Overslaan naar belangrijkste inhoud

CRM voor start-ups

Geef je start-up een boost met alles-in-één CRM-software.

Een gids voor de beste CRM voor start-ups

Laatst gewijzigd 13 juni 2023

Elke onderneming, ongeacht de omvang of branche, heeft een manier nodig om zijn klanten tevreden te houden. Maar grote bedrijven hebben andere behoeften dan start-ups als het gaat om CRM. Daarom moeten start-ups die op zoek zijn naar CRM-software strategisch te werk gaan bij het kiezen van het juiste platform voor hun bedrijf.

In deze gids bespreken we een aantal basisprincipes van customer relationship management voor jonge bedrijven en belichten we een aantal van de beste CRM's voor start-ups die momenteel op de markt zijn.

Wat is een CRM voor start-ups?

CRM staat voor customer relationship management (klantrelatiebeheer). Het is software die bedrijven helpt om hun contactgegevens te beheren, hun verkoopproces te optimaliseren en hun productiviteit en groei te stimuleren. Veel van de grote bedrijven bij wie je koopt, gebruiken CRM om hun uitgebreide klantenbestand te beheren. Maar CRM is niet alleen bedoeld voor grote bedrijven met een enorme klantenlijst.

Ook starters kunnen veel baat hebben bij CRM-software. Veel van de functies van CRM zijn ontwikkeld om het bereik van het geld, de mankracht en de tijd van een bedrijf te optimaliseren, zodat startende bedrijven meer kunnen doen met minder.

Waarom heb je een sales-CRM nodig voor je start-up?

Misschien denk je dat je geen CRM nodig hebt. Om te overleven misschien niet, maar zonder CRM is het moeilijk om te groeien. Het doel van sales bij start-ups is om te blijven groeien. Om die groei te ondersteunen en te plannen hebben ze de juiste middelen nodig. Door een CRM-platform te integreren in je startup, kun je meer middelen vrijmaken voor je team, een georganiseerd verkoopproces opzetten dat meer leads omzet in klanten en betere gegevens verzamelen die je helpen bij het plannen van toekomstige groei.

Welke problemen van start-ups lost een CRM-platform op?

Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen waar start-ups mee te maken krijgen en die met CRM-software kunnen worden opgelost:

 • Te veel gegevens. De beste CRM-software voor start-ups biedt krachtige tools voor het verzamelen, opslaan en analyseren van klantgegevens, zodat deze waardevolle informatie niet onoverzichtelijk wordt of verloren gaat.
 • Niet genoeg tijd. Er zitten maar een beperkt aantal uren in een dag, wat betekent dat verkopers over het algemeen onder tijdsdruk staan. In plaats van meer medewerkers aan te nemen, kunnen start-ups die een CRM-platform gebruiken meer taken hands-free beheren met behulp van SFA, oftewel Sales Force-automatisering.
 • Niet leren van fouten. Met CRM-rapporten en -analyses kun je zien waar je in het verleden succes hebt geboekt en waar je fouten hebt gemaakt. Start-ups die weten welke fouten ze hebben gemaakt en waarom, kunnen zich aanpassen en reorganiseren. CRM levert de benodigde gegevens om die veranderingen door te voeren.

Wat zijn de kenmerken van goede CRM-software voor start-ups?

Er zijn tal van CRM-oplossingen op de markt, en ze hebben allemaal hun eigen specifieke kenmerken en functies. De beste sales-CRM voor start-ups bevat altijd deze zeven componenten:

Het is cloud-based.

Met cloud-based software hebben gebruikers overal toegang tot het platform en kunnen ze het overal gebruiken. Dit is geweldig voor start-ups die op afstand werken of weinig ruimte hebben. Het alternatief is on-premise software. Hiervoor moeten op voorhand kosten worden gemaakt voor infrastructuur, ruimte en een speciale IT-afdeling om het te onderhouden.

Het is mobiel toegankelijk voor alle apparaten.

Mobiele toegang tot je CRM zorgt voor meer flexibiliteit, omdat teams overal kunnen werken. Sommige mobiele CRM-apps functioneren zelfs zonder internet, zodat gebruikers ook hun gegevens kunnen inzien en bijwerken als de verbinding slecht is.

Het is aanpasbaar.

Elke start-up is weer anders. Je CRM moet kunnen worden aangepast aan jouw workflow en unieke verkoopproces. Zo kun je je software precies afstemmen op de behoeften van je team, zodat zij efficiënt kunnen werken.

Het groeit met je bedrijf mee.

De beste CRM-software voor start-ups heeft meerdere prijsopties en functiepakketten, zodat startende bedrijven zelf een optie kunnen kiezen die binnen hun budget past. Naarmate het bedrijf groeit, kunnen gebruikers meer functies toevoegen om het grotere aantal klanten te beheren.

Het bevat alle essentiële CRM-functies.

CRM-aanbieders bieden tal van functies, maar start-ups hebben al die toeters en bellen nog niet nodig. Er zijn een paar belangrijke CRM-tools die niet mogen ontbreken in het CRM-platform van een start-up, waaronder:

Het heeft een intuïtieve interface.

Gebruiksgemak is een essentiële factor bij het bepalen van de voordelen die een CRM biedt. Zelfs de krachtigste software is waardeloos als gebruikers het te moeilijk vinden om ermee te werken. CRM-aanbieders doen hun best om interfaces te maken die makkelijk zijn om mee te werken, maar je kunt nooit precies weten hoe gebruiksvriendelijk ze zijn, tenzij...

Het biedt een gratis proefversie.

Alleen door software uit te proberen weet je of de interface echt intuïtief is. De beste sales-CRM-oplossingen voor start-ups bieden meestal een gratis proefperiode, zodat je kunt kennismaken met de functies en indeling voordat je een abonnement neemt.

Wat zijn de voordelen van CRM-software voor je start-up?

 • Je bespaart tijd. Door processen zoals e-mailen, plannen en rapporteren te automatiseren, maak je veel tijd vrij voor je team. Zij kunnen deze tijd vervolgens besteden aan taken die meer omzet genereren en aan het versterken van de relatie met klanten.
 • Je prognoses worden nauwkeuriger. Omdat CRM het handmatig invoeren van gegevens overbodig maakt, kun je erop vertrouwen dat de gegevens juist en up-to-date zijn. En omdat je een volledig beeld hebt van de bedrijfsvoering, kun je de verwachte verkoopcijfers nauwkeuriger voorspellen.
 • Je bent veel beter georganiseerd. Een gebrek aan organisatie in een bedrijf kan leiden tot gemiste kansen, misgelopen omzet en pure frustratie. CRM helpt gebruikers bij het organiseren van hun dagelijkse activiteiten, doelen en verkoopprocessen, zodat teams minder gefrustreerd raken en minder kans lopen om fouten te maken die ten koste gaan van de winst.
 • Je behoudt je klanten. Om te kunnen groeien, is het voor startende bedrijven belangrijk dat hun eerste klanten trouwe klanten zijn. Maar klanten verwachten tegenwoordig snel reactie, 24 uur per dag, en veel start-ups hebben niet de middelen om dit te bieden met mankracht alleen. Dankzij CRM kunnen start-ups met beperkte middelen een systeem opzetten voor het leveren van uitstekende service die klanten tevreden houdt, zodat het bedrijf kan blijven groeien.
 • De weg naar groei is datagestuurd. Dankzij rapportagefuncties en activiteitscontrole hebben jonge bedrijven inzicht in concrete gegevens zoals verkoopcijfers, sluitingspercentages en klantbetrokkenheid. Dankzij het inzicht dat CRM biedt, kunnen managers zien waar verbetering nodig is. Op deze manier kunnen ze hun marketing- en verkoopactiviteiten bijstellen voor meer succes in de toekomst.

Wat zijn de uitdagingen van het gebruik van CRM voor een start-up?

Start-ups die CRM leren gebruiken, zullen ongetwijfeld enkele uitdagingen ondervinden. Dit is normaal wanneer je grote veranderingen doorvoert in de bedrijfsvoering. Sommige teamleden vinden het misschien moeilijk om de manier te veranderen waarop ze hun activiteiten bijhouden en hun contactgegevens opslaan. Anderen raken misschien gefrustreerd door het leren werken met een nieuw platform.

Om te voorkomen dat deze kwesties ontaarden in grotere problemen, moet je ervoor zorgen dat je team begrijpt wat de voordelen zijn van het gebruik van CRM. Teams die mentaal voorbereid zijn om een nieuwe business tool te implementeren, zullen waarschijnlijk meer profijt hebben van de investering dan teams die onvoorbereid of terughoudend zijn.

Een andere uitdaging waarmee start-ups te maken krijgen bij het gebruik van CRM is het opgeven van bepaalde andere zakelijke apps die ze tot dan toe gebruikten. Mensen raken vertrouwd met bepaalde platforms, en het zou zonde zijn om hun kennis van die andere tools overboord te gooien. Gelukkig bieden veel CRM-platforms integraties met andere platforms. zodat bedrijven de software kunnen blijven gebruiken waar ze al zoveel tijd in hebben geïnvesteerd.

Wat is de beste CRM voor een startende onderneming?

Zendesk

Zendesk Sell startup CRM

Bron

Met een elegante gebruikersinterface en betaalbare tarieven is Zendesk Sell een van de beste CRM's voor kleine bedrijven op de markt. Het is uitgerust met tools voor het bijhouden van salespipelines, het voorspellen van toekomstige verkoop, het plannen van taken en activiteiten, en nog veel meer. Daarnaast helpt het bedrijven elke week tijd te besparen door taken te automatiseren die geen mensenwerk vereisen, zodat teams zich kunnen concentreren op het sluiten van meer deals.

Om startende bedrijven op weg te helpen, heeft Zendesk Sell een Startups-programma dat in aanmerking komende start-ups zes maanden gratis onbeperkte toegang biedt tot al zijn producten. Met eenvoudige workflow-automatiseringen en inzichtelijke real-time analyses hebben start-ups die Zendesk gebruiken alles wat ze nodig hebben om een sterke salesstrategie voor groei te ontwikkelen.

Functies:

 • Contentbeheer
 • Salesanalyse
 • Beheer van salespipeline
 • Integratie met social media
 • Live chat
 • Salesprognose

Streak

Streak startup CRM

Bron

Streak is ontwikkeld met G-Suite in gedachten en is de enige CRM die volledig met Gmail is geïntegreerd. Op deze manier hoeven gebruikers niet heen en weer te schakelen tussen hun Gmail-inbox en andere CRM-tools. Verder helpt Streak gebruikers knelpunten in het verkoopproces te herkennen, zodat ze veranderingen kunnen doorvoeren om hun pipeline in beweging te houden voor meer groei.

Als je een fervent G-Suite-gebruiker bent, heb je al de nodige ervaring om de spreadsheets van Streak te gebruiken. Het heeft ook een mobiele app om gesprekken automatisch te registreren en onderweg informatie te bekijken.

Functies:

 • Afspraken plannen
 • Taakbeheer
 • Integratie interne chat
 • Integratie met social media
 • E-mailsjablonen

Copper

Copper startup CRM

Bron

Copper is een sales-CRM voor start-ups die geoptimaliseerd is voor Google Workspace-gebruikers. Copper belooft zijn klanten een korte implementatiecyclus, zodat ze sneller resultaat van hun investering kunnen verwachten. Het biedt ook integraties met populaire apps zoals Slack, DocuSign, Zapier, en MailChimp.

Copper biedt zijn platform aan op basis van de sector van het bedrijf en heeft CRM-opties afgestemd op bureaus, tech-bedrijven, consultancybedrijven en makelaarskantoren.

Functies:

 • Selfservice-portal
 • E-mailmarketing
 • Agenda/herinneringssysteem
 • Beheer van e-mailrespons
 • Salesprognose

HubSpot CRM

Hubspot CRM startup CRM

Bron

Met flexibele prijsopties en een breed scala aan functies voor het creëren van positieve klantervaringen, wordt HubSpot beschouwd als een van de beste gratis CRM-platforms voor start-ups. HubSpot is ontwikkeld om alles te stroomlijnen, van sales tot marketing en klantenservice, en biedt bedrijven end-to-end tools om hun bedrijf op alle gebieden te laten groeien.

HubSpot geeft korting aan in aanmerking komende start-ups. Op basis van bepaalde criteria, kunnen nieuwe gebruikers 90%, 50% of 30% korting krijgen op het eerste jaar dat ze HubSpot gebruiken.

Functies:

 • Dashboard met activiteiten
 • E-mailbeheer
 • Prognoses
 • Landingspagina's/online formulieren
 • Volgen van relaties

Agile CRM

Agile CRM startup CRM

Bron

Agile CRM biedt een totaalbeeld van de klant, met tools voor het maken van gedetailleerde profielen en het delen van contacten met andere teams. Volg elke interactie met je klanten en sla al je gegevens op een centrale locatie op. Zo vermijd je gefragmenteerde informatie en werk je met een Single Source Of Truth.

De sterke punten van Agile CRM zijn sales enablement, marketingautomatisering en klantenservice. Daarnaast beschikt het over functies voor bellen met één klik, gamificatie en het plannen van afspraken.

Functies:

 • Metrics van prestaties
 • Realtime chat
 • Landingspagina's/online formulieren
 • Leads verzamelen
 • Salesprognose

Nutshell

Nutshell startup CRM

Bron

Nutshell is een B2B CRM- en e-mailmarketingplatform. Het biedt gebruikers de meest gangbare CRM-functies, zoals salespipeline-software, contactbeheer en salesautomatisering, en integreert met populaire apps zoals Google Workspace en Outlook voor eenvoudige koppeling tussen platforms.

Met de e-mailmarketingfuncties van Nutshell kunnen gebruikers op de juiste momenten drip-e-mails versturen, reacties op campagnes bijhouden en klantgegevens gebruiken om zeer gerichte doelgroepen te creëren. Daarnaast belooft het simpel genoeg te zijn om zonder een speciaal IT-team op te zetten, en biedt het gratis hulp bij het migreren van gegevens.

Functies:

 • Kwalificatie van leads
 • Voor mobiel geoptimaliseerde e-mails
 • Rapporten/analyses
 • Taakbeheer
 • Door gebeurtenissen getriggerde acties

EngageBay

EngageBay startup CRM

Bron

Met populaire functies zoals pipelinevisualisatie, geautomatiseerde workflows en dealbeheer, biedt EngageBay een van de beste gratis CRM-platforms voor start-ups. Het systeem helpt miscommunicatie tussen sales- en marketingteams te voorkomen en zorgt voor een soepeler proces binnen de hele onderneming.

Gebruikers profiteren van EngageBay's eenvoudige functie voor contactbeheer, waarmee ze een volledig beeld krijgen van elke klantinteractie en meer inzicht krijgen in hun gedrag. EngageBay is ook handig voor het automatisch plannen van afspraken. Hiermee kunnen prospects vergaderingen boeken op basis van de gepubliceerde beschikbaarheid van het salesteam.

Functies:

 • Analyses/ROI-tracking
 • Leadbeheer
 • Salesprognose
 • Integratie interne chat
 • Tools voor prospecting

Insightly

Insightly startup CRM

Bron

Insightly is een CRM-platform dat is ontwikkeld om bedrijven te helpen memorabele klantervaringen en gestroomlijnde verkoopprocessen te creëren. Het onderstreunt automatiseringsfuncties voor workflows voor het maken van complexe bedrijfsprocessen, het bijwerken van dossiers, het genereren van taken en nog veel meer.

Maak unieke en heldere gegevensvisualisaties met behulp van Insightly's ingebouwde business intelligence, en gebruik de drag-and-drop-functie om een dashboard te maken waarop alleen de gegevens worden getoond die je dagelijks nodig hebt. Insightly heeft ook een mobiele app waarmee medewerkers nieuwe contacten kunnen toevoegen wanneer ze bij de klant zijn.

Functies:

 • Kwalificatie van leads
 • Integratie met social media
 • E-mailmarketing
 • Agenda/herinneringssysteem
 • Taakbeheer

Freshsales

Freshsales startup CRM

Bron

Freshsales is een CRM-platform dat belooft bedrijven te helpen hun bedrijf te laten groeien, hun verkoopcyclus te verkorten en sneller deals te sluiten. Startups die Freshsales gebruiken, hebben ook toegang tot een mentornetwerk dat hen begeleidt bij de eerste fasen van het gebruik van CRM om winst te maken.

Freshsales biedt alle CRM-basisfuncties, zoals contactbeheer, salesautomatisering, overzichten van salespipelines en rapporten over salesactiviteiten. Het platform biedt ook een informatieve podcast voor beginnende ondernemers genaamd The Orbit Shift Podcast, met advies van ervaren leidinggevenden en oprichters van bedrijven.

Functies:

 • Dashboard met activiteiten
 • Campagnebeheer
 • Live chat
 • Metrics van prestaties
 • Prognoses

Bitrix24

Bitrix24 startup CRM

Bron

Bitrix24 wordt aangeboden als SaaS, on-premise of opensourcesoftware en is een van de beste gratis CRM-systemen voor startende ondernemingen. Het biedt populaire functies zoals integratie met social media en e-mail, analyses en rapporten, een dashboard voor personeelsbeheer en samenwerkingstools.

Een van de functies erg waardevol zijn voor start-ups is de HR-managementtool, waarmee jonge bedrijven hun wervingsproces kunnen optimaliseren. Het basispakket bevat ook gratis aangepaste velden, een gratis callcenter en 5GB gratis online opslag.

Functies:

 • Afspraken plannen
 • Analyses/ROI-tracking
 • Selfservice-portal
 • Doelbeheer
 • Pipelinebeheer

Really Simple Systems CRM

Really Simple Systems CRM startup CRM

Bron

Zoals de naam al doet vermoeden, is Really Simple Systems CRM een gebruiksvriendelijk platform dat is ontwikkeld voor groeiende B2B-teams. Het belooft salesteams te versterken en biedt standaard CRM-functies zoals contactbeheer, pipelinebeheer, rapportage en naadloze e-mailintegraties.

Gebruikers profiteren van de aanpasbare klantgegevensvelden om waardevolle informatie direct op te slaan. Voor start-ups biedt Really Simple Systems een voor altijd gratis CRM-plan dat tot 2 gebruikers en 100 bedrijfsaccounts ondersteunt.

Functies:

 • Personaliseren van campagnes
 • Dashboard met activiteiten
 • Sjabloonbeheer
 • Automatisering voor marketing
 • Buitendienstbeheer

Nimble

Nimble startup CRM

Bron

Nimble is een degelijke tool voor het opbouwen van een uitgebreide contactendatabase. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om eenvoudig hun contacten te organiseren, de activiteiten van salesteams te volgen en een efficiënt salesproces te beheren.

Nimble's relatiebeheer combineert automatisch contactgegevens van verschillende kanalen, waardoor salesteams geen tijdrovende zoekopdrachten hoeven uit te voeren en gegevens niet hoeven in te voeren. Nimble heeft ook een handige mobiele app waarmee gebruikers onderweg kunnen werken en toch toegang hebben tot hun CRM-gegevens en -functies.

Functies:

 • Volgen van interactie
 • E-mailbeheer
 • Opportunitybeheer
 • Integratie met social media
 • Leads segmenteren

SugarCRM

SugarCRM startup CRM

Bron

SugarCRM is een van de belangrijkste spelers op de markt en biedt zowel on-premise als cloud-gebaseerde CRM-oplossingen. Het belooft klanten een perfect beeld te geven van hun klanten, zodat ze hun service en messaging kunnen verbeteren en bedrijven een meer betrokken en trouwe klantenbasis kunnen opbouwen.

Voor bedrijven die zich bezighouden met verkoop op basis van abonnementen, biedt SugarCRM een verlengingsconsole genaamd Sugar Sell. Gebruikers waarderen ook SugarCRM's krachtige AI-engine, die nauwkeurige voorspellingen kan doen, zelfs met onvolledige CRM-gegevens.

Functies:

 • Meerdere scoringsmodellen
 • Agenda/herinneringssysteem
 • Source tracking
 • Buitendienstbeheer
 • Tools voor prospecting

Salesforce Essentials

Salesforce startup CRM

Bron

Salesforce heeft een breed aanbod aan zakelijke softwareproducten, waaronder zijn gecombineerde sales- en CRM-platform, Salesforce Essentials. Dit gebruiksvriendelijke platform helpt jonge bedrijven al hun klantgegevens vanaf één plek bij te houden. Dit bespaart het bedrijf kostbare tijd en creëert een deelbare werkruimte waar teams vanaf elke locatie bij kunnen.

Met tal van productieve tools, zoals contactbeheer, leadbeheer en geautomatiseerde planning, kunnen teams die Salesforce gebruiken een trouwe klantenkring opbouwen en tegelijkertijd profiteren van een strakkere salescyclus.

Functies:

 • Rapporten/analyses
 • Integratie met social media
 • Taakbeheer
 • Landingspagina's/online formulieren
 • Automatisering voor marketing

Pipedrive

Pipedrive startup CRM

Bron

Met tal van functies en een gebruiksvriendelijke interface is Pipedrive een van de beste sales-CRM-systemen voor start-ups. Krijg in één oogopslag een volledig overzicht van je volledige pipeline, ontvang nauwkeurige prognoses om te plannen voor groei en gebruik AI-technologie om terugkerende taken te automatiseren.

De populairste functies van Pipedrive zijn onder meer de tools voor teamsamenwerking, leadsegmentatie voor het maken van gerichte lijsten en activiteitsherinneringen. Daarnaast biedt Pipedrive meer dan 250 integraties, zodat gebruikers hun andere favoriete zakelijke apps kunnen blijven gebruiken.

Functies:

 • Dashboard met activiteiten
 • Voorspellende analyses
 • Leadbeheer
 • Klantsegmentatie
 • Statistieken van prestaties

Hoe weet je of een CRM de juiste oplossing is voor jouw start-up?

De beste manier om te ontdekken of een CRM bij je past, is door het uit te proberen. Gelukkig bieden veel CRM-aanbieders een gratis proefversie aan, zodat je de functies kunt ervaren en een indruk krijgt van hoe het werkt.

Stel jezelf de volgende vragen bij het uitproberen van software. Wees eerlijk over de middelen en mogelijkheden van je start-up en besluit op basis van je antwoorden of het CRM-platform geschikt voor je is.

Hoe gebruiksvriendelijk is de CRM?

Geef je teamleden ruim de tijd om het programma te ontdekken en echt te gebruiken. Bespreek vervolgens met je teamleden hoe gemakkelijk of moeilijk het was om er doorheen te navigeren. Zorg er ook voor dat je tijdens de proefperiode de ondersteuningsfuncties van de aanbieder gebruikt. Dit geeft je een idee van hoe behulpzaam ze zijn bij het reageren op behoeften en vragen van klanten. Dit kan van grote invloed zijn op je keuze.

Helpt dit CRM-platform jouw start-up om te groeien?

Ook als de CRM gebruiksvriendelijk is, moet je nog steeds een idee hebben van hoe goed de software je zal helpen groeien. Let erop dat wanneer je een platform gaat uitproberen, je niet zomaar wat met de functies gaat spelen. Bedenk van te voren welke functies je precies gaat gebruiken, houd bij hoe je workflow verandert en neem echt de tijd om samen met je team te onderzoeken hoe je verkoopproces verloopt binnen het CRM-platform. Alleen zo krijg je een duidelijk, betrouwbaar beeld van hoe een specifieke CRM je start-up kan helpen groeien.

Veelgestelde vragen over CRM voor start-ups

Ben je er klaar voor om CRM te gebruiken voor jouw start-up?

Zendesk Sell is een slim en gebruiksvriendelijk sales-CRM-platform dat ideaal is voor start-ups die willen groeien. De software is gemaakt voor ultiem gebruiksgemak en zorgt dat gebruikers meer gedaan krijgen zonder meer mensen in dienst te nemen of bestaande medewerkers te overbelasten. Probeer de gebruiksvriendelijke functies 14 dagen uit met degratis proefversie of vraag een gratis supportprogramma voor start-ups van 6 maanden aan.

Ervaar zelf CRM-software