veel gemoedsrust. Klanten weten nooit wat er zich achter de schermen allemaal afspeelt – het enige wat ze weten, is dat de service goed is.

  Wat hebben medewerkers aan een mobiele CRM-app??


  Met een mobiel CRM-systeem hebben medewerkers meer mogelijkheden om buiten het kantoor hun werk te doen. Tot voor kort betekende werken op afstand dat je het even zonder waardevolle hulpmiddelen moest stellen, maar die tijd is inmiddels voorbij. Verkoopteams kunnen nu hun volledige salestoolkit meenemen. Ze kunnen een deal net zo snel en efficiënt sluiten als op kantoor.

Wat voor functies heeft mobiele CRM-software voor sales?

 • Dashboard met sales-KPI’s: Een centraal overzicht met activiteitsgrafieken, statistieken, rapporten en doelen. Sommige dashboards werken volledig interactief. Met één tik op het scherm kun je meteen alle onderliggende gegevens inzien, waarbij je diepgravender inzicht krijgt in de cijfers op je scherm.
 • Visuele pipeline: Profiteer van een volledig overzicht van leads in je pipeline. Daarmee neem je betere beslissingen over dagelijkse taken. Bovendien leg je zo meteen mogelijke knelpunten bloot, zodat je daar je aandacht op kunt richten.
 • CRM-systeem voor contactbeheer: Houd je contactpersonenadministratie strak op orde, ook als je niet op kantoor bent. Terwijl je op locatie met klanten afspreekt, noteer je belangrijke overwegingen meteen op je mobiele apparaat. Dat betekent dus ook geen gedoe met blocnotes die je later weer moet overtikken in het systeem.
 • Integraties: Koppel je mobiele CRM-software aan andere apps die je al gebruikt, zoals agenda’s, e-mail en sociale media. Zo kun je moeiteloos informatie delen en functies gebruiken.
 • Taakbeheer: Houd zicht op je dagelijkse activiteiten, zonder dat je blocnotes en agenda’s hoeft mee te slepen. Stel meldingen in zodat je taken niet over het hoofd ziet – ook niet als je net een drukke reis achter de rug hebt of met een klant koffie zit te drinken.
  Maatwerk: Bepaal zelf precies welke functies van de app je wilt zien. Zo staat er op je scherm alleen de informatie waar je iets mee kunt.
 • Messaging: Blijf via appmessaging in contact met klanten, managers en teamleden, zodat je gemakkelijk belangrijke informatie over afspraken, deals en doelen kunt delen en opslaan.

Hoe integreer je een mobiele CRM-app?

Mobiele CRM-apps zijn voor iOS te downloaden in de App Store en voor Android via Google Play. Ook al heb je op dit moment nog geen CRM-systeem, dan nog kun je de meeste apps rechtstreeks downloaden en meteen een gratis proeflicentie afnemen. Zo kun je allerlei gratis CRM-software eerst uitproberen voordat je uiteindelijk de knoop doorhakt.

De 10 beste CRM-apps en -oplossingen

Zendesk Sell

Zendesk Sell Mobile CRM

Zendesk biedt momenteel de best beoordeelde mobiele CRM-app voor iOS en Android voor salesteams die ook onderweg zaken willen kunnen blijven doen. Met standaard naadloze mobiele functies biedt Zendesk alle voordelen van een compleet CRM-systeem – maar dan op handformaat. En het werkt allemaal ook gewoon onderweg. Je kunt de app offline gebruiken, waardoor ook gebieden met weinig bereik je niet kunnen belemmeren in je werk.

De mobiele CRM-app van Zendesk is speciaal ontworpen voor naadloze mobiliteit en zit tjokvol effectieve functies. Van uitgebreide mobiele rapporten over prestatiecijfers tot prognoses en pipelineanalyses, met deze CRM-platforms mis je niets van de actie. Het maakt niet uit of je in de file staat of dat je ergens in een dorpscafeetje een afspraak hebt. Dankzij GPS kunnen je verkopers snel de resultaten van afspraken binnen een uitgekamd verkoopgebied vastleggen. Er gaat geen enkel detail verloren. De app van Zendesk wordt ook geroemd om de gebruiksvriendelijke interface, waardoor je ’m gemakkelijk kunt gebruiken.

Functies:

Agile CRM

Agile Mobile CRM

Bron

Agile CRM bestaat uit een mobiele app, verkrijgbaar voor iOS en Android, met een intuïtief dashboard, mogelijkheden voor contactbeheer en inplanfuncties voor afspraken. Vanuit het mobiele dashboard kunnen gebruikers de salesproductiviteit volgen, recente contactpersonen bekijken, deals inzien en aankomende taken opvragen.

Als onderdeel van de mobiele functie voor meer sales kunnen gebruikers van Agile CRM relevante mijlpalen aanpassen en een rechtstreeks beeld van de voortang met leads bekijken. Dankzij de synchronisatie met Google Agenda kunnen ze bovendien gemakkelijk zicht houden op afspraken en bijeenkomsten.

Functies:

 • Dashboard
 • Contactbeheer
 • Automatisering voor marketing
 • Dealbeheer
 • Gamificatie
 • Tickets
 • Slimme weergaven
 • Projectmanagement

Pipedrive

Pipedrive Mobile CRM

Bron

Met zijn mobiele CRM-app belooft Pipedrive maximale salesproductiviteit, ook buiten het kantoor. Als gebruiker kun je je gegevens zowel online als offline inzien. Bovendien profiteer je van handige procesmeldingen en automatische synchronisaties, wat een lichtere administratieve last aan het eind van de werkdag betekent.

Je kunt ’s ochtends meteen aankomende afspraken en gesprekken bekijken. Zo zie je meteen wat de dag voor je in petto heeft. Er zit ook een handige zoekbalk bij waarmee je wat voor informatie dan ook kunt opvragen, zoals contactgegevens van leads en een overzicht van verkoopprocessen. Ten slotte laat Pipedrive zich synchroniseren met veel gebruikte mobiele tools als Google Maps, WhatsApp en Outlook.

Functies:

 • Caller ID
 • Gesprekslogs
 • Focusweergave
 • Integraties
 • Synchronisatie van gespreksnotities
 • Synchronisatie met Google Drive

Zoho CRM

Zoho Mobile CRM

Bron

De mobiele CRM-app van Zoho CRM kan je altijd bijbenen, waar je ook naartoe gaat. Met deze mobiele CRM-app voor sales kun je dagelijkse taken bijhouden, contact leggen met leads, je planning beheren en zicht houden op het contact met klanten – en dat allemaal vanuit één locatie.

Met de RouteIQ-functie plan je routes naar de locatie van een afspraak. Na afloop van de afspraak zie je met de ‘Near Me’-functie welke andere leads en klanten er bij je in de buurt zijn. Vervolgens kun je via de app rechtstreeks een route laten berekenen. Je kunt aangeven dat je een locatie hebt bereikt, aantekeningen over afspraken maken en met andere teamleden samenwerken, zodat ze weten waar je allemaal mee bezig bent.

Functies:

 • Gesprekslogs
 • Dashboard
 • Gegevenssynchronisatie
 • Contactbeheer
 • Leadbeheer
 • Spraaknotities

HubSpot

HubSpot Mobile CRM

Bron

De mobiele CRM-app van HubSpot is ideaal voor wie CRM-beheer met zich mee wil kunnen nemen. Er zitten functies in waarmee je taken en meldingen kunt instellen, contactpersonen bekijkt en warme leads vindt. HubSpot belooft een fikse toename van de productiviteit, zonder dat je daarbij belangrijke deals misloopt.

Met het nieuwe HubSpot-toetsenbord kun je verkoopmateriaal vanuit welke app dan ook delen. Je ziet ook uitgebreide informatie over inkomende oproepen, een livechat en een dicteerfunctie voor aantekeningen. Onderweg verzamelde gegevens worden automatisch gesynchroniseerd met je CRM-systeem op kantoor. Zo weet je team altijd waar je mee bezig bent.

Functies:

 • Live chat
 • E-mailsjablonen
 • Contactbeheer
 • Taakbeheer
 • Caller ID

Freshsales

Freshsales Mobile CRM

Bron

Freshsales biedt een mobiele CRM-app met alle standaardfuncties, zoals contact- en leadbeheer. Je kunt er je salesactiviteiten mee volgen, essentiële informatie over deals inzien en gegevens opvragen – ook als je geen verbinding met internet hebt. Daarnaast kun je onderweg vervolgafspraken inplannen en tussen afspraken door snel informatie bijwerken. Dat bespaart je later weer tijd.

Dankzij de incheckfunctie kunnen gebruikers van de mobiele Freshsales CRM-app voor sales ook zonder internetverbinding hun aanwezigheid doorgeven. Vervolgens kunnen ze, na de afspraak, het resultaat ervan vastleggen en handige aantekeningen maken. Ten slotte kunnen gebruikers bekijken welke taken al af hadden moeten zijn, houden ze zicht op allerlei andere belangrijke informatie, rechtstreeks vanaf hun mobiele apparaat, en kunnen ze vanuit een ontvangen melding meteen actie ondernemen.

Functies:

 • Pushmeldingen
 • Contactbeheer
 • Activiteit volgen
 • Metrics van prestaties
 • Telefonie

Salesforce

Salesforce Mobile CRM

Bron

Salesforce biedt een mobiele CRM-oplossing voor sales waarmee je ook zonder programmeerervaring de app helemaal naar wens kunt inrichten. De app, die meerdere platforms omvat, zit bij iedere Salesforce-licentie inbegrepen. Je kunt ’m op een smartphone of tablet gebruiken. Dankzij de offline functionaliteit hoef je je geen zorgen te maken over slechte ontvangst, hetzij voor je telefoon of je apparaat.

Tot de meest geliefde functies van de mobiele CRM-app van Salesforce behoort Einstein Analytics, waarmee je allerlei nuttige kansen blootlegt en aanbevelingen ontvangt. En met de Einstein Voice Assistant maak je aantekeningen en creëer je nieuwe taken.

Functies:

 • Aanpassingen
 • Gepersonaliseerde navigatie
 • Contactbeheer
 • Leadbeheer
 • Dashboard

Keap

Keap Mobile CRM

Bron

Met de mobiele CRM-app van Keap heb je belangrijke klantgegevens binnen handbereik, volg je taken en maak je aantekeningen over het contact met leads. Je kunt een tweede, zakelijk telefoonnummer toevoegen waarmee je onbeperkt kunt bellen en sms’en. Zo houd je je privénummer afgeschermd van je zakelijke contacten.

De mobiele app van Keap is minder functierijk dan de apps van de concurrenten op deze lijst. Toch kun je nog steeds contacten beheren, aantekeningen maken, berichten versturen en zien wie je belt. Met de app kun je een gepersonaliseerd mobiel telefoonnummer aanmaken – een nummer dat klanten extra gemakkelijk onthouden – en automatische antwoorden instellen voor wanneer je het druk hebt.

Functies:

 • Contactbeheer
 • Gepersonaliseerd mobiel telefoonnummer
 • Automatische antwoorden
 • Scanner voor visitekaartjes
 • Afsprakenplanner

Copper

Copper Mobile CRM

Bron

De mobiele CRM-oplossing van Copper voor G Suite maakt klantcontact kinderspel. Je kunt de status van deals bekijken, collega’s inlichten over afspraken met klanten en nieuwe contactpersonen direct na kennismaking toevoegen. Bovendien zie je meteen een visuele pipeline op je scherm, die je kunt bekijken, sorteren en filteren. Zo zie je precies hoe het er met een deal voor staat.

Leg aantekeningen en activiteiten via de microfoon op je apparaat vast zodat je met je handen vrij de voortgang kunt bijhouden. Dankzij automatische synchronisatie kun je informatie rechtstreeks naar het CRM-platform van je bedrijf doorsturen, waardoor je aan gegevensinvoer nooit meer dubbel werk hebt.

Functies:

 • Ingebouwde G Suite-integratie
 • Automatische workflow
 • Dashboard
 • Rapporten en analyses
 • Leaderboards

SalesNOW

SalesNOW Mobile CRM

Bron

De mobiele SalesNOW-app voor CRM is verkrijgbaar voor iOS, Android en Blackberry. De app omvat nuttige functies als geolocatie, mobiele documenten en visuele rapportages. Net als apps van veel andere concurrenten werkt SalesNOW ook offline, wat handig is voor wie in afgelegen buitengebieden aan het werk is. De app biedt bovendien de mogelijkheid om met aangepaste velden en instellingen te werken.

Dankzij de visuele rapporten hebben salesteams ook onderweg meteen toegang tot salesrapporten. Ze zien dan bijvoorbeeld meteen de salestrechter of salesgeschiedenis. Je kunt de rapporten rechtstreeks op mobiele apparaten opslaan, zodat je er snel bij kunt. En dankzij mobiele documenten kun je als gebruiker ook voorstellen en specificatiebladen opslaan, zodat je die tijdens een bespreking snel kunt terugvinden.

Functies:

 • Rapporten en analyses
 • Prognoses
 • Integraties
 • Geolocatie
 • Offline toegang

Hoe kies je het juiste mobiele CRM-systeem?

Wil je het beste mobiele CRM-systeem voor je bedrijf kiezen, ga dan niet blindelings voor de app met de meeste functies of downloads. Stel jezelf de volgende belangrijke vragen over jouw unieke bedrijfsmodel, zodat je zeker bent van de juiste keuze:

 • Werk je met verkopers die vaak niet op kantoor zijn?
 • Welke slimme CRM-werkwijzen gebruik je nu al? Kun je dat ook buiten het kantoor om laten doen?
 • Hoe vinden je verkopers op dit moment de weg naar hun afspraken?
 • Hoe vaak reizen je verkopers naar gebieden zonder goede ontvangst?
 • Hoeveel medewerkers omvat je bedrijf nu?
 • Hoeveel gegevens verwerken je verkopers op een normale dag?
 • Verwacht je dat je verkopers de komende 3 tot 5 jaar andere ondersteuning nodig gaan hebben?
 • Wat is het verschil tussen ERP en CRM? En moet je in beide investeren?

Op welke mobiele CRM-app je oog uiteindelijk ook mag vallen, bedenk wel dat de app de beoogde groei moet kunnen bijbenen. Het is verspilde tijd en moeite om je team nu de ene app te laten leren kennen als die app de verwachte volumes van de komende paar jaar niet aankan. Denk ook aan trainingen en ondersteuning die de appleverancier aanbiedt. Dat kan fijn zijn als je team graag een handje hulp krijgt bij het leren werken met de app.

Veelgestelde vragen

Probeer een branchebepalend CRM-systeem gratis uit

Volg het voorbeeld van de duizenden bedrijven die Zendesk Sell al inzetten om de efficiëntie te verhogen, de productiviteit van verkopers te versterken en de aankoopervaring te optimaliseren.

Meld je vandaag nog aan en probeer de transformatieve saleservaring zelf uit.

Breng je rapporten naar een hoger niveau met Sell