Artikel • 21 min read
16 klantloyaliteitsprogramma's van 2024 en hoe ze werken
Een klantloyaliteitsprogramma, ook bekend als een beloningsprogramma, is een strategie die helpt om klanten te behouden en hen stimuleert om je merk te blijven kopen. Lees verder voor voorbeelden van de beste loyaliteitsprogramma's.
Door Halona Black, Auteur
Laatst gewijzigd 23 januari 2024
Soms moet je klanten een reden geven om bij je te blijven kopen. Om klantentrouw op te bouwen, geven sommige bedrijven speciale kortingen aan klanten die regelmatig aankopen doen. Deze strategie staat bekend als een loyaliteitsprogramma.
Wanneer dit goed wordt gedaan en de klant centraal staat, kunnen loyaliteitsprogramma's je klanten helpen zich goed te voelen bij jou te kopen. Er zijn veel verschillende soorten klantloyaliteitsprogramma's die je kunt gebruiken om de betrokkenheid van klanten te vergroten. Wat je kiest hangt af van je missie, je product en je doelstellingen voor het beloningsprogramma.
Lees verder om te ontdekken hoe en waarom klantloyaliteitsprogramma's werken, en bekijk voorbeelden van populaire merken.
Wat zijn klantloyaliteitsprogramma's?
Een klantloyaliteitsprogramma of beloningsprogramma is een klantenbindingsstrategie die klanten motiveert om bij jou te blijven kopen.
Voordelen van een klantloyaliteitsprogramma
Net als persoonlijke relaties zijn klantrelaties succesvol wanneer beide partijen het gevoel hebben dat ze voordeel hebben van de relatie. Klanten steunen je wanneer ze bij je kopen, en loyaliteitsbeloningen zoals kortingen en freebies bevestigen dat ze er iets voor terugkrijgen.
Volgens Accenture heeft meer dan 90 procent van de bedrijven een of ander loyaliteitsprogramma, dus het is een goed idee om er een te implementeren als je dat nog niet hebt gedaan.
Hier volgen verschillende voordelen van een klantloyaliteitsprogramma:
Hoe gaan loyaliteitsprogramma's in zijn werk?
Bij loyaliteitsprogramma's worden klanten incentives aangeboden om bij het bedrijf te kopen of een relatie met het bedrijf aan te gaan. Het doel is om klanten te behouden, de Customer Lifetime Value te verhogen en klantwaardering te tonen.
Hoewel elk type loyaliteitsprogramma anders werkt, verloopt het algemene proces als volgt:
Klant doet een aankoop of is betrokken bij een bedrijf
Bedrijf vraagt de klant om zich te registreren voor zijn loyaliteitsprogramma
De klant registreert zich met zijn gegevens (telefoonnummer, e-mailadres, enz.)
De klant ontvangt beloningen voor aankopen of via promotiemateriaal
Bij een puntenprogramma kunnen klanten punten inwisselen voor kortingen of geschenken, terwijl abonnementsprogramma's klanten belonen wanneer zij een abonnement nemen. Veel bedrijven gebruiken een combinatie van verschillende soorten klantloyaliteitsprogramma's. Hieronder vind je meer informatie over elk type en hoe ze werken.
Soorten klantloyaliteitsprogramma's
Er zijn verschillende soorten klantloyaliteitsprogramma's waarvan je bedrijf kan profiteren:
Puntenprogramma's
Op niveaus gebaseerde programma's
Missiegerichte programma's
Op uitgaven gebaseerde programma's
Op gaming gebaseerde programma's
Programma's voor gratis voordelen
Abonnementsprogramma's
Community-programma's
‘Verwijs een vriend’-programma's
Betaalde programma's
Cashback-programma's
Puntenprogramma's
Puntenprogramma's behoren tot de populairste klantloyaliteitsprogramma's. Ze zijn handig omdat punten gemakkelijk te verdienen en in te wisselen zijn. Klanten kunnen punten inwisselen voor:
Tegoed voor hun volgende aankoop
Diensten met korting
Giveaways
Klanten kunnen hun punten bijhouden met een klantenkaart, online account of mobiele app.
Omdat zoveel merken een puntenprogramma hanteren, is het een herkenbare formule voor klanten – ze begrijpen hoe ze ervan kunnen profiteren en waarderen de ervaring.
Op niveaus gebaseerde programma's
Niveauprogramma's zijn als videogames: Zodra klanten bepaald bedrag hebben besteed, kunnen ze een nieuw niveau ontgrendelen dat hen toegang geeft tot voordelen of extraatjes.
Zo kunnen klanten bijvoorbeeld het niveau 'Diamond' bereiken. Klanten op dit niveau kunnen profiteren van exclusieve tarieven voor je duurste producten en diensten.
Dit zal je klanten in lagere niveaus motiveren om moeite te doen om het volgende uitgavenniveau te bereiken. Hoe exclusiever de beloning, hoe groter de aantrekkingskracht voor de klant.
Missiegerichte programma's
Niet elk beloningsprogramma is gericht op niveaus en kortingscodes. Als je bedrijf sterk gedreven is door een missie, past een klantloyaliteitsprogramma met een goed doel wellicht bij je.
Door je in te zetten voor een missie kun je de betrokkenheid van klanten vergroten en herhaalaankopen stimuleren op basis van je gedeelde waarden. Deze programma's kunnen effectiever zijn wanneer je samenwerkt met een non-profitorganisatie die een sterke band heeft met de missie van je bedrijf.
Op uitgaven gebaseerde programma's
Op uitgaven gebaseerde beloningsprogramma's stellen bedrijven in staat om klanten die veel geld uitgeven te erkennen. Vooral luchtvaartmaatschappijen stappen over van puntenprogramma's naar op uitgaven gebaseerde systemen. Het stelt hen in staat om de relatie te versterken met reizigers die meer betalen voor minder vluchten.
Op gaming gebaseerde programma's
Op gaming gebaseerde programma's voegen een element van plezier toe aan het doen van een aankoop. Bij dit type programma kan de klant een eenvoudig spel spelen om een prijs te krijgen, bijvoorbeeld aan een rad draaien. Het kan gaan om een korting of een gratis artikel bij aankoop van een product of dienst.
Programma's voor gratis voordelen
Wie houdt er niet van cadeaus? Programma's voor gratis voordelen geven trouwe klanten gratis producten en diensten. Vaak kunnen klanten bij deze programma's punten inwisselen voor zaken als gratis eten of een gratis make-upmonster.
Abonnementsprogramma's
Bij een abonnementsprogramma, ook bekend als een premium loyaliteitsprogramma, nemen klanten een abonnement en betalen vooraf een bedrag voor een product of dienst en ontvangen daarvoor beloningen. Deze beloningen kunnen worden ingewisseld en gebruikt voor toekomstige aankopen.
Community-programma's
Community-loyaliteitsprogramma's bevorderen de betrokkenheid van klanten en kunnen voortkomen uit een bestaand loyaliteitsprogramma. Zo kunnen zich binnen een loyaliteitsprogramma online clubs en groepen vormen, zoals de Beauty Insider Community van Sephora.
Merken met zo'n programma kunnen klanten de mogelijkheid bieden vragen te stellen, foto's te delen van zichzelf terwijl ze een product dragen en met elkaar te communiceren.
‘Verwijs een vriend’-programma's
Verwijzingsprogramma's belonen klanten voor het verwijzen van vrienden, kennissen en familie. Deze mond-tot-mondstrategie kan helpen om trouwe kopers te veranderen in ambassadeurs van het merk. Bovendien kan de doorverwijzer in de toekomst iemand anders doorverwijzen.
Verwijzingsprogramma's kunnen ook je kosten voor klantenwerving verlagen, omdat de klant het werk voor je doet.
Betaalde programma's
Een betaald loyaliteitsprogramma vereist dat klanten een bedrag betalen voor beloningen en biedt directe, doorlopende voordelen voor deelname. Klanten kunnen zich bijvoorbeeld registreren voor een lidmaatschap van € 5 per maand waarmee ze elke maand 50 procent korting krijgen op hun aankopen.
Cashback-programma's
Cashback-beloningsprogramma's geven klanten cashback of geld om uit te geven bij het bedrijf. Dit geeft klanten het gevoel dat ze, hoewel ze geld uitgeven, er ook iets voor terugkrijgen. Dit soort loyaliteitsprogramma's is gebruikelijk bij financiële ondernemingen.
16 succesvolle voorbeelden van klantloyaliteitsprogramma's
Wil je een loyaliteitsprogramma invoeren, maar heb je eerst wat inspiratie nodig? Bekijk hieronder deze voorbeelden van zestien innovatieve klantloyaliteitsprogramma's van bekende merken als Marriott, Sephora, Amazon en meer.
1. Marriott
Met Marriott's beloningsprogramma, Marriott Bonvoy Benefits, kunnen leden punten inwisselen voor gratis hotelovernachtingen, diners en andere ervaringen. Ze kunnen ook punten verdienen met autohuur en vluchten, punten delen met vrienden en familie, en gratis wifi en speciale tarieven krijgen.
Soort programma: Puntenprogramma
Waarom werkt het? Marriott kan het gedrag van klanten analyseren en die gegevens gebruiken om een betere, gepersonaliseerde ervaring voor elke gast te creëren. Hoe meer ze weten over de voorkeuren van een klant, hoe meer het bedrijf beloningen op maat kan aanbieden.
2. DSW
Het loyaliteitsprogramma van DSW creëert een gevoel van exclusiviteit. De niveaus zijn gebaseerd op het koopgedrag van de consument en omvatten beloningen zoals gratis verzending en extra punten voor het doneren van ongewenste schoenen. De niveaus omvatten:
- Club: Het eerste niveau waarmee elke klant begint
- Gold. Wordt bereikt wanneer de klant $ 200 uitgeeft aan in aanmerking komende aankopen*.
- Elite: Wordt bereikt wanneer de klant $ 500 of meer uitgeeft aan in aanmerking komende aankopen*.
*Let op: De in aanmerking komende aankopen variëren op basis van de specificaties van een bedrijf, maar deze voorwaarde kan helpen om klanten naar een gewenst product of categorie te leiden. In het geval van DSW zijn in aanmerking komende aankopen “aankopen van DSW-producten zoals schoenen, handtassen en accessoires”.
Soort programma: Op niveaus gebaseerd programma
Waarom werkt het? Het biedt een structuur waar klanten maanden of zelfs jaren achtereen op kunnen vertrouwen en geeft klanten een doel om naar te streven.
3. Azerbaijan Airlines
Azerbaijan Airlines gebruikt, net als veel andere luchtvaartmaatschappijen, een op uitgaven gebaseerd programma dat regelmatig vliegende klanten beloont met reispunten op basis van het basistarief van elk ticket. Reizigers die eerder de elite-status bereiken, krijgen extraatjes zoals gratis loungetoegang, eerder instappen en extra toegestane ingecheckte bagage.
Dit soort programma's is voordelig voor zakenreizigers die meer geld betalen voor lastminute vluchten naar hun volgende vergadering of geplande evenementen.
Soort programma: Op uitgaven gebaseerd programma
Waarom werkt het? Het erkent klanten die vaak kopen en veel uitgeven.
4. Grubhub
Met Grubhub's loyaliteitsprogramma, Grubhub Points, kunnen klanten lopende aanbiedingen inwisselen, die in totaal meer dan $ 400 aan gratis eten kunnen opleveren. Voor elke uitgegeven dollar kunnen klanten 20 punten verdienen.
Het programma helpt de restaurantpartners hun restaurants te promoten op de app door klanten kennis te laten maken met restaurants die ze nog niet eerder hebben geprobeerd.
Soort programma: Programma voor gratis voordelen
Waarom werkt het? Het stimuleert Grubhub-klanten om de app te blijven gebruiken om meer punten te verdienen voor korting.
5. Dollar Shave Club
Dollar Shave Club biedt een abonnementsprogramma, zonder lidmaatschapsgeld. Je wordt lid door een aankoop te doen. In plaats van meer uit te geven om punten te verdienen, krijgen leden automatisch toegang tot nieuwe en exclusieve producten, gepersonaliseerde aanbevelingen, tijdschriften exclusief voor leden en gratis verzending.
Soort programma: Abonnementsprogramma
Waarom werkt het? Het programma volgt een community-gerichte aanpak in plaats van klanten te verleiden meer uit te geven om voordelen te krijgen.
6. Sephora
Sephora's Beauty Insider-programma biedt klanten de keuze uit geschenken op basis van een puntensysteem. Het biedt ook iets unieks: een online community.
De Beauty Insider Community is een online community waar klanten vragen kunnen stellen, hun looks kunnen delen en tips kunnen uitwisselen.
Soort programma: Community-programma
Waarom werkt het? Het voegt een emotioneel element toe en versterkt de relatie van klanten met het merk.
7. Bank of America
Bank of America's Preferred Rewards biedt cashback-beloningen aan klanten wanneer zij hun debet- of creditcard gebruiken om aankopen te doen bij bepaalde nationale retailers, restaurants en andere bedrijven.
Volgens John Sellers, Rewards Executive bij Bank of America, zijn enkele van de voordelen van het programma:
Hogere klanttevredenheid – acht van de tien deelnemers aan het programma zullen Bank of America waarschijnlijk aanbevelen aan vrienden en familie.
Grotere klantenbinding
Meer uitgaven van klanten, wat leidt tot hogere winsten
Soort programma: Cashback-programma
Waarom werkt het? Dit programma geeft klanten de flexibiliteit om hun beloningen te gebruiken waar ze willen, waardoor de algehele klanttevredenheid toeneemt.
8. Freshly
Het verwijzingsprogramma van Freshly geeft bestaande klanten $ 30 korting voor elke nieuwe klant die ze verwijzen, terwijl verwezen klanten twaalf gratis maaltijden ontvangen (ter waarde van $ 120).
Soort programma: ‘Verwijs een vriend’-programma
Waarom werkt het? Het bevordert mond-tot-mondreclame door klanten te belonen die mensen die ze kennen over het bedrijf vertellen.
9. DoorDash
Met het betaalde programma van DoorDash kunnen klanten DashPass-lid worden voor een klein maandelijks bedrag. In ruil daarvoor krijgen ze gratis bezorging voor een groot aantal restaurants, dus klanten die de app gebruiken besparen uiteindelijk vaak op bestellingen.
Wat kun je hieruit opmaken? Betaalde klantloyaliteitsprogramma's zijn de moeite waard wanneer de waarde opweegt tegen de kosten.
Soort programma: Betaald programma
Waarom werkt het? Vaste klanten hoeven slechts een lage prijs te betalen om van exclusieve voordelen bij het merk te profiteren.
10. Amazon Prime
Amazon Prime is een goed voorbeeld van een betaald programma: Voor een vast jaarlijks bedrag krijgen Prime-leden gratis tweedaagse verzending binnen twee dagen. Het lidmaatschap omvat ook andere voordelen, zoals speciale aanbiedingen op Prime Day en toegang tot de streamingdienst van Amazon.
Soort programma: Betaald programma
Waarom werkt het? Dit programma geeft klanten een reden om uitsluitend bij Amazon te winkelen en biedt handige en concurrerende levertijden.
11. Ben & Jerry's
Ben & Jerry's missieprogramma creëert ijssmaken met thema's waarbij sociale rechtvaardigheid centraal staat. Voor elke aankoop van deze thematische ijsbekers doneert het bedrijf de winst aan goede doelen die dieren, het milieu, sociale programma's en andere doelen steunen.
Voordat je met dit soort programma's begint, moet je ervoor zorgen dat de waarden en de missie van je bedrijf op elkaar zijn afgestemd. Zoek vervolgens organisaties of doelen die bij je klantenkring aanslaan.
Soort programma: Missiegedreven programma
Waarom werkt het? Het geeft klanten het gevoel dat hun aankoop, groot of klein, het leven van anderen helpt verbeteren.
12. The North Face
The North Face gebruikt een puntenprogramma om klanten te belonen. Door zich te registreren voor de XPLR Pass krijgen klanten 10 procent korting op hun eerste online bestelling, toegang tot exclusieve uitrusting, verjaardagscadeaus, gespecialiseerde klantenservice en meer.
Klanten verdienen punten voor elke dollar uitgegeven bij de retailer, plus extra punten voor het verwijzen van een vriend, het downloaden van de North Face-app en het inchecken bij een nationaal park of monument.
Soort programma: Puntenprogramma
Waarom werkt het? Dit programma geeft klanten flexibiliteit over hoe ze punten kunnen verdienen. The North Face spreekt zijn doelgroep ook rechtstreeks aan door punten toe te kennen voor deelname aan outdooractiviteiten.
13. Panera Bread
Panera's programma voor gratis voordelen, MyPanera, biedt klanten een gemakkelijke manier om te profiteren van gratis artikelen, gratis verzending en persoonlijke beloningen. Het enige wat klanten hoeven te doen is de Panera-app downloaden, zich registreren voor sms'jes en zich aanmelden voor de e-mailnieuwsbrief van het restaurant.
Klanten kunnen ook lid worden van het Unlimited Sip Club-abonnement voor onbeperkte drankjes. Om je hiervoor te registreren, maak je een MyPanera-account aan, voer je je betalingsgegevens in en selecteer je een winkel bij je in de buurt.
Soort programma: Programma voor gratis voordelen
Waarom werkt het? Het is eenvoudig en gratis te gebruiken ‘ klanten hoeven niets specifieks te kopen om extraatjes te ontvangen.
14. Starbucks
Starbucks staat bekend om zijn op gaming gebaseerde programma dat klanten aanzet tot een aankoop. Klanten verdienen bijvoorbeeld twee “sterren” voor elke uitgegeven dollar, waarbij degenen die meer geld uitgeven gedurende kortere periodes worden beloond. Maar het blijft niet bij sterren.
De koffiereus introduceerde ook een element dat het puntenprogramma uitbreidt, waardoor klanten hun sterren kunnen inwisselen voor andere zaken dan kopjes koffie, zoals een extra shot espresso of gratis merchandise.
Klanten spelen het spel op een mobiele app, die Starbucks ook gebruikt om klanten op de hoogte te houden van mogelijkheden om extra punten te verdienen.
Soort programma: Op gaming gebaseerd programma
Waarom werkt het? Het stimuleert toekomstige aankopen door het puntenproces leuker te maken en klanten aan zich te binden.
15. The Body Shop
De Love Your Body Club van The Body Shop is een loyaliteitsprogramma dat klanten de mogelijkheid biedt hun beloningen aan goede doelen te schenken.
Voor elke 100 verdiende punten mogen klanten $ 10 besteden aan producten of doneren aan een goed doel, zoals:
Black Lives Matter
No More
World Land Trust
Born Free USA
Wires
Soort programma: Op missie gebaseerd programma
Waarom werkt het? Het helpt het ethische merkimago van The Body Shop te versterken en stelt klanten in staat bij te dragen aan een goed doel.
16. Expedia
Met Expedia Rewards kunnen reizigers ongeveer $ 35 per hotel- of vluchtboeking besparen via verdiende punten. Met het drieledige programma kunt u meer voordelen en beloningen verdienen, afhankelijk van hoe vaak u reist:
- Blue: Krijg toegang tot korting waaronder 10 procent extra korting op hotels en ontvang dubbele punten als je boekt via de Expedia-app.
- Silver: Krijg twee punten voor elke uitgegeven dollar, plus gratis ontbijt en spa-tegoed na het verdienen van 10 Trip Elements.
- Gold: Nadat je 25 Trip Elements hebt verdiend, krijg je drie punten voor elke dollar die je uitgeeft, evenals laat uitchecken en gratis kamerupgrades.
*Let op: Trip Elements zijn punten die je verdient voor elke boeking die je op Expedia maakt.
Soort programma: Op niveaus gebaseerd programma
Waarom werkt het? Het stimuleert klanten om alle reizen via Expedia te boeken.
Hoe maak je een klantloyaliteitsprogramma
Nu je meer weet over de verschillende klantloyaliteitsprogramma's en voorbeelden hebt gezien van populaire bedrijven, ben je beter voorbereid om er zelf een in te voeren. Lees hier hoe je in zeven stappen een succesvol klantloyaliteitsprogramma creëert:
Bepaal je doelen
De eerste stap bij het ontwikkelen van een klantloyaliteitsprogramma is bepalen wat je ermee wilt bereiken. Dit omvat het stellen van doelen, zoals het soort winkelgedrag dat je wilt bevorderen:
Aanmeldingen voor nieuwsbrief
Verwijzingen
- Beoordelingen van klanten
Een specifiek product kopen
Vervolgaankopen/-bezoeken
Zodra je hebt vastgesteld op welke gebieden van je bedrijf je je wilt richten, kies je een bijpassend programma.
Kies de soort beloning
Kies vervolgens de beloning die je de klanten wilt aanbieden. Denk eraan dat je beloning aantrekkelijk genoeg moet zijn om klanten geïnteresseerd te houden, vervolgaankopen te stimuleren en merkentrouw te bevorderen. Soorten beloningen kunnen zijn:
Geschenken bij een aankoop
Kortingen/kortingscodes
Exclusieve producten en aanbiedingen
Selecteer het soort loyaliteitsprogramma
Kies het soort klantloyaliteitsprogramma dat het best aansluit bij je keuze voor stap één en twee. Het loyaliteitsprogramma dat je kiest zal je helpen bepalen welke voordelen je krijgt en je voorbereiden op de volgende stap.
Beslis hoe je het programma wilt uitvoeren
Nadat je het gewenste soort programma hebt gekozen, bepaal je of je het programma handmatig of met software wilt uitvoeren.
Als je het programma handmatig uitvoert, moet je het gedrag van je klanten met de hand bijhouden en hen belonen op basis van je structuur, zoals met een stempelkaart. Het is veel gemakkelijker om deze gegevens bij te houden met behulp van geautomatiseerde software, in het bijzonder software die integreert met andere tools, zoals je POS-systeem.
Voorbeelden van software voor klantloyaliteitsprogramma's:
Annex Cloud
Bazaarvoice
Kangaroo
Open Loyalty
Zinrelo
Gebruik je merknaam
Verwerk je merk in alle aspecten van je klantloyaliteitsprogramma en personaliseer het zoveel mogelijk. Denk hierbij aan:
Merchandise
Messaging (in e-mailnieuwsbrieven, teksten, posters, enz.)
Interfaces (zoals de website en/of rewards tracker)
‘Beloningsvaluta’ (je kunt creatief zijn met wat je ‘punten’ noemt – maak het uniek voor je merk)
Breng je klantloyaliteitsprogramma onder de aandacht
Zodra je klantenloyaliteitsprogramma is ingevoerd, verspreid je het nieuws om je eerste leden aan te trekken. Je kunt dit doen via:
Tekst- en e-mailcampagnes
Fysieke borden in je etalage
Mond-tot-mondreclame van winkelmedewerkers
Berichten op kassabonnen
Pop-ups of banners op je website
Analyseer en pas aan
Zorg er ten slotte voor dat je de prestaties van het klantloyaliteitsprogramma volgt en het programma bijstelt op basis van wat je ziet en de feedback die je ontvangt. Je kunt inzichten verzamelen uit je software voor klantloyaliteitsprogramma's of de participatiegraad van het programma berekenen.
De participatiegraad laat zien hoeveel klanten geïnteresseerd zijn in je programma. Om dit te berekenen, deel je het aantal leden van het loyaliteitsprogramma door het totale aantal klanten.
Tips voor een succesvol klantloyaliteitsprogramma
Hier volgen enkele nuttige tips om in gedachten te houden bij het opstellen en uitvoeren van je programma.
De beste loyaliteitsprogramma's zijn klantgericht
Door te luisteren naar je klanten kun je de volledige klantervaring verbeteren en een trouwe fanbase opbouwen.
Luister daarom naar je doelgroep en laat hen je de weg wijzen bij het ontwikkelen van je klantenervaring ” van uw loyaliteitsprogramma tot uw klantenondersteuning.