Overslaan naar belangrijkste inhoud

CRM-systemen voor kleine bedrijven

In de wereld van CRM-software bestaan er geen pasklare oplossingen. Kies de juiste CRM-optie voor jouw kleine bedrijf.

Een gids om de beste CRM-systemen voor kleine bedrijven te vinden

Laatst gewijzigd 23 januari 2024

Als ondernemer ben je net zo goed klant. Dat betekent dat je, misschien zelfs buiten je bewuste waarneming om, te maken hebt gehad met CRM-management en de software die daarvoor wordt gebruikt. Apple, Coca-Cola, Amazon, Wells Fargo, Activision en zo ongeveer iedere andere grote organisatie werkt met CRM-software om miljoenen klanten te bedienen. Dat betekent echter niet dat een CRM-systeem voor minder grote bedrijven irrelevant is.

Plottwist: ook zonder klantenbestand dat in de miljoenen loopt heb je baat bij CRM-software. Of je nu veel of weinig klanten hebt, als je een CRM-proces in je dagelijkse workflow opneemt, geef je je bedrijf een flinke impuls. In deze gids beantwoorden we de meest brandende vragen over CRM-software voor kleine bedrijven. We gaan in op het volgende:

Wat is een CRM-systeem voor kleine bedrijven?

Met CRM-software (Customer Relationship Management) laat je je bedrijf groeien en onderhoud je een winstgevende band met je klanten. Als je even op internet zoekt, stuit je algauw op honderden CRM-aanbieders en allerlei nuttige functies. Maar als je een klein bedrijf runt, heb je die functierijkdom helemaal niet nodig. En: je wilt er ook niet voor betalen.

CRM-software voor kleine bedrijven is juist ontworpen met jouw klanten, salesapp en saleswerkwijze in het achterhoofd en bevat dan ook geen functies die alleen maar in de weg zitten en nodeloos geld kosten.

Bij het contact met de klant gebruiken veel kleine bedrijven vooral wat ze al kennen: spreadsheets, agenda’s, e-mails en, als het niet anders kan, het menselijk geheugen. En hoewel je daar in het begin voldoende mee vooruit kunt, lever je op den duur echt wel ergens op in. Met CRM-software kun je alles wat met klantrelaties te maken heeft vanuit één platform beheren en loop je minder risico op menselijke fouten, die het contact tussen jou en je klanten kunnen belemmeren.

CRM-platforms voor grote organisaties zitten vaak vol met functies als ‘business intelligence’ en callcenterbeheer. Vaak heb je een speciaal IT-team nodig om die functies überhaupt te gebruiken. Maar CRM-systemen voor kleine bedrijven zijn veel eenvoudiger in het gebruik. Ze zijn speciaal ontworpen om te kunnen worden vervlochten met de middelen die je nu al gebruikt. Je krijgt dus alleen de functies die je wilt en kunt gebruiken, met daarbij nog speelruimte voor groei.

Dankzij betere toegang tot gegevens, een duidelijker overzicht en een breder beeld van het gehele klanttraject, van leadfase tot conversie, kunnen ook kleinere bedrijven net zo efficiënt te werk gaan als grote bedrijven.

Wat hebben kleine bedrijven aan een CRM-tool?

Of je nu aan het roer van een klein bedrijf staat, een start-up runt of een eenmanszaak hebt, alle teamleden moeten goed hun werk kunnen doen. Datzelfde geldt voor CRM-software: het is de bedoeling dat alledaagse taken daarmee makkelijker verlopen, zonder dat je team er meer energie in moet steken.

Hier vind je een aantal voorbeelden van hoe je salesgerichte CRM-software kun inzetten voor het reilen en zeilen van je kleine bedrijf.

Leer je klanten kennen – en ontdek wat ze willen

Je klanten zijn niet zomaar jouw klanten. Misschien heb je een beetje een idee van de redenen dat je product goed aanslaat bij de ene doelgroep en bij de andere juist niet, maar veel liever weet je dat zeker. Zonder de harde cijfers over wat je klanten precies beweegt, beschik je ook niet over waardevolle inzichten waarmee je bestaande klanten bij je houdt en nieuwe klanten aan je bindt.

Met CRM-software kun je klantinformatie uit verschillende kanalen winnen: websites, sociale media, telefonisch contact en ga zo maar door. Als je al die gegevens op één plek bewaart en kunt inzien, kan je gehele team beter doen wat het moet doen: klanten helpen en op hun behoeften anticiperen. En als je weet wie je klanten zijn, krijg je een veel beter beeld van je klanten in het algemeen.

Minder menselijke fouten

Ook al bestaat je gehele team uit toptalenten die alles nauwkeurig vastleggen, op een gegeven moment ga je ergens een keer iets kwijtraken. En als iemand het bedrijf verlaat of de IT te wensen overlaat, kan dat een deuk in je bedrijf slaan.

Het beste CRM-systeem voor kleine bedrijven zorgt ervoor dat de gevolgen van (onvermijdelijke) menselijke fouten meevallen doordat het klantcontact automatisch wordt gelogd en al de bijbehorende gegevens centraal zijn opgeslagen. En met een CRM-systeem in de cloud is die informatie altijd en overal voor je team inzichtelijk.

Personaliseer je berichten

Mond-tot-mondreclame is leuk, maar blijft niet eindeloos zijn vruchten afwerpen. Met een website en zichtbaarheid op sociale netwerken verbreed je je netwerk, terwijl je met CRM-software haarfijn kunt afstemmen op wie al die moeite precies wordt gericht.

Je hoeft geen hele marketingmachine op te tuigen om jezelf bij de juiste mensen in de kijker te spelen. Met gegevensgestuurde klantinzichten, waar je dankzij je CRM-systeem over beschikt, kan de collega die zich over je marketing ontfermt gepersonaliseerde berichtgeving de deur uitdoen die goed op de beoogde doelgroep overkomt. Bovendien kun je zo precies zien welke campagnes goed draaien en welke niet, waardoor je je marketing stapje voor stapje naar een hoger niveau kunt tillen.

Verminder kosten

CRM-software is niet gratis, maar met een goed CRM-systeem voor kleine bedrijven bespaar je uiteindelijk geld.

Wie tijd verspilt, verspilt immers ook geld – en de meeste kleine bedrijven kunnen zich geen extra kosten veroorloven om elke dag weer allerlei tijdrovende brandjes te blussen. Met een CRM-systeem voor kleine bedrijven kun je repetitieve taken automatiseren, waardoor je tijd overhoudt om meer omzet te boeken. Daar komt nog bij dat als je al je gegevens op één plek hebt, teamleden ook niet de hele tijd hoeven te mailen en wachten. Met actuele gegevens kunnen ze immers altijd meteen aan de slag.

Creëer ruimte voor groei

Iedereen wil zijn bedrijf natuurlijk laten groeien, maar nieuwe klanten winnen of je productassortiment uitbreiden is vergeefse moeite als je niet over de tijd en mankracht beschikt om de extra werklast om te vangen. Zonder CRM-systeem voor je klantcontact bereikt je team snel zijn grenzen, wat weer gepaard gaat met burn-outs, fouten en ontevreden klanten.

Met een CRM-systeem maak je een efficiëntieslag in de dagelijkse gang van zaken binnen je bedrijf, waardoor je team meer tijd en energie overhoudt om met leads aan de slag te gaan, je dienstenportfolio uit te breiden en interessante producten of aanbiedingen te ontwikkelen.

Wat voor CRM-functies hebben kleine bedrijven nodig?

CRM-software heeft soms heel wat toeters en bellen, maar de op kleine bedrijven gerichte varianten zijn vaak een stuk soberder geoutilleerd. De beste CRM-tools voor kleine bedrijven zijn volledig gericht op het vereenvoudigen van taken die je nu toch al doet. Let bij je zoektocht naar de beste CRM-software voor kleine bedrijven vooral op de volgende onmisbare functies:

Contactbeheer voor kleine bedrijven

CRM-software vormt in de basis vooral een manier om slimmer met je contactpersonenlijsten om te gaan. Het is als het ware het ultieme adresboek. Je slaat er immers niet alleen telefoonnummers, e-mail- en woonadressen in op, maar ook socialemedia-accounts, contactgerelateerde aantekeningen, de aankoopgeschiedenis en demografische gegevens.

Met deze informatie kun je je contactpersonenlijst gemakkelijk in verschillende segmenten opdelen, die je dan weer kunt aangrijpen om bij een nieuwe kortingsactie of productlancering haarfijn specifieke groepen klanten te benaderen. En met opslag in de cloud kan je gehele team altijd en overal contactpersonen aan de lijst toevoegen. Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken over warme leads die ergens in een afzonderlijk spreadsheet liggen af te koelen.

Een strak en gebruiksvriendelijk CRM-dashboard

Je CRM-dashboard vormt een grafische weergave van al je bedrijfsactiviteiten. Je kunt er gemakkelijk doelen, contactpersonen en statistieken in kwijt, bijvoorbeeld in de vorm van grafieken, rapporten en kaarten. Het dashboard biedt je een totaaloverzicht van de belangrijkste en meest verse CRM-gegevens, waardoor je altijd weet hoe de vlag er binnen je bedrijf bij hangt.

CRM Dashboard Zendesk

Dashboards laten zich helemaal naar je voorkeuren aanpassen aan jouw unieke salesproces. En aangezien niet iedereen er baat bij heeft dat alle gegevens altijd in hun gehele volledigheid worden getoond, kunnen medewerkers precies kiezen wat ze in hun dashboard willen terugzien.

E-mailmarketing

E-mailmarketing vormt een essentieel onderdeel van CRM-systemen voor kleine bedrijven. Hiermee kun je namelijk precies op het juiste moment e-mails versturen naar leads en klanten. Bovendien kun je dankzij de kant-en-klare sjablonen gemakkelijk marketingcampagnes opzetten. Met de monitorfuncties zie je vervolgens precies welke campagnes het goed doen en welke tegenvallen. Ten slotte kun je met externe integraties je platform synchroniseren met veelgebruikte e-mailapps als Google en Outlook. Het maakt dus niet uit hoe je klanten hun mailtjes ontvangen: jouw berichten komen sowieso aan.

Planmogelijkheden en meldingen

Als je in je agenda een taak met deadline noteert, laat je agenda je niet tijdig weten dat de deadline nadert. Maar met eenvoudige planmogelijkheden en meldingen geef je ieder teamlid als het ware een persoonlijke assistent, die precies laat weten wanneer belangrijke afspraken er aankomen en welke taken er precies moeten worden gedaan.

Gegevens verzamelen en beheren

Waar je je gegevens ook vandaan haalt – van handmatig ingevulde formulieren tot landingspagina’s – het is slim om van al je klanten een profiel op te stellen zodra ze in je trechter komen. Maar het is niet voldoende om gegevens alleen maar te verzamelen. Je moet die informatieberg ook goed op orde houden.

Met tools voor gegevensbeheer segmenteer je je contactpersonenlijsten, verwijder je dubbele aanmeldingen en fris je verouderde gegevens op. En nog belangrijker: je CRM-tools hebben allemaal ingebouwde beveiligingsfuncties, waardoor je gegevens goed zijn afgeschermd van hackers en lekkers.

De salespipeline en salestrechter

Een salespipeline en een salestrechter vormen twee kanten van dezelfde medaille. De salespipeline is in principe een overzicht van het klanttraject bezien vanuit de verkoopvertegenwoordiger, terwijl de salestrechter het perspectief vanuit de klant laat zien. De beste CRM-software voor kleine bedrijven moet je zowel een pipeline als een trechter kunnen laten zien.

CRM Sales Pipeline

Als je ziet hoeveel klanten er in de pipeline en trechter zitten, weet je ook precies in hoeverre je je doelen gaat behalen. En doordat je ook knelpunten ziet, weet je welke delen van de salescyclus je aandacht verdienen en aanpassingen vereisen.

Wat zijn de voordelen van CRM-systemen voor kleine bedrijven?

Een CRM-platform is een investering. Je moet dus wel weten wat je eruit wilt halen voordat je erin stapt. Of je nu een eenmanszaak runt of deel uitmaakt van een team, met de kracht van CRM-software in je dagelijkse gang van zaken profiteer je van een enorme productiviteitstoename en til je je bedrijf naar een hoger niveau.

Meer sales en winst

Uit onderzoek van Nucleus Research blijkt dat een CRM-systeem voor elke geïnvesteerde dollar zo’n $ 8,71 oplevert. Dat is weinig opzienbarend als je bedenkt dat inzicht in je klanten hogere conversie oplevert.

CRM doet wonderen voor je omzet doordat je een hechtere band met je klant kunt smeden, up- en cross-sellingsmogelijkheden blootlegt en van mond-tot-mondreclame profiteert.

Blijere klanten

Ook in een wereld waarin enorme organisaties de scepter zwaaien, winkelen veel mensen graag nog bij de spreekwoordelijke buurtsuper. Als je je klanten een persoonlijke ervaring kunt bieden, voelen ze zich belangrijk in plaats van een nummertje in een systeem.

Maar: hoe fijn de klant je product ook vindt, als het contact met je bedrijf stroef verloopt, verpruts je het bij de klant en jaag je die rechtstreeks naar de concurrent. Met CRM-software smeed je een robuuste band met je klant, ook als je bedrijf groeit en nieuwe mensen aanneemt.

Betere samenwerking in je team

Je team heeft één doel: verkopen. Toch is het in de hectiek van het dagelijks leven zo gebeurd dat je de draad kwijtraakt. Neem nu communicatieve verkokering: daarbij delen mensen belangrijke informatie niet met elkaar – soms door chaos, soms doordat het erbij inschiet. De precieze oorzaak van die koker is niet zo relevant. Wat wel? De schadelijke gevolgen voor je bedrijf en interne relaties.

Met een CRM-systeem ga je verkokering tegen doordat iedereen gemakkelijk gegevens kan delen, waardoor er meer mogelijkheden ontstaan om de handen eens goed ineen te slaan. Als iedereen zicht blijft houden op het hoofddoel en zijn eigen, persoonlijke bijdrage daaraan, is de kans groter dat je mensen goed samenwerken en nuttige inzichten delen.

Effectievere marketingcampagnes

De consument van nu wordt van alle kanten bestookt met advertenties. Geen wonder dus dat marketeers continu op zoek zijn naar manieren om de concurrent voor te blijven. Met CRM-marketingtools kan je team gepersonaliseerde advertentiecampagnes opzetten die in al die ruis veel beter opvallen. Bovendien kunnen marketeers dankzij CRM-tools hun campagnes evalueren. Ze zien dan precies wat tot nieuwe klanten heeft geleid en wat niet. Dat levert op den duur een sterkere strategie en effectievere campagnes op.

Gegevensgestuurde rapportage en analyses

Als je een klein bedrijf runt, wil je weten wat wel werkt en wat niet, zodat je snel je bedrijfsvoering kunt aanpassen. Met informatie over je huidige salespipeline en slimme analyses in handen zie je precies waar verbeterpunten liggen. Zo weet je zeker dat je aanpassingen doet op basis van harde cijfers in plaats van op een gevoel.

De 10 beste CRM-systemen voor kleine bedrijven

Ben je op zoek bent naar het beste CRM-systeem voor kleine bedrijven? Zorg er dan voor dat je weet welke functies er bij verschillende prijspakketten zijn inbegrepen. Lang niet alle pakketten omvatten dezelfde functies. Ontbreken er functies die je wel wilt hebben? Sommige aanbieders geven je de mogelijkheid om modules aan te schaffen, waardoor je het uiteindelijke pakket kunt aankleden zoals je wilt.

Neem onze lijst met de beste CRM-systemen voor kleine bedrijven eens door.

1. Sell: Het salesgerichte CRM-systeem van Zendesk

Zendesk Sell CRM for small businesses

Zendesk Sell bestaat uit een effectief cloudplatform met een sales-CRM-component voor kleine bedrijven. Het platform werd onlangs nog geroemd in het Gartner Magic Quadrant CRM vanwege klantbetrokkenheid. De nadruk ligt op gebruiksvriendelijkheid en de meest effectieve CRM-werkwijzen. Als gebruiker weet je dus zeker dat je het platform goed gebruikt en dat je het overzicht behoudt.

Het platform is speciaal ontwikkeld voor gebruiksgemak en flexibiliteit. Zo ondersteunt het allerlei integraties met apps van derden en krachtige functies. Je kunt het platform aan iedere workflow aanpassen. Het bevat bovendien nuttige tools waarmee je nieuwe tevreden klanten vindt en bestaande klanten op hun wenken bedient. De beoogde doelgroep is de moderne verkoper, die met dit platform een van de beste opties voor kleine bedrijven in handen heeft.

Functies

Gratis proefperiode/abonnement:14 dagen gratis proefperiodeLaagste prijscategorie: $ 19/maand per gebruiker (jaarlijks gefactureerd)

2. Drip

Drip CRM

Bron

Drip is speciaal ontworpen voor webwinkels. Het platform bevat cloudfuncties en staat bekend om zijn tagfunctionaliteit, waarbij je aangepaste velden aan contactpersonen kunt toewijzen om zo je bestand op orde te houden. In tegenstelling tot CRM-systemen met abonnementsprijzen op basis van het aantal gebruikers binnen een bedrijf wordt bij Drip de prijs bepaald aan de hand van het aantal abonnees dat je in je contactpersonenlijst hebt staan.

Functies

 • Geautomatiseerde workflows
 • Contentbeheer
 • Lijstsegmentatie
 • A/B-testen
 • Analyses/ROI-tracking
 • E-mailsjablonen
 • Dashboard
 • Tagging

Gratis proefperiode/abonnement:14 dagen gratis proefperiodeLaagste prijscategorie: $ 19/maand voor 1–500 abonnees

3. Sendinblue

Sendinblue CRM

Bron

Sendinblue is een cloudtool voor e-mailmarketing en automatisering. Gebruikers werken met kant-en-klare sjablonen en kunnen gemakkelijk e-mails ontwerpen en opstellen. De AI in Sendinblue berekent het ideale moment om je e-mails te versturen. Bovendien laat het systeem zich integreren met webwinkelplatforms als WordPress, Shopify en WooCommerce.

De prijzen worden niet op basis van het aantal contactpersonen berekend, maar op basis van het aantal verzonden e-mails per maand.

Functies

 • Automatisering voor marketing
 • Landingspagina’s/online formulieren
 • A/B-testen
 • Analyses/ROI-tracking
 • Databases voor contactpersonen
 • Druppelcampagnes
 • Abonneebeheer
 • Segmentatie

Gratis proefperiode/abonnement: gratis abonnement voor maximaal 9000 e-mails per maandLaagste prijscategorie: $ 25/maand voor maximaal 10.000 e-mails

4. Constant Contact

Constant Contact CRM

Bron

E-mailmarketingaanbieder Constant Contact richt zich specifiek op webwinkels. Als gebruiker kun je digitale tijdschriften, e-mailcoupons en campagnes voor op sociale media maken. Met die laatste haal je dan leads binnen via bijvoorbeeld Facebook en Instagram. Het CDN (Content Delivery Network) van Constant Contact omvat ook een websitebouwer met AI, waarmee je webwinkelsites kunt bouwen. De hoogte van het abonnementsgeld wordt bepaald op basis van het aantal contactpersonen in je lijst.

Functies

 • A/B-testen
 • Analyses/ROI-tracking
 • Afbeeldingenbibliotheek
 • Social marketing
 • Databases voor contactpersonen
 • Segmentatie
 • Landingspagina’s/online formulieren
 • Dashboard

Gratis proefperiode/abonnement: er is een gratis demo die je kunt uitproberenLaagste prijscategorie: $ 20/maand

5. Salesflare

Salesflare CRM

Bron

Salesflare is een CRM-systeem bedoeld voor kleine tot middelgrote b2b-bedrijven. Dit platform is gespecialiseerd in lead nurturing; je verzamelt klantgegevens via sociale media, e-mailhandtekeningen en openbare profielen als LinkedIn. Je kunt Salesflare aan je CRM-app en mobiele apparaten koppelen, zodat je het eerste contact en de daaropvolgende interacties waar je maar wilt kunt vastleggen.

Functies

 • Dashboards
 • Auto-responders
 • Contentbeheer
 • Pipelinebeheer
 • Druppelcampagnes
 • Lead nurturing
 • Projectmanagement
 • Integratie interne chat

Gratis proefperiode/abonnement:30 dagen gratis proefperiodeLaagste prijscategorie: $ 35/maand (maandelijks gefactureerd) of $ 29/maand (jaarlijks gefactureerd)

6. Zoho

Zoho CRM

Bron

Het cloudgebaseerde CRM-systeem Zoho is bedoeld voor mkb’ers en biedt integraties met ruim 500 zakelijke apps. De voornaamste functies zijn pipelinebeheer, salestrechters, beheer van marketingcampagnes en een gespreksassistent met AI. Naast CRM-software biedt Zoho ook een gamma aan andere apps, waaronder Workplace, Finance Plus, Creator Plus en IT Management.

Functies

 • Dashboard
 • Salesprognose
 • Rapportage/analyses
 • Segmentatie
 • Druppelcampagnes
 • Metrics van prestaties
 • Websitebezoekers tracken
 • Lead nurturing

Gratis proefperiode/abonnement: gratis editie voor maximaal 3 gebruikers, 15 dagen gratis proefperiodeLaagste prijscategorie: $ 14/maand per gebruiker

7. Pipedrive

Pipedrive CRM

Bron

Pipedrive is een online leadbeheerplatform dat je via een browser of mobiel apparaat kunt gebruiken. Het is ontworpen voor sales op basis van activiteiten en bevat CRM-tools voor kleine bedrijven als pipelinebeheer, planningen en lead tracking. Je kunt je abonnement tegen een meerprijs uitbreiden met de LeadBooster-service, die onder andere een chatbox, livechat, online formulieren en prospectingfuncties omvat.

Functies

 • Agenda/herinneringssysteem
 • Beheer van verloop
 • Campagnebeheer
 • Databases voor contactpersonen
 • Dashboard
 • Tools voor prospecting
 • Lead nurturing
 • Volgen van interactie

Gratis proefperiode/abonnement:30 dagen gratis proefperiodeLaagste prijscategorie: $ 12,50/maand (jaarlijks gefactureerd) of $ 18/maand (maandelijks gefactureerd)

8. Freshworks

Zoho CRM

Bron

Freshworks begon ooit als Freshsales en is inmiddels uitgegroeid tot een ware CRM-applicatie voor het mkb en grote bedrijven. Freshworks biedt leadscores met AI en standaardintegraties met externe apps. Het instappakket voor kleine bedrijven omvat basisfuncties als contactbeheer, online formulieren, websiteverkeer volgen en een visuele salespipeline. De gebruiker kan ook modules toevoegen, zoals optimalisatie van de conversie en marketingcontactpersonen.

Functies

 • A/B-testen
 • Analyses/ROI-tracking
 • Campagnebeheer
 • Segmentatie
 • Volgen van websiteverkeer
 • Auto-responders
 • E-mailmarketing
 • Pipelinebeheer

Gratis proefperiode/abonnement:21 dagen gratis proefperiodeLaagste prijscategorie: $ 29/maand (jaarlijks gefactureerd) of $ 35/maand (maandelijks gefactureerd)

9. Keap

Keap CRM

Bron

Keap is een CRM-systeem voor sales en marketing met integraties met ruim 2500 veelgebruikte zakelijke apps, zoals Zapier, WordPress, AdEspresso en Instapage. Dit systeem is speciaal bedoeld voor de minder technisch onderlegde gebruiker die gewoon een eenvoudige interface en eenvoudige opties verwacht. Het platform bevat onder andere kant-en-klare e-mailsjablonen en tools voor automatisering.

Functies

 • Contentbeheer
 • Segmentatie
 • B2b-beheer
 • Interne formulieren
 • E-mailmarketing
 • Automatiseringen
 • Herinneringen
 • E-mailsynchronisatie (Google en Outlook)

Gratis proefperiode/abonnement:14 dagen gratis proefperiodeLaagste prijscategorie: $ 79/maand per gebruiker, maximaal 500 contactpersonen

10. ClickUp

ClickUp CRM

Bron

ClickUp is een CRM-platform waarmee kleine bedrijven allerlei taken kunnen beheren. De app ondersteunt standaard integraties met veelgebruikte apps als Dropbox, Slack en G Suite. Bovendien bevat ClickUp een aanpasbaar dashboard. Er is een gratis versie beschikbaar met maximaal 100 MB aan opslag en maximaal 100 automatiseringen per maand.

Functies

 • Facturering
 • Campagnebeheer
 • Dashboard
 • Metrics van prestaties
 • KPI’s monitoren
 • Contentbeheer
 • Backlogbeheer
 • Automatisering voor marketing

Gratis proefperiode/abonnement: gratis versie met maximaal 5 ruimtenLaagste prijscategorie: $ 5/maand (jaarlijks gefactureerd) of $ 9/maand (maandelijks gefactureerd)

Hoe kies je het beste CRM-systeem voor je kleine bedrijf?

Er zijn allerlei soorten CRM-software om uit te kiezen – en je wilt zeker niet op de bonnefooi een keuze maken. Hoe maak je de juiste keuze? Ga eerst het gesprek met je team aan en breng de behoeften van ieder teamlid in kaart. Zo kun je een CRM-strategie optuigen. Voor meer zicht op het ideale CRM-systeem voor jouw bedrijf kun je de volgende vragen gebruiken.

 • Hoeveel klanten bedien je nu?
 • Hoe ziet je ideale klant er uit?
 • Hoe verloopt het contact tussen jou en je klanten over het algemeen? Gaat dat persoonlijk, via sociale media of telefonisch?
 • Waar vind je momenteel leads en hoe wil je je bereik vergroten?
 • Wat voor repetitieve taken kosten je teamleden nu tijd en productiviteit?
 • Hoe goed zijn je teamleden in het leren kennen van nieuwe software? Is er iemand die graag het voortouw wil nemen wat betreft trainingen en instructies?
 • Wat voor andere apps gebruik je op dit moment voor je bedrijfsvoering?
 • Wat zijn je groeiplannen voor de toekomst?

Stel CRM-aanbieders vervolgens de volgende vragen, zodat ze je beter kunnen helpen:

 • Werkt jullie platform met de cloud, zodat mijn team overal kan werken?
 • Hoe is het platform beveiligd?
 • Kan ik functies toevoegen naarmate mijn bedrijf groeit?
 • Welke integraties met externe apps bieden jullie?
 • Hoe gebruiksvriendelijk is jullie software?
 • Wat voor ondersteuning bieden jullie als mijn team tegen obstakels aanloopt?
 • Bieden jullie trainingen?

Houd er rekening mee dat jouw bedrijf en klanten uniek zijn en dat je dus even goed moet gaan graven voordat je het juiste CRM-systeem vindt. Er zijn er een heleboel, maar lang niet alle opties voldoen aan je eisen.

Veelgestelde vragen over CRM-systemen voor kleine bedrijven

Je weet inmiddels wat een CRM-systeem voor je bedrijf kan betekenen, maar je hebt waarschijnlijk nog vragen. Hieronder vind je antwoord op veelgestelde vragen van bedrijfseigenaren die de zoektocht naar een CRM-platform zijn begonnen.

Probeer CRM-software voor je kleine bedrijf gratis uit

Zendesk is oorspronkelijk opgericht om de klant centraal te stellen – of je nu een eenmanszaak of een enorme organisatie runt. Hoeveel klanten je nu ook mag bedienen, ze dragen allemaal, stuk voor stuk bij aan je succes.

Daarom hebben we onze sales-CRM-software uitgerust met alle functies die je maar nodig hebt om klanten bij je te laten terugkomen. Probeer CRM-software 14 dagen gratis uit – zo krijg je zicht op een van de beste sales-CRM-systemen voor kleine bedrijven.

Wil je hier meer over lezen? Bekijk deze bronnen eens.

Ontdek welk Zendesk-pakket het beste werkt voor jouw gebruikers.